КРИМСКИЯТ РЕФЕРЕНДУМ И СЛЕД НЕГО?

Krim referendumВaшингтон и Брюксел са подготвили няколко варианта за санкции след референдума в Крим и последващото развитие на събитиятав Украйна. Ние изключваме вариант, при който Русия би се „подчинила” и приела безусловно ултиматумите на т.нар. международа общност, олицетворявана от САЩ и ЕС.

Вариант първи. Крим гласува независимост, но Русия под различни предлози остава на варианта, подобен на Абхазия – независима кримска държава, призната на първо време само от Руската федерация. Западът ще сметне това за пълна победа и санкциите му ще бъдат по-скоро символични.

Вариант втори. Крим влиза в състава на Руската федерация като отделен федерален субект. Западът ще бойкотира всички международни мероприятия в Русия или с нейно участие (напр. Г8 през юни в Сочи), ще въведе санкции срещу висши руски чиновници на парламентарно и министерско равнище, шефовете на службите в сектора за сигурност, ГАЗПРОМ, РОСНЕФТ и др. (визово ембарго).

Вариант трети. При разпалване на гражданска война от узурпаторското правителство в Киев, Русия я използва като повод и  окупира и „присъединява” всички източни и южни области: Харков, Луганск, Донецк, Запорожие, Херсон, Николаев и Одеса. В Украйна остава евентуално Днепропетровск, но чрез Одеса Русия си осигурява връзката с Приднестровието в Молдова. Санкциите на Запада придобиват широкообхватен характер, вкл. блокирне на активите на руските държавни корпорации, прекъсване движението на финассовите потоци, експроприиране на имущество, материални и финанссоови активи без решение на съдебна инстанция по закон, който президентът на САЩ вече одобри.

При този вариант най-потърпевшият ще бъде ЕС като най-зависим от Русия. С катастрофални последици особено за България като негов най-беден член. Какво се има предвид? Руските туристи са оставили през 2013 г. в държави от ЕС над 43 млрд долара. През същата година ЕС е получил от Русия 161.5 млрд куб. метра природен газ. Цената на възможния заместител от Катар е два пъти по-висока. ЕС през 2013 г. е внесъл 236 млн тона нефт и 151 млн тона нефтопродукти от Русия. Такива количества едва ли биха се намерили на спотовия пазар дори, ако се допусне, че Иран ще възстанови пълния си обем на износа на нефт и нефтопродукти за Европа.

На американците също няма да им е много леко. Банки на САЩ са отпуснали кредити на руски корпорации в размер на 730 млрд  долара. Русия би могла да ги блокира. Не е без значение, че потфейлните инвестиции на крупни американски фирми в руски заводи и предприятия  са на сума от 14 млрд долара. Западни капитали участват в приватизацията на 92 % от промишлеността на Русия.

Всичко това подсказва, че Русия може да отговори симетрично на санкциите на Запада. Досегашните наблюдения върху стила на Путин показват, че той има слабост към симетричните отговори.

Все още наблюдаваме известно блъфиране и от двете страни и има възможност  всичко да се ограничи до размяна на остри послания в дух на любимото  Путиново „Тот, кто не рискует, тот не пьет шампаанское”!

Експерти на ОБЩЕСТВО. НЕТ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9064

Posted by on мар. 16 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.