Майкъл Кугелман: Кибер-престъпността е най-голямата заплаха за света днес

Michael KugelmanНай-трудното е да се разбере откъде идва идеологията, която движи ислямистите

Съединените щати и техните съюзници нанесоха въздушни удари по позициите на „Ислямска държава“. Във Вашингтон искат да разширят коалицията за борба с ислямистите. По думите на Барак Обама, вече повече от 40 страни, включително 5 арабски, поддържат стратегията на САЩ за борба с ислямизма. Майкъл Кугелман, експерт от Международния научен институт „Удро Уилсън“ във Вашингтон, смята че успехът на подобна кампания ще бъде краткотраен.

Как мислите, може ли кампанията срещу „Ислямска държава“ в Сирия да реши проблема и да донесе дългоочаквания мир в Близкия изток или е контра-продуктивна?
В краткосрочен план ще донесе резултат. Преди всичко ще убият, ранят и намалят броя на бойците на „Ислямска държава“, но, за съжаление, подобни групировки успешно манипулират, че всички беди идват от Съединените щати, че те искат да унищожат и навредят на всички мюсюлмани. Така това, че САЩ прилагат военна сила против тази групировка може просто да я радикализира повече. В крайна сметка в „Ислямска държава“ могат да направят извода, че трябва да се борят и извън пределите на Близкия изток, например, в САЩ. Затова тази кампания много ме безпокои.

В такъв случай какво трябва да се прави? Как да се постъпва с такива терористични групировки, където и да се намират – в Близкия изток, Африка или Афганистан?
Необходима е стратегия. Всички зависи от конкретната групировка, конкретния регион или страна, където действат. Ако говорим за различията между въоръжените групировки, смятам някои от тях за по-малко радикални от други. Групировки като афганистанските талибани, според мен, са анти-окупационни, въстанически. Мисля, че действителни искат чужденците да си тръгнат от Афганистан, и нищо повече. Не мисля, че споделят такива радикални, джихадистки възгледи, като повечето групировки „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“. Струва ми се, че такива групировки като „Талибаните“ могат да бъдат принудени да напуснат бойното поле посредством преговори, урегулиране, ако те искат да го направят и да се подчинят на конституцията на държавата.
Проблемът на света са по-радикалните групировки – „Ал Кайда“, „Ислямска държава“. Тук важното е да се разбере откъде черпят ресурси, пари, оръжие. Например, много пакистански въоръжени групировки, като пакистанските талибани и други, си доставят оръжие от различни страни. По всичко изглежда, че държавите от Персийския залив, например Саудитска арабия, по някакъв начин са въвлечени е поддръжката на тези групировки. Трябва да се прекратят тези финансови потоци и каналите за доставка на оръжия. Ето с какво трябва да се започне. Много от тези групировки съществуват за сметка на продажбата на наркотици: с това също трябва да се воюва.
Най-трудното е да се разбере по какъв начин тези групировки се радикализират, откъде идва идеологията, която ги движи. Това е най-важният фактор. Убийството на бойци на бойното поле няма да реши проблема. Трябва да се изследват дълбоките корени, това което радикализира хората на идеологическо ниво.

В една ваша статия в „Уолт Стрийт Джърнал“ вие определяте четирите основни заплахи за сигурността в света (Ал кайда, Лашкар-е-Тайба, пакистанските талибани, киберпрестъпниците). Последните смятате за по-опасни от „Ислямска държава“. Сред тях, как мислите, коя е най-опасната за света?
Тези четири групировки разглеждам като най-опасни за Съединените щати. Съгласен съм, че „Ислямска държава“ е много голяма заплаха. Но бих казал, че кибер-престъпността е най-голямата заплаха. Първите три са въоръжение групировки, които се опитват или са извършвали терористични атаки на територията на САЩ. А кибер-престъпниците са опасни за целия свят. Кибер-престъпленията не винаги са свързани с взрива на сгради и убийствата на хора, но те поразяват най-уязвимите обекти. И ако вземем предвид вероятността, че е близко бъдеще кибер-престъпленията ще се съсредоточат върху ядрените обекти и центровете за управление на полетите, те действително ще започнат да причиняват смърт и катастрофи. Всъщност кибер-атаки се случват постоянно.
Мнозинството от въоръжените групировки понастоящем действат локално, с изключение на „Ал Кайда“. Смятам, че „Ислямска държава“ може да стане най-голямата световна терористична заплаха, ако продължава да расте, ако много от бойците, които идват от Европа и САЩ решат да напуснат Близкия изток и да се върнат по родните си страни, за да извършват терористични актове. В този случай, това ще се превърне в огромен проблем. Но засега не виждам признаци за наличието на такава заплаха.

В.Кавказ

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=10286

Posted by on окт. 1 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.