КРИМСКИЯТ БЪЛГАРИН ПЕТЪР ПЕТКОВ: ИМАМЕ НУЖДА ОТ ПОДКРЕПАТА НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА

SONY DSCПетър Петков е роден  е през 1968 година в село Новоивановка, Одеска област. Завършил е Ташкентското висше танково училище, после Националната юридическа  академия „Ярослав Премъдри” и Таврическия университет със специалност „финансово-икономическа сигурност”. Полковник от резерва, военен инвалид, носител на държавни награди. Има частна юридическа практика, член на Управителния съвет на Кримското републиканско българско дружество „Паисий Хилендарски”, активист на българския културен център „Извор” в Симферопол. Женен с три деца.

Интервю на Валентина Николаева

Още на 12.03. лидерът на българската общност в Крим Иван Абажер каза за bTV, че подкрепя присъединяването на полуострова към Русия. Българската общност споделя ли това мнение и защо? Или има разнобой сред мненията?

Голямата част  от кримските българи споделят мнението за присъединяването на Крим към Руската  Федерация , защото в продължение  на 23 години се убедиха, че държавните ръководители от Киев правеха живота в Крим и цяла  Украйна  по-лош и по-лош. Те вече нямат вяра, че в състава на Украйна ще бъде по-добре! Имат надежда, че руският народ ще се отнесе към нас наистина като към братски народ и животът ще стане по-добър! Много малко българи желаят да се останат в Украйна.

Как нашата общност приема пристигането на полуострова на доброволци от България да защитават сънародниците си?

Пристигането на доброволци от България в Крим  възприемаме с голяма благодарност, смятаме, че хората в България ги боли душата за нашата съдба!

От кого трябва и въобще трябва ли да бъде защитавана българската общност?

Изобщо няма нужда от български доброволци, защото няма от кого да ни защитават. Българската общност в Крим не е с ощетени права и свободи. Чувстваме се тук като пълноправни граждани, наравно с другите нации и етноси, от никого нямаме никакви притеснения. Обаче заедно с това има много недоволства от кримските българи, както и от българите от други региони на Украйна, за това, че срещат много затруднения от чиновническа бюрокрация по  процедурите за получаване удостоверения за български произход и документи за придобиване българско гражданство! На кримските българи им е много далеч и трудно да ходят всеки път в държавните институции в България. Затова трябва да се уредят нещата, за да можем да получаваме всички необходими услуги в българското посолство в Киев или в консулството в Одеса! България продължава основно само да ни пита какви  проблеми имаме, а фактически не чувстваме голяма подкрепа в тези въпроси! А виждаме как Турция се грижи за кримските татари…

Очаква ли се вълна на емигранти от българската общност към България

Голяма вълна емигранти към  България не очакваме

А към Русия, в случай, че Крим не се присъедини?

Ако Крим  не се присъедини ще има желаещи да напуснат Украйна, обаче няма да са многобройни! Мисля, че за Русия  няма да има много желаещи. Може би в крайна сметка повече ще искат да отидат  в България, Канада, Бразилия или Австралия.

Можете ли да ни кажете колко българи участваха в референдума?

От българите гласуваха около 90 %, а останалите основно стари хора не отидоха.

Как се отнасят българите към присъствието на руски войски в Крим?

Присътствието на руски  войски ни дава спокойствие и сигурност в бъдещето.

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9082

Posted by on мар. 17 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.