Македония и Еди Рама

SpahiuБългарската съпротива в Македония – по-силна от албанската в Косово

Заплахата на Еди Рама, че ще блокира членството на Македония в НАТО, е най-големият негов дипломатически гаф досега. С тази декларация на Еди Рама, Тирана става четвъртият съюзник на Груевски след Белград, Атина и Москва.

Македония между България и Сърбия

Когато се създават автономните държави на Сърбия (1835) и България (1878), а след това като независими (Сърбия през 1878, а България през 1908), етническите граници между тях са неясни. Литургията на гръцки в православните църкви и манастири в Османската империя я прави нерелевантна етническата принадлежност до времето, когато започват националните движения на Балканите. Докато не се създават държавните границите, ако се тръгне от Белград към София или на обратно, не може да се забележи къде свършват сръбските села и къде започват българските села или на обратно. Този факт ожесточава битката между сръбската и българската национална идея, като само в един момент от историята сърбите и българите са съюзници (Първата балканска война), докато във всички други войни са най-заклетите врагове. Днешна Македония е територията, за която воюват двете страни, за да разпрострат своето влияние, посредством училищата и свещениците. Резултатът от тази битка го виждаме в османските статистики в началото на ХХ век. За да не изморявам читателите с точните данни, които представя в своята книга турско-американският професор Кемал Карпат, говорещото славянски население на градовете в Македония се декларира като българско в степен от 95%, докато като сръбско в порядъка от 5%.

Първата и Втората балканска война

Но през 1912 г., в Първата балканска война (България, Гърция, Сърбия и Черна Гора срещу Османската империя), Сърбия и Гърция предадоха лошо довчерашния враг и техния моментен съюзник България и взеха почти цялата Македония. Сърбия взе северна Македония, включително най-важните градове Скопие, Охрид и Битоля, докато Гърция южната част, вкл. Солун. С Втората балканска война (Сърбия, Гърция, Румъния и Османската империя срещу България) през 1913 г., България загуби и тази малка територия, която печели в предходната война. След Балканските войни, днешна Македония става част от Сърбия, а довчерашните българи биват смятани за сърби. Но през 1914 г. избухна Първата световна война и България взе от Сърбия Македония. Три години подред местното население учи за своята българска идентичност в светските и религиозните училища. През 1918 г. Сърбия отново взима Македония, убива и унищожава нейния български елит, чрез училищата и църквата. Опитва се да убеди нейните жители, които говорят български език, че не са българи, а сърби.

Българската съпротива в Македония – по-силна от албанската в Косово

Въпреки това, българската идентичност е с дълбоки корени и българската съпротива в Македония е по-силна от албанската в Косово. Докато най-големият акт на албанския иредентизъм в Косово е залавянето на коменданта на сръбската жандармерия в Митровица от страна на Шота Галица, българските иредентисти в Македония убиват министър-председателя на България Александър Стамболийски през 1923 поради подписването на мир с Белград, отрязвайки и излагайки ръката му, с която подписва „акта на предателството”. През 1934 в Марсилия българските иредентисти от организацията ВМРО убиват и самия сръбски крал Александър II Караджорджевич. През 1941 г. България отново взема Македония от Сърбия, албанските градове, освен Скопие и Куманово, ги взема Албания. До 1945 г. функционират Българската църква и българските училища. Дори и нелегалните комунисти по това време в Македония са свързани с Българската комунистическа партия. Югославската комунистическа партия едва намира Лазар Колишевски, за да го наеме.

Сръбският терор срещу българите е по-голям от този срещу албанците в Косово

През 1945 г. Сърбия взема отново Македония от България. Сръбският терор срещу българския елит в Македония е многократно по-голям от този срещу албанците в Косово. Учителите, чиновниците, военните, полицаите, свещениците, с една дума цялата висша и средна класа са екзекутирани. След всичко случило се, Белград не претендира повече за сърбизирането на българите, а излиза с идеята за обявяването на македонската нация и изобретяването на македонски етнос. Следователно, щом не сте сърби, тогава няма да бъдете и българи! От този факт се травматизират и албанците в Косово, които и днес, 70 години по-късно, когато се спомене, че сега албанците в Косово са косовска нация, халюционират сякаш някой изобретява един несъществуващ етнос, сякаш съществуването на косовска нация означва, че повече не си от албанския етнос, въпреки че Ахтисаари в неговия план, санкционира албанската етническа общност като нация.

„Maqedon” или „maqedonas”?

Интересно е, че в речника на албанския език не съществува думата „maqedon” (национална принадлежност като “italian”, “gjerman” и т.н.), а само думата „maqedonas” (териториална принадлежност като “”tiranas”, “beratas” и т.н.). Докато раждането на една нова нация е политически резултат, изобретяването на един несъществуващ етнос изисква научни изкривявания и натиск на измислената идентичност. Въпреки това, българското чувство в Македония, макар и повехнало, никога не изгасна.

Новата поява на пробългарското ВМРО

През 1990 г., щом се появяват възможностите на политическия плурализъм в Македония, се формира партията с историческото име ВМРО и добавката ДПМНЕ, с логото с лъва и царската корона, което е български национален символ. Американците се показват внимателни и не помагат на ВМРО да дойде на власт, тъй като това би отворило огнището на войната и в южните части на Балканите, нещо, което би направило съвсем трудно да се държи под контрол ситуацията на Балканите, докато огънят на войната започва в Словения, след това в Хърватска и т.н. Американците подпомагат най-либералните сред бившите комунисти да дойдат на власт, съответно не най-антибългарите сред просръбски настроените: президента Киро Глигоров и министър-председателя Никола Клюсев, за да реализират независимостта на Македония без война. Но, след проблемите, които естественият съюзник на Сърбия, Гърция създава на Македония, просръбските сили, начело с Цървенковски и СДСМ, вземат властта. След като правителството на Македония се поема от просръбските елементи, те се опитват да вземат и президентството. През 1995 г. се организира атентатът срещу Киро Глигоров, който никога не беше разкрит. Президентът беше тежко ранен, но оцеля. През 1998 г., наближаваше времето, когато Западът трябваше да се намеси в Косово и един просръбски режим в Македония би бил голяма пречка. Западът подпомага пробългарското ВМРО-ДПМНЕ начело с Любчо Георгиевски. През 1999 г. Борис Трайковски, също от ВМРО-ДПМНЕ, е избран за президент на Македония. През 2004 г., самолетът на президента Трайковски пада близо до Мостар в Босна и разследванията още продължават. По всяка вероятност, това е атентат на просръбските сили, защото неговото място се заема от просръбския Цървенковски.

Просръбски настроените превземат крепостта отвътре – ВМРО

И докато СДСМ пада в ръцете на пробългарски настроените, просръбски ориентираните завземат ВМРО. Естествено, на македонските политици не им пише на челото кой е пробългарски и кой просръбски, докато не дойдат на власт и не се разкрият. Силата на Груевски нарастваше по две причини: първо, че ръководи една партия, която традиционно е била българска, и второ, че се ползва от подкрепата на най-заклетите врагове на българите: на сърбите и на гърците. Докато, от една страна не отстъпваше нито милиметър спрямо абсурдните искания на Гърция за името, Гърция ставаше най-големият вносител в Македония. По времето, когато на Запада му трябваше Македония да бъде в НАТО, Гърция, от една страна, и Груевски, не отстъпвайки, обслужиха Русия. Нямаше нищо непатриотично да се приеме името Република Северна Македония, но не се направи, тъй като беше нужен претекст да не се влезе в НАТО. Хашим Тачи, например, направи много по-голяма отстъпка, когато позволи международното име на държавата Косово да бъде „Косово”, а не „Косова”. Западът разбра какъв е Груевски, чаккогато се прояви открито като проруски, но той вече е много силен.

Опитите на Запада да свали Груевски

На изборите през 2014 г., най-малкото президентската институция имаше възможност да се вземе от прозападните сили, ако албанците бяха гласували за кандидата на СДСМ. Аз поканих в Прищина и представих пред студентите кандидата на СДСМ за президент на Македония само 2 дни преди балотажа и отправих публична покана да се гласува за него. Същото нещо направи и министър-председателя на Косово, Хашим Тачи. Знаейки, че Груевски ще вземе отново правителството, Али Ахмети и Мендух Тачи не поискаха да послушат нито Хашим Тачи, нито западните дипломати и направиха възможна победата на просръбския кандидат, който стана президент на Македония. Сега, когато Еди Рама се представя с националистическа реторика спрямо Македония, той насочва брадвата в краката на Албания. Македонската държава е американско създание. Да се бориш срещу създанието на своя стратегически съюзник ще рече да извършваш политическо самоубийство.

Триъгълникът Албания – Косово – България

Ако се разпадне Македония, най-вероятно нейните територии ще бъдат взети от Сърбия, а не от България, Албания или Косово. Най-опитните бойци на Косово бяха хванати в капан и се върнаха в ковчези. Ако Еди Рама желае да се засвидетелства като патриот, тогава той, заедно с Хашим Тачи, трябва да иска среща с министър-председателя на България, за да могат тримата да се срещнат със Зоран Заев, и да отправят призив към българите/македонците, албанците и всички граждани на Македония да подкрепят него. Така ще бъде отворен пътят на Македония за НАТО и ЕС, а не да я възпрепятстват по този път.

Неджмедин Спахиу е професор по политически науки в Университета ААБ в Прищина, бивш професор в Тиранския университет, Прищинския университет, както и в Университета на Хамбург.

3 юни 2015

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=11711

Posted by on юни 3 2015. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.