МАРИО МОНТИ: В ЕВРОПА СЪЩЕСТВУВА ФРОНТОВА ЛИНИЯ МЕЖДУ СЕВЕРА И ЮГА

АКО ТРЯБВА ДА СРАВНИМ ЕВРОПА С КАТЕДРАЛА, ТО ЕВРОТО БИ БИЛО НАЙ-ПРЕКРАСНАТА И КУЛА ДНЕС.

Марио Монти е роден на 19 март 1943 във Варезе, Северна Италия. Еврокомисар (1995-2004).  Италиански икономист и професор. От ноември 2011 е министър-председател на Италия, поканен от президента Джорджо Неполитано да оглави технократско правителство. Женен с две деца.

Господин премиер, еврото отново е под натиск и гласовете за вероятно разпадане на Еврозоната стават все по-силни. Отказахте ли се напълно от идеята за лятна ваканция?

Имам само 6 дни и се надявам да не пропаднат. Все още съм по-скоро спокоен по отношение на лятото. Разбира се, все още има риск що се отнася до Гърция…

… защото изглежда, че фалита е неизбежен…

… но след дълъг подготвителен период, постигнахме добри резултати като цяло на последната среща на върха на Европейския съюз в края на юни – решения, които трябва да покажат на пазарите колко стабилна всъщност е еврозоната.

Но те не помогнаха да се намали натиска върху Италия и Испания. Миналата седмица шефът на Европейската централна банка Марио Драги обяви, че банката е готова, вероятно съвместно с Европейските спасителни фондове, да купят облигации от задлъжнелите страни членки, но някъде неопределено напред във времето. Разочарован ли сте от колебаният на банката?

Мога само да приветствам мнението на банката, че пазарът на държавни облигации в еврозоната преминава през период на „тежка криза”. Вярно е, също така, че някои страни се сблъскват с „изключително високи” разходи при финансирането на своите дългове. Точно това казвам и аз от много време насам. Очевидно е, че банките се изтеглят в своите национални граници, като влошават положението на страните, които страдат от недоверието на пазарите. Тези проблеми трябва да бъдат решени бързо, за да няма повече несигурност по въпроса дали еврозоната може да издържи на кризата.

Мислите ли, че предложението на ЕЦБ намалява натиска върху засегнатите страни, за да оправят държавните си финанси?

Не. Ако прочетете изискванията на Европейските спасителни фондове, или дори само изявлението на ЕЦБ от миналата седмица, ще трябва да признаете, че подобно безпокойство е неоснователно. Това е точно същия вид недоверие, който ни предпаза от това да поемем по пътеката към намиране на решението. Трябва бързо да преодолеем това и отново да имаме доверие един на друг.

Има ли смисъл да го правим?

Мисля че има. Сегашното италианско правителство предприе бързо намаляване на бюджетния дефицит, прокара структурни реформи и подобри потенциала за разтеж. Независимо от големите жертви, италианците приеха този курс.

Вашата среща с френския президент Франсоа Оланд и испанския премиер Мариано Рахой миналата седмица предизвика загриженост, че от създаването на южен алианс, който по-успешно да парира исканията идващи от Севера.

Между двете срещи яз бях и във Финландия. От трите страни прекарах най-много време там. В този случай, не става дума за север и юг, а за валутата използвана от 330 милиона европейци. Колкото повече действаме заедно, толкова по-бързо ще намерим пътя към спасителната пътека, с по-малко разходи за всички нас. Точно сега говорих по телефона с канцлера Ангела Меркел, която ме покани в Берлин в края на август.

Като цяло, обаче, изглежда, че отношенията между италианците и германците са някак си заоблачени. Мнозина се оплакват от немската твърдост и арогантност. Как си обяснявате тази атмосфера?

Това беше доста обезпокоително за мен през последните месеци и аз казах на канцлера Меркел за нарастващото недоволство в нашия парламент – срещу ЕС, срещу еврото, срещу германците и понякога срещу самата нея. Това е проблем който съществува и отвъд отношенията между Германия и Италия.  Напрежението  в еврозоната през последните години показва някакво признаци на психологическо разложение в Европа. Трябва да работим здраво, за да го спрем. Ако трябва да сравним Европа с катедрала, то еврото би било най-прекрасната и кула днес.

Някои, за съжаление, се опасяват, че то може да се срине.

Ако еврото стане причина за разделение на Европа, то тогава самите основи на европейския проект ще бъдат разрушени. Точно затова най-важната задача на националните лидери е да обяснят на хората си истинската ситуация в която се намира Европа и да не се поддават на старите предразсъдъци.

Мислите ли, този проблем все още може да се реши?

Да и в тази връзка съществува фронтова линия между Севера и Юга, има взаимни предразсъдъци. Това е много обезпокоително и трябва да се борим с него. Сигурен съм, че много германци инстинктивно харесват Италия, както и италианците се възхищават на германците за много от техните качества. Но също така има усещането, че мнозинството немци някак си вярвят, че Италия вече е получила финансова помощ от Германия или Европейския съюз, което просто не е така. Нито едно евро.

Интервю на Фиона Ехлерс и Ханс Хойнг

Сп. Шпигел (със съкращения)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=5128

Posted by on авг. 7 2012. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.