Марк Кац : Засилването на „Ислямска държава“ стана обща заплаха за САЩ и Иран

Mark Katz„Шесторката“ международни посредници / Русия, САЩ, Китай, Великобритания, Германия, Франция/ и Иран продължават дипломатическите усилия по изработване на всеобхващащо споразумение по иранската ядрена програма. През ноември м.г. те се договориха да изготвят споразумение, което да гарантира изключително мирния характер на ядрената програма на Техеран в обем на напълно снемане на санкциите. За иранската ядрена програма и отношенията в триъгълника САЩ – Израел – Иран във в. „Кавказ“ разказва професорът по политология от университета „Джордж Мейсън “ Марк Кац (р. 1954).

Ние не за първи път чуваме за постигане на напредък в ирано-американските ядрени преговори. Как оценявате сегашната ситуация? Какво се промени през последните години?

Главното, което се промени в последно време, не гледам на многото различия в позициите на Вашингтон и Техеран, е че днес у тях се появиха общи интереси. Засилването на „Ислямска държава“ стана обща заплаха за двете страни. Вашингтон и Техеран искат да защитят шиитското правителство в Багдад от „ИД“. Макар, че САЩ, и много техни западни и сунитски арабски съюзници, от една страна, и Иран, а така също и Русия, от друга страна, спорят за това, дали трябва Башар Асад да остане на власт, ние имаме сходно мнение, че „ИД“ не трябва да взема властта в Сирия.

Освен това, влошаването на отношенията между Русия и Запада прави Иран по-привлекателен доставчик на газ за европейския пазар, тъй като европейските страни искат намаляване на зависимостта от Русия в тази сфера. А тъй като Иран не поддържа нито Русия, нито Запада в украинския въпрос, той би бил доволен да доставя газ на Запад, ако би могъл.

Доколко израелското лоби в САЩ влияе на политиката на Вашингтон в отношенията с Иран?

Израел и израелското лоби играят важна роля, обаче тя е по-слаба от преди. Все повече става ясно, че между Обама и Нетаняху съществуват принципни различия. Нетаняху заявява опасенията си, че продължаващите преговори по ядрената програма позволяват на Техеран да създаде ядрено оръжие, което е заплаха за Израел. Администрацията на Обама е убедена, че Израел са изправени пред по-малка заплаха от страна на Иран, ако ядреното споразумение бъде постигнато.

Вие съгласен ли сте с твърдението, че американско-израелските отношения преживяват период на охлаждане. Или това е спекулация на медиите?

Студенина повече се наблюдава в отношенията между Обама и Натаняху, отколкото между САЩ и Израел. Обама не е първия американски президент, който счита, че с Нетаняху особено трудно може да се работи. Например, с който и да е друг премиер на Израел би могло да се укрепят американско-израелските връзки.

Вярно ли е, че политиката на републиканците би била по-благоприятна за Израел, от политиката на демократите?

И републиканците и демократите поддържат Израел. От друга страна, те имат различен подход как да стане това.

9 март  2015

Превод: Шемо

Общество.нет (цитирането наизданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=11337

Posted by on мар. 9 2015. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.