МАРГАРЕТ МАКМИЛЪН: СВЕТЪТ ДНЕС МНОГО НАПОМНЯ НА ТОЗИ ПРЕДИ ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, НО САЩ И КИТАЙ СА МНОГО СВЪРЗАНИ

Margaret MacmillanМаргарет МакМилън e професорка по международна история от Оксфорд. Родена е на 23 декември 1943 г. в Торонто. Един от водещите световни изследватели по нова история. Правнучка е на Лойд Джордж. Тя дава интервю за сп. Дани по повод 100 годишнината от началото на Първата световна война и дебата какъв е бил Гаврило Принцип (на 28 юни 1914 година той убива австро-унгарския ерцхерцог и престолонаследник Франц Фердинанд и съпругата му графиня София Хотек в Сараево. Това става повод за избухването на Първата световна война). В интервюто си МакМилън определя Гаврило Принцип като терорист.

В книгата си „Войната, която приключи мира“, казвате, че днешният свят се сблъсква със сходни предизвикателства, точно както преди Първата световна война, като давате пример с отношенията между Китай и Америка. Защо?

Едно от нещата, които са предизвикали напрежението на международната сцена преди 1914 година е следната. Когато имате сила, която е много доминантна в света, и притиска сила, която израства отдолу, и нейната доминация вече не е това, което в била, това е измамно време, защото на доминантната страна не й харесва това усещане , а силата, която се надига, както при пубертета, е много агресивна, но не и разумна, и това е начинът по който светът функционира.

Имате сходна ситуация между Британия и Германия преди 1914 година. В отношенията Америка и Китай имате същата ситуация, но това не означава, че ще има война, както преди 1914. Британия и САЩ са имало много лоши отношения, Америка се превръща в доминантна страна, особено за западното полукълбо, а на британците това не им е харесвало. Британците са отстъпили, и САЩ са отстъпили и са постигнали договор. Преходите в международните отношения са времена, при които доминира напрежението, но то може да не доведе до война. Още повече, че икономиките на САЩ и Китай днес са свързани. Ако вземете много пари от една банка, тя зависи от вас и ако вие фалирате, и банката ще попадне в неволя. Китай купи много американски облигации и тя, следователно, има част от американската икономическа сила и мощ, и Америка има подобни връзки с Китай.

Какъв е поводът и причината за Първата световна война?

Убийството е било причина за случките довели до Първата световна война, но то не е запалило войната. Който и да е инцидент е можел да я започне или да не я започне. Мисля, че ключовото е било това, което властта във Виена е решила да направи по повод на убийството, защото и по-рано е имало убийства на значими хора, които не са довеждали до война. Смятам, че е невъзможно да се открие причината за Първата световна война, не е възможно да се намери една причина.

Питането за причините е комплексно, защото има страшно много причини и те зависят от хората, от страната, от начина на мислен, силата, следват събития, времето и затова и след това се говори за тях. Всеки има различна перспектива. Мисля, че някога все пак може да се открие причината за войната.

Всички се съгласни по въпроса за причините при Втората световна война. Понякога може да се разбере защо започва една война, но това не важи за всички войни, считам, че Първата световна война е пример за война, която е много трудно да се обясни.

(Със съкращения)

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9847

Posted by on юли 7 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.