ЛЕШЕК СИКУЛСКИ: НЕ Е ТАЙНА, ЧЕ ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ПОЛША И РУСИЯ ЧЕСТО ИМАТ СЛОЖЕН ХАРАКТЕР

Leshek Sykulski

Лешек Сикулски е полски политически анализатор. Завърил е Ягелонския университет. Директор на Полския геополитически институт в Честохова.

Господин Сикулски, какво се знае в Полша за Евразийския съюз и какви са оценките за него?

Преди две години един от най-влиятелните полски вестници Газета Виборча пусна статия със заглавие: „Евразийският съюз – руският съперник на Европейския съюз“. Това заглавие точно определя гледната точка на мнозинството полски експертни кръгове. Инициативата за създаване на Митническия съюз, Единното икономическо пространство и в бъдеще на Евразийския съюз се разглежда в Полша като потенциална заплаха за световния ред, основан на доминацията на Съединените щати, стратегически съюзник на Полша след 1989 година.

При все това се чуват и други гласове. През тази година Института по геополитика в Честохова издаде книгата „Европа от Атлантика до Тихия океан“. Нейните автори са международна група експерти, включително полски. Групата включва хора с различни политически възгледи (от консерватори до либерали). Ето че те, напротив, виждат перспектива за ефикасно сътрудничество на територията от Лисабон до Владивосток.

Как оценявате програмата „Източно партньорство“ на ЕС днес?

Външната политика на Полша, водена от Радослав Сикорски, е насочена към укрепване на ролята на Полша при формиране на обща отбранителна политика. И към осъществяване на програмата „Източно партньорство“. Трябва да отбележим, че тя се реализира от Полша в тясно сътрудничество в Германия.

Що се отнася до източната политика на Пошла, то полското външно министерство има за цел преди всичко да подкрепя „развитието на демокрацията в постсъветското пространство“. Това означава подкрепа за опозиционни групи, които са прозападно ориентирани. Така администрацията на Сикорски подкрепя опозицията в Беларус със посредничеството на Европейския фонд за подкрепа на демокрацията.

Руско-полският диалог: какво му пречи да се развива и как може да се активизира?

Не е тайна, че отношенията между Полша и Русия често имат сложен характер. От една страна Полша не се възприема в Русия като самостоятелен геополитически играч. От друга, Полша настоява за предоставянето на „европейска перспектива“ на страните от бившата ОНД в рамките на програмата „Източно партньорство“ на ЕС. Мнозина експерти от полски политически кръгове настояват на сближаване между Украйна и Евросъюза.  

Така или иначе, всякакви остри проблеми от миналото или настоящето трябва да се решават чрез съвместен диалог между руснаци и поляци. 2015 ще е година на Полша в Русия и на Русия в Полша. Убеден съм, че тази инициатива ще даде възможност за формиране на позитивен образ на Полша в Русия и на Русия в Полша. А в бъдеще най-много ще се радваме ако визовият режим между нашите две страни се премахне.

ИА Rex

6 октомври 2013

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=6983

Posted by on окт. 6 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.