МАКЕДОНИЯ ПРЕДИ ПЕТИТЕ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ – СБЛЪСЪК НА ЧЕТИРИМА КАНДИДАТИ

Izbori MakedonijaВ петата битка за президент на Македония ще участват четирима кандидата, които според подредбата в изборната листа са: Георге Иванов, Илиаз Халими, Стево Пендаровски и Зоран Поповски.

             Настоящият президент Георге Иванов, който е кандидат на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицията „За по-добра Македония“ е фаворитът още преди официалния старт на кампанията на 24 март 2014 г. Професорът по политически науки е сигурен участник на балотажа, където вероятно ще се изправи срещу кандидата на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ)  проф. Стево Пендаровски.

            От друга страна вторият професор в надпревата Стево Пендаровски е най-младият кандидат, роден е през 1963 г., бил е президентски съветник по национална сигурност и външна политика на Борис Трайковски (2001-2004) и Бранко Цървенсковски (2005-2009). В периода 2004-2005 г. е председател на Държавната избирателна комисия. През 90-те години на 20 век е бил заместник-министър на вътрешните работи и началник на Управлението за анализи и изследвания на МВР, преподавател в University American College в Скопие. Ако за Георге Иванов можем да кажем, че извървява пътя от политолог до политик, то Стево Пендаровски отдавна е в кухнята на политиката. Стево Пендаровски независимо, че формално не е член на СДСМ е номиниран като кандидат за президент от всичките нейни общински структури. На този етап Георге Иванов води пред Стево Пендаровски в съотношение 3:2.

            През 2009 г. проф. Георге Иванов от ВМРО-ДПМНЕ спечели вторият тур срещу кандидата на СДСМ. Пет години по-късно предимството отново е на кандидата на управляващите.

            Единственият албански кандидат Илияз Халими засега е трети с подкрепа между 5 -7 %. Кандидатът на ДПА (Демократическата партия на албанците) е най-възрастният, роден е през 1954 г. в с. Сушиќе, Косово. Ръководената от Мендух Тачи партия реши да участва в изборите с кандидатът за президент албанец и събра необходимите 10 000 подписа, което е отговор на сметките, който правят от ДСИ (Демократичен съюз за интеграция) с предизвикването на предсрочните парламентарни избори и обявеният от тях бойкот на президентските. Илияз Халими е бивш заместник председател на парламента, бил е и заместник-министър на отбраната. Първото му обръщение като кандидат за президент бе само на албански език. Целта му е да стигне втори тур, като изпревари кандидата на СДСМ, а след ще победи и този на ВМРО-ДПМНЕ.. На този етап това е невъзможно, за да се стигне втори тур е необходима най-малко подкрепата и на ДСИ.

            Първият издигнат кандидат за президент проф. Зоран Поповски от партия ГРОМ (Гражданска опция за Македония) не само ще бъде четвърти в изборната листа, но и като резултат. С подкрепа между 1 и 2 % трудно може да се надява на нещо освен на олимпийския принцип „важно е участието“. Третият професор е един от най-близките съратници на лидера на ГРОМ Стевче Якимовски, който е кмет на община Карпош и бивши министър в правителствата с мандат на СДСМ. Преди стане част от ГРОМ Зоран Попоски е бил в Либералдемократическата партия (ЛДП), след това преминава в редиците на СДСМ. Бил е държавен секретар на Министерството на образованието също в мандат на СДСМ. Професорът по биохимия и генно инженерство обещава да няма политически затворници, а ако има такива ще получат амнистия, противник е изконното за него име на страната да се решава с референдум .

            От ДСИ продължават да бойкотират президентските избори, заради отказа да се издигне консенсунсен кандидат между двете общности в страната с ВМРО-ДПМНЕ и заявяват, че ще оспорват резултатите ако Георге Иванов спечели надпреварата. От една страна се предполага, че ДСИ и ВМРО-ДПМНЕ разиграват театър и в крайна сметка на втория тур ДСИ ще подкрепи досегашния президент. От друга страна не се изключва и варианта, при който ДСИ ще подкрепи кандидата на ДПА. Не бива да се забравя, че отношенията между двете албански партии не са приятелски, спорове имаха и във връзка с контрола относно правилната употреба на албанския език, където 20% от населението е албанско.

            Вече тече и 20 дневния срок преди започване на предизборната кампания за парламент и до нейното приключване е забранено се изплашат субсидии, които не са редовни месечни плащания, да се провеждат обществени мероприятия за започване на изграждането или пускането в употреба на съоръжения с бюджетни средства, от публични фондове, държавни предприятия или други юридически лица, които разполагат с държавен капитал, в инфраструктурата като пътища, водопроводи, електропроводи, канализация, спортни площадки и други съоръжения или обекти за социални дейности – училища, детски градини и други обекти.

            Макар официалната кампания в Македония все още да не започнала вече всички са в кампания. Първите изяви на регистрирани кандидати на партиите за президент е представянето им заедно с водачите на листите за парламент. До 29 март в Държавната избирателна комисия трябва да бъдат регистрирани и листите с кандидати за парламент. Кампанията за предсрочните парламентарни избори ще започне на 5 април, а не на 7 април за да не се губят известните като македонски изборен казус 12 и 13 април, когато е денят за размисъл и първият тур на президентските избори, а за вторият тур подобен проблем няма, защото той съвпада с избора на парламент 27 април, но имайки предвид страстите в Македония проблеми и обвинения за неуредици ще има през всичките дни до края на изборния ден, че и след това.

Борислав Ангелов (политолог)

18 март 2014 г.

Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9092

Posted by on мар. 19 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.