ЛЮБОМИР КОВАЧЕВ: СКАНДАЛ МОЖЕ ДА СЕ РАЗДУХА В ПОЧТИ ВСЕКИ РЕСОР НА УПРАВЛЕНИЕТО

ГОСПОДИН БОРИСОВ Е МНОГО ПО-ТАЛАНТЛИВ В КОМУНИКАЦИЯТА СИ С ОБЩЕСТВОТО И МЕДИИТЕ, ОТКОЛКОТО В УПРАВЛЕНИЕТО НА СЛОЖНА СИСТЕМА, КАКВАТО ПРЕДСТАВЛЯВА СТОЛИЧНА ОБЩИНА, КАЗВА ОЩЕ ПОЛИТОЛОГЪТ КОВАЧЕВ

Любомир Ковачев е роден на 20 август 1972 година в София. Завършва строителния техникум „Хр. Ботев”. Магистър по политология от СУ „Св. Кл. Охридски”.

Вече звучи банално, но може ли с няколко думи да охарактеризирате ремонта на кабинета и съпътстващата го смяна на министри?

Отговорът на този въпрос също е банален – промените са козметични. Проблемът обаче не е толкова в персоналните промени, колкото в демонстрацията на безидейност на управлявящата коалиция, която тези промени подчертават. Ако до приемането ни в ЕС подобна управленска конфигурация имаше някакво, да го наречем политическо оправдание,  то в последно време липсата на ясна политическа концепция за приоритетите в управлението и превръщането му в обикновенно спазаряване с единствена цел доискарване на мандата, все повече го превръща в бреме за развитието на държавата.

Като политолог в кой ресор  виждате следващия скандал или сътресение в правителството?

Проблемите и неразбориите в държавата са толкова, че скандал може да бъде раздухан в почти всеки ресор на управлението, поради което опит да прогнозирам къде ще гръмне следващия скандал, би ме вкарал по-скоро в ролята на врачка. Общото очакване за голям проблем пред правителството е свързано с евентуални санкции от страна на Брюксел, но по традиция скандалите у нас често са продукт на вътрешни за управлението интереси, тъй че, както се казва нищо не е сигурно. Най-лошата новина, съобщена ни от премиера около сагата с правителствените промени, обаче е, че предизборната кампания, макар и доста рано, вече е в ход. Това предполага много повече конюктурни скандали и много по-малко работа върху съществените за страната структурни проблеми. Между другото на подобни размисли навеждат и първите изявления на новите министри. Тук искам да изразя надеждата си, да се окажа абсолютно неправ.

Как ще коментирате управлението на Бойко Борисов като кмет на София, което почти съвпада  с  мандата на правителството на Станишев?

Ами съвсем кратко. За тези три години г-н Борисов твърдо затвърди мнението ми, че е много по-талантлив в комуникацията си с обществото и медиите, отколкото в управлението на сложна система каквато представлява столична община.
А не мога и да не спомена и леката носталгия, която ме обхваща по кметуването на г-н Софиянски с всеки следващ час прекаран в задръстване или издирване на празен контейнер за боклук.

Един след друг Борисов обтегна отношения с всичките си партньори – Мозер (Евроизбори), ВМРО (Местни избори), ДСБ (Президентски избори)… Това особеност на характера му ли е, хитър ход, самодостатъчност..?

Възможно е особенностите на характера на отделните политици да имат не малко значение при формирането и разпадането на политически партньорства, но това са неща, както се казва от кухнята и не бих могъл да ги коментирам. Обективно погледнато в момента ГЕРБ не се нуждае от пъртньорства, за да е значим фактор в политическия живот и това предопределя и политическото му поведение.

Как гледате на тиражираната в публичното пространство коалиция ГЕРБ – ДСБ – СДС?

Предполагам, става въпрос за формат на подобна коалиция в следващия парламент. Чисто хипотетично, на базата на общото членство на трите партии в ЕНП подобен вариант би бил логичен. От там нататак, силно се съмнявам доколко той ще се реализира на практика. На първо място и трите партии трябва, освен да са представени в следващия парламент, което все още е под въпрос особенно за едната, то и сборът от народните им представители да дава конфортно мнозинсктво за управление. На второ място това трябва да е единственото мнозинство изключващо БСП, ДПС/НДСВ и Атака. Взимайки предвид абсолютната неяснота кои ще са партиите и  формациите представени в следващия парламент, техния брой и политическа ориентация, е крайно спекулативно на този етап обсъждането на този или подобни формати.

Възможен ли е ГЕРБ – БСП вариант според Вас?

Ако се осланяме на прогнозните резултати на социолозите за резултатите на политическите партии и тяхното представителство в следващия парламент, подобен вариант звучи доста реалистично. Сигурен съм, че при определено стечение на обстоятелствата и двете формации биха преодоляли скрупулите си една към друга (до колкото те са по-скоро сред част от избирателите им) и биха “преглътнали” подобна коалиция, разбира се в името на България. Факт е сегашната коалиция, която е нагледен пример, за това колко високо отговорна пред националните интереси е БСП когато става въпрос за коалиране, а коалиционната политика на ГЕРБ в доста от общинските съвети по места също не дава повод, да приемем подобна коалиция за невъзможна. Всички тези разсъждения, разбира се, са крайно хипотетични и докато не видим резултатите от парламентарните избори ни остава да вярваме на официалните заявления на съответните лидери.

Докъде в политическия маратон ще издържи десницата в сегашния и вид, според Вас?

В сегашния си вид и с темпото което си е наложила, е съмнително достигането до финала, ако приемем, че това е следващото управление на страната. Тук правя уговорката, че под “десница” разбирам СДС и многобройните му деривати. Обективно погледнато, единствено СДС има реални шансове да присъства в следващия парламент, но резултатите които постига в момента, не будят оптимизъм за участие в изпълнителната власт. Като изключим ДСБ, всички други формации от традиционното дясно, практически не присъстват на политическата сцена. Самото ДСБ, което бе създадено от учредителите си като идея за една нова по-добра десница, главоломно губи, да го наречем, моралните си устои и на практика представлява смесица от еднолична партия (тип ГЕРБ) и секта със собствена крива представа за света. В тази картина според мен вариантите са лаконично казано два: СДС да успее да се промени така радикално, че да успее да привлече известна част от бившите си привърженици, превръщаики се отново в техен представител във власта, или ако не успее, по естествен път да се създаде нова дясна организация. Резултатите от следващите избори ще дадат отговор коя от двете хипотези е по-реалистична. Аз лично залагам на първата, но както казват хората – ще поживеем, ще видим.

Вие участвахте в кампанията на кандидата за кмет на София Мартин Заимов. Шест месеца след изборите каква е равносметката Ви за коалицията СДС – ДСБ в София и кандидатурата на Заимов?

И СДС и ДСБ направиха компромиси и загубиха помалко от това. Към онзи момент обаче обстоятелствата се бяха стекли така, че това беше ако не единствения, то възможно най-приемливия вариант за явяване на местните избори в София. Ако СДС бе постигнал договорка с ГЕРБ за общо явяване сигурно щеше да е по-стабилно представен в СОС и щеще да има повече районни кмета. Подобна договорка обаче не можа да бъде постигната, поради неотстъпчивостта на ГЕРБ при договарянето на кандидатите в страната, където СДС в крайна сметка постигна не лоши резултати на доста места, запазвайки позициите си и в доста областни градове.

Коалирането на СДС и ДСБ в София даде на една не малка, но очевидно крайно недостатачна група граждани на столицата, разумна алтернатива за която да гласуват и това по мое мнение в никакъв случай не беше лишено от смисъл. Лошото в случая беше фактът, че по ред обективни и субективни причини част от най-твърдите привърженици и на двете партии не припознаха г-н Заимов за свой кандидат. Доколко опитът от тази кампания и нейният резултат ще дадат отражение на бъдещите действия на политиците от така наречената традиционна десница, тепърва предстои да видим.

В какво се превръща София с увеличението на населението, престъпността, трафика, проблемите с чистота? Може ли нещо да се направи?

Превръща се в това което наблюдаваме днес. Най-баналният отговор, който чуваме непрекъснато, е че се превръща в един малък ужас. Това обаче би било най-малкото повърхностно. Първо искам да отбележа хубавите неща, които рядко се споменават. София е мястото с най-динамично развиващата се икономика в страната, предлагащо най-висок жизнет стандарт, възможност за реализация и просперитет на жителите си, най-много възможности за забавления или образование например. Фактът с увеличението на населението е безспорен, но знаете ли, миналата година следих един дебат в Англия, за проблемите с имиграцията, изводите от които с известни уговорки могат да се екстраполират и върху дебата за увеличаващия се приток на хора в София. Истината е, че притокът на хора в града и растежът на икономиката му, респективно благополучието му, са като скачени съдове. Казано по друг начин, изборът е между това по-малко, на по-широко и чисто и по-безработни и по-бедни или повече, по-натясно и мръсно и по-богати и осигурени.  

На въпроса може ли да се направи нещо, отговорът е разбира се, че може. Комуналните и инфраструктурни проблеми са въпрос най-вече на политика на Общината и държавата. Лошата новина е, че сегашната кметска администрация и Общински съвет не създават впечатлението (или по-скоро се опитват само да създават впечатление), че подготвят мерки, а те трябва да са със стратегическа насоченост, тоест да дадат резултат след години и колкото повече се бавят решенията толкова повече се натрупват проблемите.

Дано не съм прав в скептичността си към сегашната администрация.

Какви книги четете? Имате ли любим автор?

Всякакви, зависи от настроението. Не бих казал, че имам любими автори, но чисто ориентировъчно ще спомена Дъглас Адамс, Тери Пратчет и Уди Алан.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

д-р ВАСИЛ МИХАЙЛОВ: ДЕМОКРАЦИЯТА Е ФАСАДНА

ЦВЕТАН МАРКОВ: ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ФИГУРИ ЩЕ СЕ СМЕНЯТ, НО СТРАНАТА ЩЕ БЪДЕ УПРАВЛЯВА ОТ СЪЩИТЕ МАФИИ

БОЙКО СЛАВЧЕВ: НЯКОЙ УСЕЩА ЛИ ЧЕ ИМА ДЪРЖАВА В БЪЛГАРИЯ?

СТАНИМИР ВЪГЛЕНОВ: И БАНДИТИТЕ, И ПОЛИТИЦИТЕ ПРАВЯТ ВСИЧКО ЕДИНСТВЕНО, ЗА ДА СТАНАТ МНОГО БОГАТИ

ПРОФ. БОЙКО ГАНЧЕВСКИ: ЖИВОТЪТ Е ЕДНА БОРБА

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=1037

Posted by on май 1 2008. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.