МАРИН ЛЬО ПЕН: ФРАНЦИЯ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ НАТО

Във Франция стартира кампанията по номиниране на кандидатите за президент за изборите през 2011 г. Лидерът на крайно дясната партия „Национален фронт” Марин Льо Пен, изпреварваща по популярност президента Никола Саркози се готови за своята първа официална визита в Русия. За това, защо Франция трябва да излезе от НАТО, как Европа се бори с наплива на емигранти и с какво я привлича Владимир Путин, МАРИН ЛЬО ПЕН разказа на кореспондента на “Ъ” ЕЛЕНА ЧЕРНЕНКО.
 

Колкото по-близко са президентските избори, толкова по-висок е вашият рейтинг. Как си обяснявате това?
Ние стигнахме до определена повратна точка. Ние се явяваме свидетели на загниване на  натрапения ни англо-саксонски модел на развитие, основан на принципите на ултралиберализма и отказ от суверенитета на народите. Французите започват да осъзнават колко е пагубна политиката  на откритите граници и масовият приток на емигрантите, снизходителното отношение към въпросите за сигурността, отказ от протекционистки мерки в икономиката и патриотично отношение към националните производители. Тази политика доведе до плачевни резултати, но нито Съюзът за народно движение (партията на Никола Саркози  – “Ъ”), нито на социалистите е по силите да променят нещо, тъй като те просто не са в състояние да предложат на страната алтернативен път.

А на вас това ви е по-силите?
Да, ами че ние сме единствената истинска патриотическа партия. Ние смятаме, че успехът и процъфтяването на Франция е възможно само при условия на укрепване на сигурността,  съхраняване на националната идентичност и патриотизма. „Националният фронт” е единствената партия, придържаща се към принципите на политиката на генерал де Гол. Подобно на него, ние призоваваме за независима, силна и влиятелна Франция. Франция, която изгражда политиката си, изхождайки от собствените си стратегически интереси, а не от желанието на другите страни, такива като САЩ.

Какво ще се случи, ако Никола Саркози остане за втори мандат?
Не мисля, че това е възможно. Светът е на прага на мощни финансови разтърсвания, особено силно е това в еврозоната. Много икономисти се съмняват в това, че еврото ще устои, предричайки на Европа криза. Аз не вярвам, че в такива условия Саркози ще може да управлява по-натам страната. Франция ще излезе от  кризита само при връщането на финансовия си суверенитет и на собствената и валута. И ние именно за това призоваваме. При това аз искрено вярвам, че тази криза открива за Франция повече възможности, колкото и парадоксално това да звучи. И не само за Франция, но и за цяла Европа. Европа на свободните и суверенни народи, която ние искаме да построим. Кризата може да даде тласък на промени във вътрешната и външната политика на Франция, която е крайно време да спре да се подчинява на САЩ и  да се обърне в посока към Русия. Аз отдавна говоря, че е необходимо да се развиват отношенията с Москва, а не с Вашингтон, понеже имаме с не я и в цивилизационен и  в стратегически план много общи интереси.

Повече, отколкото със САЩ?
Разбира се! Американската  култура е далече от френската и европейската, така исторически се е стекло. Затова аз не мога да не преживявам, когато виждам и чувствам, как нашият президент по насочване на американците обръща към руснаците гръб. И не само той. С подаяния на американците Русия я демонизират и френските средства за масова информация. Политиците, призоваващи за задълбочаване на отношенията с Русия, не им е лесно, и е нужно немалко мъжество, за да отстояват тази станала вече почти не политически коректна позиция.

Това наистина рядко ще го чуеш от европейски политик.
Е, аз може да съм и единствената във Франция, която защитава Русия, но не и единствената в Европа. При това аз смятам, че Русия недостатъчно активно развива отношенията си с тези европейски политици и играчи, които, като мен и симпатизират и са готови да придвижат тази позиция напред. Американците в това отношение са много по активни, в това е и целият проблем.

Ако вие станете президент, Франция ще излезе ли от НАТО?
Да, аз първоначално съм против участието на Франция в Алианса. В този смисъл аз напълно съм съгласна с мнението на генерал де Гол, който е бил против подчиняването на националните интереси на Франция на която и да е чужда сила. В това число и такава сила като САЩ. При това аз съм убедена, че европейските държави трябва да си сътрудничат в областта на сигурността, но не виждам нито една причина, защо Русия не може да бъде част от този процес. Европейските страни трябва съвместно с Русия да  изработят план за изграждане на Европа на бъдещето.

А как вие виждате бъдещето на Либия, където при активното участия на френските въоръжени сили  стана смяната на политическия режим?
Съмнявам се, че новите власти ще успеят да изградят демокрация. Аз бях против интервенцията в Либия, против намесата в ситуацията в Сирия и в Кот д`Ивоар. Аз вярвам в дипломацията, особено в регионалната. С проблемите на Либия, Египет и Тунис трябва да се занимават техните арабски или африкански съседи. Във всеки случай това е по-добре, отколкото интервенция на западните страни.  Не смятам, че НАТО и страните от ЕС са извършили нещо героично в Либия. Силите бяха абсолютно неравни, така че алианса няма с какво да се гордее. При това аз разбирам, че американците преследват свои интереси, насърчавайки всички тези псевдодемократични революции по света, но не разбирам, защо Европа им се подчинява, а Русия не защитават своите интереси на същото ниво, както и САЩ.

Ката правило, на Запад, в ЕС в това число, към подобни действия на Русия се отнасят крайно предпазливо.
Да, това е истина, нали демонизацията на Русия се подържа на ниво ръководство на ЕС,  и става това с милостинята на САЩ, опитваща се да построи еднополюсен свят. Аз вярвам в многополюсния свят. Що се касае до ситуацията в Северна Африка и в Близкия изток, то сега е трудно да се каже, към какво ще доведе всичко това. Не е  изключено, на мястото на светската диктатура да дойде диктатура на шериата. Но на Запад източните диктатори ги делят на добри и лоши. Добри – това са например, Саудитска арабия и Катар, а лоши – всички тези, които не ни глезят във всичко и не ни дават на нас своя нефт. Нали всички свалени режими бяха светски диктатури – Египет, Тунис, Либия. И сега във всички тези страни към властта се втурват радикалните ислямисти. И те не се нуждаят нито от демокрация, нито от свобода. За Европа е крайно опасно да има такива съседи.

Какво крие това?
Не на последно място с увеличаване на емиграцията в Европа. Страхувам се, че ще се наложи да заплатим много голяма цена за тази авантюра на Саркози. Макар, че това не е толкова негова инициатива, той, за мое най-дълбоко съжаление,  тръгна по каишката на американците. Към тях нищо, а към нас от Тунис и Либия вече пристигнаха 25 хиляди емигранти.  При това у нас има почти 5 милиона безработни, огромен вънешен дълг и дефицит на бюджета. Социалната система с мъка издържа съществуващото натоварване, обаче ние упорито продължаваме да приемаме по 200 хиляди емигранти на година и това е не броейки нелегалните. Франция отдавна не се справя с този наплив на прииждащи нито във финансово отношение, нито по отношение на нашата идентичност, която вече започна да се променя в резултат на масовата емиграция.
Много точна прогноза даде в този смисъл Владимир Путин, който каза, че Франция може да се превърне в колония на своите бивши колонии. И именно това е срещу което се боря. Не от ненавист или ксенофобия, а от любов към своята страна. Аз искам, Франция  да остане Франция. За последните 30 години ние вече приехме 10 милиона души, време е да спре това нашествие.

Какво именно вие предлагате?
Преди всичко трябва да се намали легалната имиграция до най-необходимия минимум. Трябва да се направи така, че Франция да престане да бъде за емигрантите привлекателна страна. Ами сега вие пристигате във Франция и даже бидейки нелегален тука получавате същите права, като на французите. Предоставя ви се помощ,  социално жилище, безплатно образование и здравеопазване. Аз съм убедена, че ако ние не предлагаме нищо на емигрантите, те ще престанат да пристигат. Ние сме длъжни най-напред да мислим за своя народ. Наистина, само щом някои започне да критикува миграционната политика на властите, него веднага го наричат расист. Аз не смятам, че не трябва да се забравят националните интереси в полза на политическата коректност. Уверена съм, че повечето французи мислят също така.

Остана само те да гласуват за вас на изборите. В Русия  е по-лесно. Името на бъдещия президент на РФ вече фактически е определено. Властта нарича това стабилност, а опозицията – признак за отсъствие на демокрация. Във всеки случай, но ако вие станете президент, то, преди всичко ще имате ли работа с Владимир Путин. Какво вие мислите за него?
При нас във Франция също не е идеална демокрацията, и ние в това отношение нямаме права да даваме на Русия уроци по демокрация. Но аз признавам, и аз това него скривам, че в някаква степен се възхищавам на Владимир Путин. Той прави грешки, но кой не ги прави.  Ситуацията в Русия не е проста и не трябва да се очаква, че всички проблеми, появили се в резултат на разпада на  СССР ще се решат бързо, за това е нужно време. Струва ми се, че Владимир Путин  има характер и визия за бъдещето, необходими за да обезпечат на  Русия  това процъфтяване, което тя заслужава. А по-активното сътрудничество с Франция и европейските страни може да ускори този процес.

http://www.kommersant.ru/doc/1793754

 
Превод: политологът Борислав АНГЕЛОВ
 


ПОСЛЕДНИ ИНТЕРВЮТА:

ДЖАМАЛ ХАМРУНИ: НА ЕВРОПА КАДАФИ Е НЕУДОБЕН, ЗАЩОТО ИСКАТ НАШИЯ ПЕТРОЛ

ЗУЗАНА ПИПТОВА: СОФИЯ НЕ Е САМО ТАМ КЪДЕТО ИМА МЕТРО

НЕЛИ АНДРЕЕВА: ЕВТАНАЗИЯ ЗА ВСИЧКИ УЛИЧНИ КУЧЕТА ЗА 6 МЕСЕЦА

ПРОФ. ДИМИТЪР ЧАВДАРОВ: МОНОПОЛЪТ Е ЖЕСТОК, ТИПИЧЕН БЕЛЕГ НА АГРЕСИЯ

АКАД. АНГЕЛ ГЪЛЪБОВ: БЪЛГАРИТЕ СА ЗАПАДНИ ЕВРАЗИЙЦИ

ПРОФ.ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ: КЪДЕТО ИМА РЕФОРМАЦИЯ – НЯМА РЕВОЛЮЦИЯ

ПРОФ. АТАНАС ТАСЕВ: НИКЪДЕ В СВЕТА НИКОЙ НЕ ОБИЧА ЕСТЕСТВЕНИТЕ МОНОПОЛИСТИ

ПРОФ. ДОНКА БАЙКОВА: ПОЛИТИКАТА ВЛИЯЕ КОСВЕНО ВЪРХУ ХРАНЕНЕТО

ПРОФ. РАЧКО ПОПОВ: ПРИ БЪЛГАРИТЕ ТАЗИ ЧЕРТА ОТ МИНАЛОТО – НЕЧИСТОТИЯТА, ОЩЕ СЪЩЕСТВУВА

ПРОФ. ЙОРДАН ВЕДЪР: ОТ БЕДЕН ЕЗИК, БОГАТИ МИСЛИ НЕ ЧАКАЙТЕ И ОБРАТНО

ПРОФ. ТОДОР ТАНЕВ: ДЪРЖАВНОСТТА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ РУШИ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=4121

Posted by on окт. 21 2011. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.