МАКС НИКИАС: МОЖЕМ ДА СЕ УЧИМ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ НА ДРЕВНА АТИНА

ВСЕКИ, КОЙТО ЗАЕМА НЯКАКВА РЪКОВОДНА ПОЗИЦИЯ Е ДОБРЕ ДА ИМА НЯКОЙ НА КОЙТО ДА МОЖЕ ДА СЕ ДОВЕРИ, КОЙТО Е МНОГО ОПИТЕН, НО СЪЩО Е БЕЗКОРИСТНА ЛИЧНОСТ.

Макс Никиас е президент на Университета на Южна Калифорния. Роден е през 1952 година в Кипър. Инженер от Университета в Атина (1977). Доктор по електрическо инженерство от Бъфало, Ню Йорк. Живее в САЩ от края на 70-те. Има научни интереси в областта на древногръцката драма и политика.

Какво обичате да прави, ако ви остане свободен час или два през деня?

Да спортувам

Роден сте в Кипър. Готвите ли кипърски ястия?

Правя добре гръцко сувлаки и гръцка салата.

Каква е най-голямата ви слабост?

Някои гледат на нея, като на сила, а други като на слабост: работохолик съм.

Каква е рецептата за едно успешно парти?

Трябва да поканите правилните хора и правилната комбинация от хора с различни интереси, за да могат, когато си тръгват гостите да чувстват, че са си прекарали добре и са научили нещо ново.

На какво могат да се научат кандидатите за президент от политиците в Древна Гърция?

Когато чета лекции казвам всички можем да се учим от политиците на Древна Атина, от техните успехи и от техните грешки. Понякога учиш повече от провалите, отколкото от успехите на атиняните.

С коя личност, жива или мърта, бихте искали да изпиете една бира?

Атинския лидер – Темистокъл. За мен той е Абрахам Линкълн на Атина – спасява младата демокрация при Саламинския пролив, и така Атина става могъща и процъфтяващата в следващите 50 години.
Другият е римският философ и политик Цицерон, въпреки че според историческите книги е пиел вино. Всяка сутрин е пиел чаша вино – тогава е нямало чай или кафе.

Какво е вашето лекарство срещу хълцане?

В Симпозиума на Платон комедианта Аристофан започва да хълца и един от платоновите ученици му казва как да се избави от това: вземате малко перо, опитвате се да си го поставите навътре в устата и получавате усещането, че ще повърнете, но не повръщате, а хълцането спира.

Кого търсите за съвет?

Няколко души, които са доста по-възрастни от мен. Има двама, които са мои ментори. Съвета, който бих дал на всеки, който заема някаква ръководна позиция е, че е добре да има някой на който да може да се довери, който е много опитен, но също безкористна личност.

Която е гръцката дума, която искате да премине в английския?

Старогръцкият език е много поетиче, коато го четен, много стегнат. С много малко думи може да опишеш нещо, което на английски ще изисква няколко параграфа, а е само ред и половина на старогръцки. Когато преподавам Антигона на Софокъл на студентите, винаги избирам, книга, която е двуезична – отляво на старогръцки, а от дясно на английски. Винаги търся английски превод, който е максимално близък до гръцкия и когато най-накрая го открих се оказа, че английският текст пак е много по-дълъг от старогръцкия.

Интервю за Зокало

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=4850

Posted by on юли 8 2012. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.