Косово има нужда от млади лидери

Дженита Шабани

Дженита Шабани е завършила Международния бизнес колеж в Митровица, където е станала бакалавър по Управление на агрокултури и околна среда. Завършила е магистратура в Ню Йорк, САЩ. Работила е в Министерството на земеделието на Косово, както и по различни международни проекти. Кандидат за депутат на изборите на 14 февруари в Косово

Интервю с Дженита Шабани специално за Общество

Уважаема г-жо Шабани, Вие сега сте кандидат за депутат от Новата демократическа партия, една традиционна политическа сила във Вашата държава. Може ли да представите пред българските читатели кои бяха причините един млад експерт да се присъедини към една политическа листа?

Д. Шабани: Присъединих се към Новата демократическа партия, защото има голямо пространство за образованите младежи, където се защитава гражданската опция, хората не се делят въз основа на народността или вярата, а се защитават религиозните паметници и се защитава бошняшкия народ.

Другата причина защо се включих в политиката е да защитавам моята общност, да допринасям за моята общност и да излизам в подкрепа на моята общност. За да засвидетелствам пред гражданите, че ние имаме млади лидери, които ще представляват обществото по справедливия път на достойнството.

Кои са приоритетите на Вашата партия на тези избори?

Д. Шабани: Ние искаме един нормален живот, без натиск, без непотизъм, без корупция. Искаме да работим въз основа на нашата професия и способности, за които сме учили, ние се опитваме с нашия международен опит да дадем своя принос не само за нашата общност, но и за цялото общество в Косово.

Знаем, че във всяка балканска страна младежите имат много проблеми със социален характер, но каква е ситуацията с младежите в Косово и къде са най-големите проблеми?

Д. Шабани: Аз съм срещу миграцията на нашите младежи, които са завършили професионални училища и университети, държавата трябва да създава условията и да развива икономиката по начин, че да работим. Ние сме млада страна, една страна в преход, неразвита, политически доста неустойчива, като имаме големи проблеми с корупцията и върховенството на закона, трябва да променим коренно системата, ако искаме да се засилим. Младежите в Косово се сблъскват с проблеми на социалната интеграция, защото все още съществуват стереотипите и предразсъдъците между общностите. Но постепенно се надяваме, че всичко ще се нареди в нашата страна.

Кои са най-големите предизвикателства пред малцинствените общности в Косово и има ли общи инициативи за сближаването между младежите от различните етноси?

Д. Шабани: Малцинствените общности непрекъснато се борят техните конституционни права да се спазват на практика, да не се третираме като граждани от втори клас, да не сме винаги мишена между албанците и сърбите. Винаги съществуват предизвикателства пред малцинствените общности, нещо, което трябва да се осъществи в образованието и изисква голяма ангажираност и подобрение, това е първият стълб, който трябва спешно да се подобри. Като една малка част от нашата общност все още продължава обучението с учебните планове и програми на Сърбия. Това трябва да се подобри, защото все още държавата Косово не уведомена за този въпрос. В Косово съществуват местни и международни организации, които са посветени на етническото съжителство.

Г-жо Шабани, вие също така сте участвали и в много международни проекти. Как оценявате  политиката на международния фактор и на първо място на Европейския съюз спрямо Западните Балкани и къде трябва, според Вас, да се концентрират основните усилия на институциите на ЕС за развитието на района?

Д. Шабани: ЕС преди всичко е място на ценности. Ние сме едно семейство на демократични страни. ЕС е винаги нашият основен принос и действаме според западните правила. ЕС трябва да се концентрира върху тези точки: антикорупцията и непотизма, след това върху либерализацията на визовия режим, образованието, околната среда, земеделските ресурси, измененията в климата.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16856

Posted by on ян. 27 2021. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.