Корнелия Нинова към управляващите: Четете и мислете, че ни чака гореща есен

Ключовата дума за нас за този сезон е несигурност. БСП дава ясна и конкретна алтернатива

В последния ден на Седмата сесия на 44-то Народно събрание председателят на социалистическата партия и на парламентарната група „БСП за България“ Корнелия Нинова прочете декларация от името на групата. Тя представлява оценка за работата на парламента през лятната сесия. Редно е да припомним, че в нейното начало левицата нямаше изявление, тъй като беше напуснала парламента. Блогът Общество Нет публикува текста на декларацията:

Госпожо Председател, дами и господа народни представители!

Приключва и тази сесия на Народното събрание. Днес имаме последно заседание, последен работен ден. В първия обикновено всички парламентарни групи тържествено представяме приоритетите и какво ще се свършим за България и за хората. В последния обикновено мълчаливо си тръгваме и отиваме във ваканция. Би било добре тази практика да се промени и затова днес ние от „БСП за България“ ще направим оценка на сесията, на управляващото мнозинство и самооценка, разбира се. Когато имаш претенции да оценяваш другите, трябва да имаш силата да се самооцениш.

Уважаеми управляващи – правителство и депутати от мнозинството, Внеслите сте двадесет и един закона, без ратификациите. Можем да спорим дали са добри или лоши от наша или от Ваша гледна точка. Най-добре е обаче да ги оценим как те повлияха на България и на българските граждани – ще откроя по-важните. Ще започна с икономика и финанси като основата на всяка политика.

Приехте Закон за концесиите, макар да се отнасяше за Черноморското крайбрежие – отвори отново темата за концесия на летище София. Дадохте концесията на летището. Резултатът за България – най-големите европейски авторитетни компании и държави Германия, Франция и Великобритания, обжалват тази концесия – това Ви е оценка от Европа за начина, по който я провеждате. Питам Ви: има ли друга обществена поръчка в България, която да е обжалвана от всички участници, освен от спечелилия я? Не. За значението за националната сигурност за България от тази сделка много пъти сме говорили. Но ето това направихте.

Закон за енергетиката. Резултатът – работодателите изразиха позиция за чудовищни пазарни манипулации, заради които българският бизнес плаща най-висока цена на тока в Европа. Част от предприятията затвориха и освободиха работниците си. Ефектът от този закон за потребителите е повишаването на цената на тока.

Закон за устройство на Черноморското крайбрежие. Резултатът – българските плажове пустеят, България загуби от туристическия бранш и от туристическия сектор приходи. За сметка на това пък обаче тапите по границите за Гърция или на влизане в България от българите, които си идват от Европа, са чудовищни поради лошата организация на българското правителството.

По-нататък, приехте във финансовата сфера Закон за мерките срещу изпиране на пари. Резултатът – държавата прехвърли върху физическите лица отговорността да следят за пране на пари счетоводители, адвокати, а в първоначалния вариант читалища и детски градини. Ефектът от този закон – досега нито една учителка в детска градина не е хванала пране на пари и няма и да има такъв ефект от този безумен закон. Актуализирахте бюджета на страната – ефектът за държавата е близо 2 милиарда нов дефицит и 500 – 600 милиона дълг. Ефектът за българите – ще трябва да го плащат някой ден от джоба си.

Да видим какво направихте в здравеопазването. Затварят се болници, цени на лекарства растат, хората нямат достъп до здравеопазване. Нищо през тази сесия, освен отново един модел за реформа в здравеопазването, което се отхвърля от абсолютно всички засегнати съсловия от него. И то само на думи модел на реформа.

Транспорт. Закон за пътищата, отложихте ТОЛ-системата. Какъв е ефектът? Лишихте хората от месечните винетки, накарахте ги да плащат седмични,  т.е. плащат по-скъпо. Това е резултатът от този закон.

Земеделие. При всички тези проблеми за земеделските производители, приехте Закон за подпомагане на земеделските производители с една-едничка цел – да замажете резултата от къщите за гости, затова променихте цял закон. Това е ефектът и от този закон, но има и друг за България – 10 млн. лв. глоба. Кой ще я плаща? Българските граждани.

Посегнахте на правата на българските граждани, като им отнехте машинното гласуване. Изхвърлихте политическия живот в задкулисие, като дадохте възможност на бизнеса и на олигархията да финансира политическите партии. Ето това свършихте за тази сесия, уважаеми управляващи.

Какво направи БСП – ясна и конкретна алтернатива. По всички тези теми – „против“ с много силни аргументи. Не ни чухте. Внесохме следната алтернатива – намаляване на ДДС на лекарства и храни, помощи за младите работещи семейства за отглеждане на дете, данъчни облекчения за работещи родители за децата им, преизчисляване на всички пенсии. Какво щеше да струва на държавата? Близо 2 млрд. лв. На колко хора щяха да помогнат тези закони на БСП? На близо над 2 милиона. Ще кажете – няма пари. Миналата година изхарчихте 2 милиарда извън бюджета, тази година само за полугодието сте на малко над 1 милиард. Пари има – важно е кой за какво ги харчи. Току-що казах Вие за какво и нашата алтернатива за какво е.

Алтернативата е ясна и наесен тя ще проличи, но сега за сегашното, това беше миналите месеци. В какъв момент приключва сесията? С две тежки кризи. С теч на данни от НАП, резултатът е, че 5 милиона българи са хвърлени в несигурност за собствеността и за личните си данни. На България беше дадена тежка оценка на правителството, че една цяла нация е хакната. Втората криза е чумата по свинете. Европа Ви даде оценка – тя каза, че правителството не си е свършило работата и България може да изгуби цялото свиневъдство заради небрежността на управляващите. Това е ефектът от тези кризи, но има и последваш. Цените тръгнаха леко нагоре. Ще се увеличи вносът, което ще повлияе на търговското салдо на България и на икономическото състояние.

Ето това е моментната картина, в която ние си тръгваме от парламента, но и никой не понесе отговорност за тези две кризи. Друг път поне от кумова срама казвате оставка – ние носим отговорност и подаваме оставки. Този път нищо. Правителството е в ступор на фона на тези кризи. Премиерът се скри. Единственият коментар, който е правил през това време, е да коментира събора на Бузлуджа. Ние знам, че всяка година на този ден господин премиерът изпада в депресия, но да коментираш събора на левицата, а да не излезеш пред народа си в тези кризи връхлетели страната и то по твоя вина, е безотговорно. Всички парламентарни въпроси към него са върнати с несъществени аргументи и се оказва, че в момента в държавата няма лидерство. Той държи кормилото на влак, на катер, на електрокар, на тротинетка може би, но няма кой да държи кормилото на страната. Той изпусна кормилото на държавата.

Ключовата дума за нас за този сезон, след тези факти, е несигурност, национална несигурност и несигурност на всеки български гражданин във всичките й измерения. Предстои ни обаче и в близкото бъдеще наесен избори за кметове и общински съветници, бюджет и избор на главен прокурор. Знаем, че цялата политическа енергия ще се хвърли в изборите, но и те ще минат, и ще застане най-важният въпрос – за бюджета, за стимулите за икономиката, за увеличаване на доходите, за намаляване на неравенствата, за общинско и държавно здравеопазване, за справедливостта и съдебната реформа. Мислете отсега, че октомври бързо ще дойде, как ще решаваме тези въпроси.

Като казах „съдебна реформа“, искам да кажа и няколко думи за избора на главен прокурор. Прави впечатление, че всички са се вторачили в БСП. Всички питат БСП. Всички очакват какво ще каже БСП и никой не пита този единствен когото трябва и от когото зависи този въпрос. Той се казва Бойко Методиев Борисов. И сега ще Ви кажа защо? Единственият човек, който можеше да осигури състезание между двама кандидати, поне състезание е Бойко Борисов. За зрителите и слушателите, които очакват БСП да вземе решение по тази тема, просто да кажа, за да знаят, защото не се знае по закон единствените, които могат да предлагат главен прокурор, са или независимите прокурори, или министърът на правосъдието, тоест правителството. Нито партии, нито депутати, нито ние от БСП можем да направим такова предложение. Ако можехме, щяхме. И така. Каква е ситуацията?

Изчакахме 29-ти, заявявайки, че ще спазим процедурата и ще уважим правилата, но всъщност ги изчакахме, за да разберем и надявайки се дали Борисов ще прояви здрав разум и ще внесе втора кандидатура. Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост. За нас той е участник в договорката за издигане на един-единствен кандидат. БСП в такива сговори не участва. В момента протестират десните. И те викат БСП на помощ и чакат БСП какво ще каже. Искам да припомня за какво става дума. Същите тези десни бяха част от правителството на Борисов. Същите тези десни направиха този модел реформа в съдебната система. Спомняте ли си, уважаеми колеги, че разделихме ВСС на прокурорска и съдийска квота по предложение на тези десни? Спомняте ли си, уважаеми българи, че БСП беше против това разделение и тогава, и сега. Казахме Ви и тогава, и сега, че ще стигнете до тази задънена улица. Пак не ни послушахте.

В момента двете групи, които изградиха този модел съзнателно, се сбиха кой да го оглави. И се обръщат всички към БСП и казват: „А Вие сега, какво?“ Ами, ние същото, както и преди една и сега предлагаме промяна в модела. Както и да се биете за този или онзи като име, докато не променим модела, нищо не решаваме. Отново представям пред Вас нашето предложение, което ще внесем през септември. Единственият начин за справедливост , за правосъдие и реформирана съдебна система е в тази зала да проявим единодушие и да наложим съдебен контрол върху актовете на прокуратурата. Казва се: промяна в Закона за съдебната власт. Това е решението. Ако очаквате БСП да предложи решение по казуса „главен прокурор“, това е решението. Да Ви видя наесен дали ще го подкрепите.

Зададох много теми за ваканцията – малко като в училище, когато преди да се разделим, ни даваха списък с книги за четене през лятото. Четете и мислете, че ни чака гореща есен. Благодаря!

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16440

Posted by on авг. 1 2019. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.