Косово има ново правителство!

Проф. Насер Паязити

Интервю на Антон Панчев с проф. Насер Паязити, специално за Общество.Нет

На 3 февруари парламентът на Република Косово избра новото правителство на страната четири месеца след провеждането на парламентарните избори

Проф. Паязити, Косово дълго време се намираше в политическа криза, защото новото правителство беше сформирано чак четири месеца след изборите. Защо се случи така? 

Макар че минаха няколко месеца след парламентарните избори, новото правителство се сформира много трудно. През месец декември се проведе първото заседание на новия състав на парламента, на което за председател беше избран Глаук Конюфца, който идва от редовете на Движението за Самоопределение, като бяха избрани и заместник-председателите на парламента от другите представени в него партии, според процента на гласовете, спечелени на изборите. Според нашата Конституция, този пост принадлежи на спечелилата изборите партия, затова и кандидатът, предложен от Движението за Самоопределение естествено получи мнозинството от гласовете, включително и гласовете на Демократичния съюз на Косово (ДСК).

ДСК и „Самоопределение” създадоха правителство в последния възможен момент. Имаше ли възможност за създаването на друга коалиция, предвид противоречията между някои партии?

Конституирането на парламента без споразумение за съвместно управление между двата субекта, победители на изборите, Демократичният съюз на Косово и Движението за Самоопределение, се превърна в заложник тези партии да съставят коалиция за управлението на страната. В тази ситуация, ДСК искаше, тъй като мандатар за формирането на правителството ще принадлежи на Албин Курти, лидерът на „Самоопределение”, то ръководството на парламента трябва да се поеме от представител на ДСК, а когато дойде времето да се избере президент, този пост да се поеме от представител на ДСК, докато председателството на парламента да се поеме отново от „Самоопределение”, докато министрите се разделят поравно. Тази „математика” на ДСК я развали изборът на Глаук Конюфца за председател на парламента. Според Иса Мустафа, лидерът на ДСК, постът председател на парламента непременно трябваше да принадлежи на ДСК, щом министър-председателят е от „Самоопределение”. Следователно, неразбирателствата между тези субекти бяха свързани с разделянето на властта, а не с правителствената програма, както се прокламираше през първите дни след изборите.

Както казахте и Вие, съществуваха и други „математики” за формирането на правителството, т.е. ДСК – ДПК, или ДСК – СБК – Инициатива, но и ‘Самоопределение” – СБК – Инициатива, според броя на депутатите беше възможна и коалицията „Самоопределение” – ДПК, но фактически, това беше напълно невъзможна комбинация, заради крайната поляризация между тези две партии и непрекъснатите обещания по време на избирателната кампания, но и след нея от страна на „Самоопределение”, че няма да управляват заедно с ДПК. В крайна сметка се реализира най-вероятният вариант – правителствената коалиция между Движението за Самоопределение и Демократичния съюз на Косово. Всеки вариант за създаване на правителство беше по-добър от нови предсрочни избори, което не се желаеше от нито една от партиите.

Г-н Рамуш Харадинай е засвидетелствал няколко пъти, че е обединяваща фигура за косовската политическа сцена. Можеше ли да се намеси отново с някаква идея за разрешаването на кризата?

Истина е, че Рамуш Харадинай е играл два пъти важна роля за създаването на правителство, като първия път беше, когато още беше жив президент Ибрахим Ругова и създаде коалиция с ДСК, а втория път коалицията наречена ПАН по името на участващите партии, но тогава ситуацията беше малко по-различна, понеже съвместното управление с ДПК навреди тежко на Рамуш Харадинай, тъй като, както казвам често, Рамуш Харадинай беше министър-председател с вързани ръце, понеже той непрекъснато имаше пречки, не само от външния фактор, но и от ДПК, партията с която управляваше, но и от непрекъснатия натиск за премахването на митническата такса върху стоките, които се внасяха от Сърбия. Затова, тъй като Рамуш Харадинай ръководеше правителството, той плати фактурата за евентуалните провали и на другите партии, с които управляваше страната и които често действаха срещу неговите решения. Затова, е здравословно за Рамуш Харадинай и за неговата партия да бъдат в опозиция.

През последните седмици се забелязва активизиране на техническия диалог между Република Косово и Република Сърбия и се подписаха няколко споразумения от областта на транспорта. Застрашава ли това таксата от 100%, която беше силен удар срещу сръбските аспирации?

Както се вижда, през последните дни има едно по-голямо активизиране за продължаване на преговорите за постигането на окончателно споразумение между Косово и Сърбия, особено след назначаването на Ричард Гренел за посредник от президента на САЩ, т.е. международният фактор, и по-специално САЩ, са заинтересовани от разрешаване на проблема за статута на Косово, което трябва да се ускори, за да приключи до няколко месеца. Продължаването на преговорите за споразумение със Сърбия е едно предизвикателство и за новото правителство на Косово. Коалицията „Самоопределение” – ДСК няма да бъде способна да понесе тежестта на тези преговори, които в интерес на истината, няма да бъдат леки, понеже международният фактор искат за постигането на споразумението да се направят нови компромиси от двете страни. Каквото и да е споразумение, което се претендира да се постигне със Сърбия, не може да се направи без участието на партиите, създадени от Армията за освобождение на Косово, без ДПК и СБК.

Вие сте били няколко пъти в България. Изнасяли сте лекции и в СУ „Св. Климент Охридски”. Къде ги виждате възможностите за развитието на отношенията между нашите държави?

Що се отнася до отношенията между Косово и България, те са блестящи. България е сред държавите, които подкрепяха пътя на Косово към независимостта, призна независимостта на Косово и в това си качество установи дипломатически отношения, откривайки своето представителство в Прищина, а и Косово свое посолство в София, затова народът на Косово има специално отношение към приятелския български народ, към неговата култура и цивилизация, затова тези отношения би било добре да се задълбочават и интензифицират още повече, разпростирайки се във всички сфери, които са от интерес за двете страни, като в науката, културата, образованието, но и в други сфери на регионалната сигурност и др.

Благодаря много!

03 февруари 2020 г.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16586

Posted by on фев. 3 2020. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.