КРАСИМИР ПРЕМЯНОВ: БСП ЩЕ БЪДЕ ФАКТОР В БЪДЕЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО

И ПРЕДИ 10 НОЕМВРИ И СЛЕД 10 НОЕМВРИ, НЯКОИ ХОРА СА ВЕЧНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ, ВЕЧНИТЕ ГОВОРИТЕЛИ НА ИСТИНАТА, ВЕЧНИТЕ СОЦИОЛОЗИ…

Красимир Премянов е роден на 27 януари 1955 г. в  Бургас. Има висше юридическо образование. Избран е за депутат във ВНС, 36 НС и 37 НС. В БСП е бил зам. председател и член на Изпълнителното бюро на ВС. Председател на парламентарната група на БСП в 37 НС. В момента е член на ВС на БСП. Работи като адвокат в Софийска адвокатска колегия.

Г-н Премянов вие сте от онази генерация политици в БСП, които се формираха, израстнаха по време на прехода. Каква роля, според вас, изигра възрастта на политика Жан Виденов по време на неговото управление?
Партията, която издигна Жан Виденов за свой председател и след това за премиер, никога не се е ръководела от възрастта. Когато получи доверие Виденов не тръгна да разчиства сметки и да се огражда със свои приятели, връстници, а създаде условия за приемственост, за връзка между различните поколения.
Жан Виденов беше много етичен, морален по отношение на своите опоненти вътре в партията. И ако е имало проблеми, те са били свързани не с младата възраст на Жан Виденов, а с морала на неговите опоненти.
Вероятно е имало и други достойни за поста партийни кадри, но БСП е предпочело младостта. Защо?
Такава беше ситуацията. Аз и Филип Боков си направихме самоотвод, Янаки Стоилов – също. В крайна сметка останаха, като опоненти Георги Пирински и Жан Виденов.И делегатите на конгреса, не на младежкия, а на представителния, които бяха от различни поколения гласуваха за Виденов. Той не беше назначен отгоре. Беше избран демократично.
Би ли могло да се направи паралел между Жан Виденов и Сергей Станишев, които почти на една възраст оглавиха и партията и управлението на държавата?
Когато Жан Виденов пое управлението, средата беше изключително неблагоприятна. И той може да се гордее, че в тежко, противоречиво време получи доверие и стана държавник. Всички тогава говорехме в бъдеще време – ще променим, ще влезем, ще…
Сергей Станишев влезе в партията, стана неин ръководител, когато за всички тези въпроси вече се говореше в минало време. Така че нешата в известна степен са несравними. Да не говорим за политическата среда в условията на тежка конфронтация, когато беше избрано правителството на Жан Виденов. Докато Сергей Станишев беше избран в условията на едно относително политическо спокойствие, в навечерието на приемането ни в ЕС.
Мога да кажа, че макар и в различни форми и измерения, заради различното време, младостта на Жан е била полезна с устрема, упоритостта, с енергията за решаване на проблемите. На Сергей младостта му е помогнала да полага максимални усилия, да компенсира липсата на голям опит.
Мисля, че за младата възраст само хубави неща могат да се кажат, в зависимост по кое време тя е подложена на изпитание. Младостта всъщност е временно състояние. Личността е тази, която трябва да отгледа предпоставки в различните възрасти, да доказва себе си. Те са свързани с култура, със знания, морал и много други качества. Жан безспорно ги имаше, но не случи на добра партийна среда. При Сергей е по-комфортно.
Говорим за младостта. А какво става със „старите кучета” в БСП?
Журналистите много лесно преобръщат в стари муцуни и млади хора, макар че те самите са в категорията на несменяемите. И преди 10 ноември и след 10 ноември някои хора са вечните журналисти, вечните говорители на истината, вечните социолози… Аз пък мисля, че щом говорим за обновление и в тези среди е полезно да се установи такова. То  може да стане и с по-възрастни, стига да са с по-свежи идеи. Някои са доста рутинни, изчерпали себе си и превърнаха журналистиката в бизнес, което не е добре, защото се лишават от основната си мисия в едно демократично общество – да бъдат коректив, да бъдат въздействащ фактор в борбата с всички безобразия, за утвърждаване на позитивното начало в обществото. А за старите и опитни кадри само добро. Без тях не може.
Вярно, че журналистиката се комерсиализира. А какво да кажем за връзката на политиката с бизнеса?
Нямам обяснение за навлизането на бизнеса в политиката. Политиката е професия. Бизнесът е професионален и житейски избор. Странно ми е, когато някой е направил добър бизнес и вместо да бъде с него полезен на обществото се пробва и в политиката,  върши безобразия, далавери.
Как тогава да си обясним присъствието на някои едри бизнесмени, дори в ръководството на БСП? Например Георги Гергов… и не само той.
Предполагам, че щом е решил да влезе в политиката се е отказал от бизнеса. Това е единственото тълкувание, което е в негова полза. Ако не се е отказал, коментарът е отрицателен.
Каква е вашата прогноза за изборите?
Съществени промени не се очакват. Управлението ще е отново коалиционно, могат да се влючат и нови сили. ГЕРБ не е на това ниво, че да получи абсолютно мнозинство. Дори и относително първенство няма да ги доведе до възможност да съставят самостоятелно правителство. Предполагам, че ще има една много по-разширена формула на коалиционно управление, в която вероятно всички ще участват. И БСП със сигурност.
Разочарованието на народа е налице – дава властта на едни, на други, на трети… Обещанията не се изпълняват. Положението на хората из страната е такова, обаче, че в някои случаи трябва да се прави и компромис. Познатото зло е много по-добро от непознатото. Мисля, че БСП ще бъде фактор в бъдещото правителство.
Вие сте председатал на федерация „Открит форум” в БСП, каква е ролята му?
Борим се за собствено мнение, за собствен вариант за формиране на политиката. Член съм на Висшия съвет на БСП, което ми дава възможност да изразявам мнението на федерацията.
Кризата в момента минус ли е за оценката на управляващите?
Най-голямата загуба за България, ще е ако тръгне назад управлението. Най-страшното е, че тези, които искат да управляват не са по-добри. Голи обещания и недоказани възможности вече са много трудна примамка за избирателя.
Бойко Борисов например е кмет на териториална общност. Как тази териториална единица не се превърна в райска градина, не се подобри? И как да вярваме на Бойко Борисов, че може да подобри България? Вижте Русия, в нея все още има оздравителни процеси, но там, в Москва, има един кмет, който още дълги години ще бъде такъв. Един кмет, който направи много за социалната политика на московчани, намаление на безработицата, високи заплати, грижа за децата да учат безплатно, безплатна храна, стипендии. Какво пречи това да се въведе в една малка България и не само в София? Да се докаже, че самоуправлението в общините може да доведе до по-добро състояние на нещата.
В крайна сметка няма нищо страшно ако БСП падне от власт, но по-страшно е, че може да дойде нещо по-лошо.


ПОСЛЕДНИТЕ ИНТЕРВЮТА:

ГРИГОР МАЛЕВ: ПЕТ КУЦИ КОНЯ НЕ ПРАВЯТ ДВЕ НОРМАЛНИ МАГАРЕТА

ВЕСЕЛИН БОНЧЕВ: СЛЕД ИЗБОРИТЕ ОСТАНКИТЕ ОТ ДЯСНОТО ЩЕ СТАНАТ ТЛЕННИ ОСТАНКИ

РАФАЕЛ МОРИЛЯ: ДА БЪДЕШ ЧЛЕН НА ОПУС ДЕЙ Е БОЖИЯ ВОЛЯ

АНАСТАСИЯ МОЗЕР: ПРЕХОДЪТ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ

МЕТОДИ АНДРЕЕВ: БЕЗ ПОЛИТИЧЕСКИ БОРД ОТ ЕВРОПА ИЗГЛЕЖДА НЯМА ДА СЕ СПРАВИМ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2163

Posted by on апр. 1 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.