Леонид Решетников за мюнхенската реч на Путин: Възникна въпросът: оставаме ли колония или излизаме изпод игото

Снимка: rusorel.info

Леонид Решетников за мюнхенската реч на Путин: Възникна въпросът: оставаме ли колония или излизаме изпод игото

Беседа с изпълнителния директор на Обществото „Двуглав Орел“ Леонид Решетников на тема мюнхенската реч на Владимир Путин на конференцията по сигурността на 10 февруари 2007 г.., от която днес се навършват точно 12 години.

— Леонид Петрович, в това време сте оглавявали информационно-аналитичното управление на Службата за външно разузнаване и най-вероятно, според вида на вашата дейност може да сте имали отношение към подготовката на тезисите в изказването на нашия президент. Така ли е това?

— Разузнаването е задължено да дава информация и свои аналитични изводи по важни направления на дейността на нашата държава и на президента. Разбира се, ние снабдявахме и президента и Администрацията на президента със съответстващите материали. Но, искам да подчертая, че участие на едно или друго ведомство – разузнаване, аналитично управление, имат своето място, но такива важни неща, като изказването в Мюнхен, президентът на Русия Владимир Владимирович Путин ги прави сам. Той може да използва някои развития, някои факти, както се казва – риба, но поставя в текстовете, с които той представя, самият себе си, свои оценки, думи, обноски, изводи. Заради това неговата реч в Мюнхен – това е плод на неговата лична работа. Разбира се, той се основаваше на доклади, но това е неговото лично участие и решение да излезе с такъв доклад.

В крайна на сметка, какво е толкова знаменита тази реч и взетото решение. Тогава възникна въпросът: ние оставаме ли колония – зависима страна, или все пак трябва да излезем изпод тази преса, иго. Тогава президентът, изглежда, вътрешно решение е взел и такава реч се роди.

— Аз така разбирам, че мюнхенската реч – това е своеобразен водораздел. Историята на съвременна Русия се дели на до и после. Правейки обвинения против безумните действия на Америка на международната арена, Владимир Путин по този начин също така сигнализира на Запада, че Русия вече не играе по предишните правила, които бяха установени след разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години на 20 век.

— Това действително е реч-водораздел. Ние повече няма да бъдем в ролята на подчинени, постоянно вслушвайки Вашингтон. Това е лайтмотивът в тази реч: ние излизаме със съвършено нова концепция на многополюсния свят. Светът действително е многополюсен и ние сме против диктата, против налагането на своята воля. В тази реч, президентът вложи цялата своя душа и виждане, как по-нататък трябва да се развива външната политика на Русия.

Но това имаше отношение и към  вътрешната политика. Вие прекрасно помните, как през 90-те години на 20 век Съединените американски щати имаха тука много добри позиции, които позволяваха да влияят и на вътрешната политика, а не само на външната.

Тази реч беше произнесена 12 години назад, и всичките тези години ние и целият свят последователно вървим по пътя на многополюстност. Опитите на САЩ да възстановят предишната конфигурация в света вече не се възприема даже и от Европа.

Сега става въпрос затова, че ние и американците сме принудени на равни, а понякога и в съпернически дух да говорим с китайците, индийците, бразилците и другите страни. Въобще друга политика на външната арена просто не може да има. Тя се налага от САЩ, но тя не е перспективна, тя вече издиша.

— Правилно ли Ви разбирам, че самата идея за съществуване на многополюсния свят за Русия в условията на днешните съществуващи санкции е особено важна в това отношение, че в този тезис съдържа потенциала за намиране на обективни съюзници на международната арена?

— Вероятно, все пак, партньори. Макар тази дума у нас да е изтъркана – ние и американците партньори кой знае защо ги наричаме. Идеята на многополюсния свят отговаря на вътрешната същност на нашата държава и народа. Ние все пак постепенно, с огромни трудности, с противопоставянето на другите сили, които и в нашата страна съществуват, вървим по пътя на пресъздаване на нашата руска православна цивилизация. А този път не предполага създаването на блокове. За този път точно многополюсният модел има най-удобните и благоприятни условия. Ние, освен пътя на пресъздаване на цивилизацията, друг път няма. Ние вече през всичко преминахме и ако ние ще повтаряме миналото, то ние просто ще загинем – Русия ще изчезне.

Политиката на многополюсност – това е неизбежната необходимост за нас, ако ние искаме да се върнем на историческия път на Русия.

Назаем от сайта на Общество „Двуглав Орел“

10 февруари 2019 г.

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16100

Posted by on фев. 10 2019. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.