ЛИЦАТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ СЕ СМЕНЯТ ПРЕЗ 2014 – ТЕЖКИ ПАЗАРЛЪЦИ ВЪРВЯТ ЗАД КУЛИСИТЕ

Lideri ESВсички европейски институции (Европейска комисия, Европейски парламент и Председателство на Европейския съвет) ще имат нови лица до края на настоящата година.

В страните от съюза вече започнаха да правят тънки сметки, които да прокарват интереса на всеки от играчите в сложните баланси на европейската власт. Вече интензивно вървят задкулисни преговори и тежки пазарлъци, най-вече между очакващите да имат мнозинство ЕНП и ПЕС, които често в центъра си поделят властта на европейската баница и изолират останалите политически субекти, особено консерватори и националисти.

Европейските граждани ще си избират депутати за Европейския парламент от 22 до 25 май. България има 17 от общо 751 места. Според Лисабонския договор ЕП ще има още по-големи правомощия и центърът на тежеста за взимане на решение леко ще се измества към него. От изхода на изборите до голяма степен ще зависят другите смени.

На 31 октомври свършва мандата на Европейската комисия и на мястото на Жозе Мануел Барозу трябва да бъде избран нов министър-председател (комисар) на ЕС, както и 27 нови комисари. Това означава, че Кристалина Георгиева ще трябва да търси ново място за себе си още през лятото, когато започват номинациите. В България упорито вървят слухове, че се готви за скок в българската политика, където с помощта на нелегалните емигранти окончателно да оправи демографската ситуация на страната.

На 30 ноември държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС трябва да изберат наследник на Херман ван Рампой начело Европейския съвет, както и върховен представител на мястото на баронеса Катрин Аштън.

В публичното пространство се въртят имената на всевъзможни кандидати за освобождаващите се нови постове. Едва ли, обаче, ще мине без изненади, подобно на миналия път, а никой от статуквото, например, не слага в сметките водещи политици от Франция и Холандия, като Марин льо Пен и Гирт Вилдерс, които ако успеят да вкарат достатъчно на брой евродепутати, могат съществено да променят баланса на силите и посоката в която върви ЕС.

 Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=8473

Posted by on ян. 9 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.