Красимир КАРАКАЧАНОВ: ИСЛЯМСКИЯТ ФУНДАМЕНТАЛИЗЪМ У НАС Е ВЪПРОС НА ВРЕМЕ

Дори и в район като Русе тлее етническо напрежение, казва лидерът на ВМРО

Едно интервю на Валентина Николаева, в. “Бряг”

Г-н Каракачанов при обиколката си в Русенско този уикенд усетихте ли сепаратистски влияния или етническо напрежение?

Слава Богу, ОМО-Илинден няма влияние в Русенско.Но етническо напрежение в Русенско съществува в няколко направления. Тоталното присъствие на ДПС вече втори мандат във властта създава тотално недоверие у българското население спрямо турското. Виждаме как на чисто етническа основа ДПС пробутва своите кадри навсякъде. Вие си спомняте сигурно,че има-няма само преди година ДПС искаше свой зам.-кмет в Русе, въпреки че тази партия няма влияние в Русенска община. Циганският бандитизъм също поражда огромно етническо напрежение. Той стана безконтролен през последните няколко години. Добре, че в Русенска област няма убийства, както в София. Но и тук се разграбва земеделска продукция, нападат се къщи, има и малтретирания на хора. Всичко това води до напрежение. Естествено българското население тук недоволства от това, че държавата чрез своята политика не озаптява тези цигански изстъпления.

Има ли наченки на ислямски фундаментализъм?Определено има. В Русенския регион още не съм забелязал. Но ако така продължават нещата, е въпрос на време. Както знаете, в Русенско има немалко български граждани мюсюлмани. Най-интересното е, че фундаментализмът и опитите му за прокарване е в районите с българо-мохамеданско население в Родопите. Не толкова се среща сред турците. Подготвят се опити в университетски градове да идват да учат девойки, които да искат да ходят със забрадки. Ако те са си избрали да учат в България, трябва да се съобразават с българското законодателство и традиции, а не ние да се съобразяваме с тях. Те ако искат, да изберат да учат в Саудитска Арабия, а защо не в Афганистан и Ирак. Въпросът е доколко ние като държава ще издържим теста, на който ни подлагат определени ислямистски среди. В началото ислямистски фондации у нас бяха финансирани директно от Сирия, Саудитска Арабия и Египет. Сега се прилага по-хитра тактика. За да не бъдат обвинявани, че са директно финансирани, тези фундаменталистски организации регистрират свои фондации и граждански организации на Запад. Така арабските пари отиват там и после в България. Така се заблуждава обществото. Но нашето общество трябва да издържи теста. Подчертавам, че не става дума за правата на човека, а за прокарване на фундаментализъм.

Смятате ли че спецслужбите ни, които са разхвърляни в 3 инстанции, си вършат работата в решаването на очертаващия се проблем за етническо напрежени, имайки предвид, че няма закон за тях ?Това е другият много голям проблем. Много голям проблем. Българските спецслужби нямат специален закон, по който да работят, както е във всяка нормална държава. Те сега са включени в общия зякон за МВР, който е абсолютно недостатъчен. По мое наблюдение специално за ОМО-Илинден те си вършат работата. Но какво предсавляват всъщност специалните служби? Това са служби, които действат със специални средства и методи тогава, когато има политическа воля за решение в една или друга посока.

А такава правителството има ли?

Ето това е също проблем. Такава политическа воля, такава национална политика, няма. Това, че българските спецслужби регистрират всяка една проява на сепаратизъм, проследяват и знаят контактите, например на ОМО Илинден с тези, които ги финансират от Скопие, показва, че службите са информирани. Но за да предприемат каквито и да е специални действия, е необходимо политическо решение. Българската държава трябва да има ясна позиция, че тя няма да допусне на своя територия, още повече когато те са инспирирани от чужди държави. Това решение трябва да бъде взето. 


ПОСЛЕДНИТЕ 5;

ИСКРА БАЕВА: Българското общество си загуби алтернативата в политиката 

ДЕЙВИД СТОУКС: Минаха два трудни периода за България, ЕС ще е голям прогрес 

Бойко Борисов е в образа на хайдутин, спасяващ селото 

ИВО АТАНАСОВ, ДЕПУТАТ ОТ БСП: ВЪЗМУЩАВА МЕ ПОВЕДЕНИЕТО “МУТРА КЪМ МУТРЕСА” В ЧАСТ ОТ БСП 

ГРИГОРИЙ КЛИМОВ: УСПЕХЪТ Е УПОРИТА РАБОТА, ДОБРО ОБРАЗОВАНИЕ И ДОБРО СЕМЕЙСТВО  

 

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=182

Posted by on сеп. 21 2006. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.