КОСТА ГАВРАС: ФАНАТИЗМЪТ Е НАЙ-ЛОШОТО, ЗАЩОТО ТОВА СА ХОРА, КОИТО ИСКАТ ДА ПРАВИТЕ ТОВА В КОЕТО ТЕ ВЯРВАТ

Kostas Gavras

НЯКОГА СРЕДНАТА КЛАСА БЕШЕ МНОГО ГОЛЯМА, А ДНЕС  СЕ СВИВА

НЕ МОЖЕМ ДА ИЗКАРАМЕ ПОЛИТИКАТА ОТ ФИЛМИТЕ, ЗАЩОТО ВСИЧКО Е ПОЛИТИЧЕСКО

Костас Гаврас е свтовнозивестен режисьор. Роден е през 1933 г. в Гърция, но прекарва живота във Франция, където прави филмите си. Носител е на наградите Оскар, Златна мечка и на фестивала в Кан. Директор е на Френския кинематографичен архив (1982-1987) и отново от 2007 досега.

Кои, по ваше мнение са душманите на нашето общество? Все още ли гледате на системата  като могъща и корумпирана?

Лошите момчета днес сме самите ние. Заради изборът, който правим. Има хора, които притежават голяма власт, и начинът по който я употребяват ни прави нещастни или щастливи. Холивуд днес минава през тежък период ( прави филми по комикси или продължения), защото правят филмите като футболен мач.

Играят ли технологиите роля в съвременната политика?

Технологията може да е добра или лоша. Тя е система… подобно на капитализма или комунизма, но ние трябва да открием баланса, за да оцелеем. Точно сега няма баланс, капитализмът триумфира. Без друга система, която да го конкурира, светът попадна в най-голямата си икономическа криза. Всяка система трябва да бъде контролирана и балансирана; да е организирана за хората, да бъдат те щастливи и да имат добър живот. А ние виждаме все повече и повече бедни хора. Някога средната класа беше много голяма. Днес тя се свива. Нуждаем се от нова система, която да конкурира капиталистическия начин на живот. Не зная каква трябва да е тя. Друг проблем, който имаме е  с образованието и с контрола в неподходящи ръце. Виждаме най-доброто и най-лошото. Виждаме войни, масови убийства – и също изключително решения от технологии.

Какъв съвет бихте дали на режисьорите, за да правят релевантни политически филми, предвид пазарните реалности?

Да прекарат две или три години, за да вникнат в проблема с който искат да се занимават. Трябва да обичаш историята достатъчно страстно, за да направиш филм по нея. Какво е политиката? Това е начинът по който се отнасяме с другите хора и начинът по който уважаваме достойнството им. Това не е само този за който гласуваме. Както казва френският философ Ролан Барт – всички филми са политически. Не можем да изкараме политиката от филмите, защото всичко е политическо.

Ако трябва да гласувате за корумпирана или комунална партия, за коя бихте гласували? Защото казвате, че гласуването е задължително?

Това е дилема, но е важно да се гласува за правилната личност. Има много десни хора, които са добри. Има много леви хора, които са добри. Има добри хора във всички партии. Трябва да гласувате за правилната личност. Навсякъде по света е така. Важно е да се гласува. Мисля, че фанатизмът е най-лошото, защото има хора, които искат да правите това в което те вярват. Най-важното е да не налагате силово мнението си над другите.

Интервю за в. Хинду

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=7555

Posted by on ное. 10 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.