Корнелия Нинова, БСП: Чисти списъци, строги закони и контрол върху тяхното изпълнение са гаранциите за честни избори

Корнелия Нинова, лидер на БСП, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“.

Водещ: В параграф 22 ли се вкараха народните представители с промените между първо и второ четене на Изборния кодекс, които доведоха двете големи партии, управляващи и опозиция, ГЕРБ и БСП, във взаимни обвинения за стратегия за фалшифициране на изборите и търсене на провокации. Ябълката на раздора се търкулна и в Централната избирателна комисия, състоянието на чийто членски състав също предизвика полярни реакции. От БСП отвориха темата за изтичащия мандат на ЦИК и внесоха предложение за откриване на процедура по избор на нови членове. От ГЕРБ стоят категорично на предпочитанието си сегашната комисия да организира евроизборите. Казусите са два и по тях не се чуват гласовете на останалите парламентарни партии и коалиции. Какви варианти може да се случат и възможно ли е намирането на разумно политическо решение? Казвам добър вечер на лидера на БСП Корнелия Нинова.
Корнелия Нинова: Добър вечер на вас и на слушателите.
Водещ: Госпожо председател, макар и забавяни на второ четене, все някога промените в Изборния кодекс трябваше да бъдат гласувани. Поради изтичащия на 21-ви март мандат на досегашната избирателна комисия в кратки срокове трябва да се реши съдбата й. Предстоящите на 26 май евроизбори буквално чукат на вратата. Защо се изчака последния момент, не можеше ли тези въпроси да бъдат решени в старата година?
Корнелия Нинова: Можеше, предлагахме да се решат тези въпроси още през декември, когато можехме да открием процедурата. Управляващите отлагаха и затова ние решихме да внесем свое предложение, каквото направихме в сряда. Официално сме внесли в деловодството на парламента предложение за отваряне на процедура за избор на нова ЦИК. Вие казахте в анонса, дали може да се намери политическо решение. Решението не е политическо и единственото разумно е да се спазват законите на страната. Изборният кодекс казва, че до 21-ви февруари трябва да се избере нова ЦИК, тъй като изтича мандатът на сегашната. Така че единственият ход е да се спазват законите в страната. Колегите от ГЕРБ излизат с аргумент, че в тази досегашна комисия добре са се сработили, хората се познават и има риск, ако изберем нова, те да не могат да се сработят и едва ли не да се провалят изборите. Това не е аргумент пред аргумента за спазване на законите на България. Така че ние смятаме, че за да фалшифицират изборите, ГЕРБ са готови да сринат държавата. Защото това е много по-голям въпрос от избора на ЦИК. Представете си, че утре по същия начин кажат: няма да избираме нови конституционни съдии, защото тези работят добре. Или, няма да избираме нов ВСС, защото тъй или иначе са се сработили добре и има опасност новите да не се сработят. Вие разбирате ли, че това е посегателство към основите на държавността. Да оспорваш мандата на един орган, този мандат е записан в закони, в Конституцията, с аргумента „не, няма да го сменяме, защото рискуваме, като сменим нещо да се промени“, е посегателство към основите на правовата държава. И затова нашето предложение е единствено да се спазва законът на страната.
Водещ: Но говорителят на ЦИК Камелия Нейкова твърди, че има разпоредби в изборния кодекс, според които е допустимо сегашният състав да продължи да осъществява правомощието си и след изтичане на мандата.
Корнелия Нинова: Да, има. До избор на нов сегашният състав може да изпълнява тези правомощия. Но питаме, защо е необходимо това? Това е изключението от закона. Правилото е, когато изтече един мандат, да се избира нов орган. Предвидената възможност тези досегашни членове на комисията да изпълняват функциите си е, за да има приемственост. Но това не бива да се превръща в правило. Правилото е изтича мандат, избират се нови членове.
Водещ: Лесно ли се прави избор между професионализма на сегашните членове на ЦИК и закона?
Корнелия Нинова: Бих поставила законът над професионализма и на първо място, и над всичко. Първо да се спазва законът.
Водещ: А плаши ли изборът на нов състав на ЦИК? Защо възникна този проблем? Защо е упорството на ГЕРБ и настояването от БСП?
Корнелия Нинова: Отново ще повторя позицията на БСП. Нашето настояване е заради претенцията ни да бъдем правова държава, БСП да отстоява принципите на правовата държава и на Конституцията на страната. Техните аргументи какви са, си е тяхна работа, питайте ги. Чухме няколко. Първо, че тези са работили добре и няма нужда да изпълняваме закона и да сменяме състава. Между другото може да се предложат същите хора, не е пречка да имат още един мандат. Вторият аргумент е, ами, БСП и сега имат квота, защо искат нови избори, явно за да саботират. За тези хора от ГЕРБ изпълнението на закона е саботаж, а нарушаването е норма. С нашето поведение ние показваме следното: да, ние имаме и сега квота. Но по-важно от квотите и от партийния интерес за нас е върховенството на закона. Така че ако обичате, управляващите, спазвайте закона.
Водещ: Възможно ли е правилното решение в крайна сметка да се окаже такова: ЦИК да бъде преизбрана с досегашния си състав?
Корнелия Нинова: Зависи дали партиите ще предложат същите членове. Теоретично това е възможно. Законът го позволява. Но трябва да се отвори наново процедурата, да се обявят сроковете, да се подадат кандидатурите. Може някои да се повтарят от досегашните, може да има напълно нови. Да се изберат, президентът да издаде указите за останалата част от ЦИК, която не се избира от парламента, и да се спазят правилата в държавата. Пък ако искат, да си предлагат същите членове партиите, това е личен избор.
Водещ: Може ли процедурата да се постигне в кратките срокове, с които разполага държавата за подготовката на изборния процес?
Корнелия Нинова: Ами след като можехме, за да опростим на Кирил Домусчиев 53 милиона задължения към държавата, за едно денонощие да гледаме закона на първо, на второ четене и всичко да стане така наведнъж, защо да не може такъв генерален въпрос за държавата и държавността да се гледа при ускорени срокове в парламента? И без това не сме се преработили. И в четвъртък сме свършили на половината работен ден. Няма законодателна програма, нямат достатъчна работа управляващите. Могат нашето предложение, което в сряда е внесено, да се гледа още утре, в петък, ако трябва. При добро желание, разбира се. Така че времето не е пречка, има достатъчно време…-
Водещ: Странно е, че точно от Народното събрание излиза като проблем казусът: законност или не.
Корнелия Нинова: Да, с 8% доверие в парламента българските граждани показват, че да, ние имаме голям проблем със законността и със спазването на законите точно в органът, който ги пише. Но проблемът е и друг, и още по-голям. Корупцията вече е узаконена в самите закони, които се пишат. Тя не е просто сред администрацията, не е вече на онова ниво даваш подкуп, получаваш подкуп. Те узакониха корупцията, пишейки я в закони, и по този начин я направиха ненаказуема. Ето споменах ви за Домусчиев и за опрощаването на задълженията му. Това е един пример. Сега пристъпват към втората крачка – узаконяват фалшификацията на изборите, диктатурата в самите закони. Ако искате, имаме време, да поговорим за Изборния кодекс какво предлагат, за да ви дам аргументи за това, което говоря. Предлагат в Изборния кодекс комисиите, секционни, районни и т.н., които досега взимаха решения с две трети от членовете, тост с участието на представителите на всички партии, сега вече да ги вземат с 50 +1% кворум. ГЕРБ и един от патриотите вътре имат 51%, те ще си вземат решения сами. И предлагат да отпадне възможността такова решение да бъде обжалвано с касационна жалба пред Върховния административен съд. Основно човешко право в цял свят е да си търсиш правата по съдебен ред, сега ни лишават, когото и да е, от възможност да уважаваш резултатите, като обжалваш този протокол, който ще е подписан само от ГЕРБ и някой от коалиционните им партньори пред съда и да си търсиш правата там. Какво е това? Досега фалшифицираха, като купуваха гласове, корпоративен вот, подменят протоколи, виждали сме много неща. Сега вече в самия закон го записват това. Превръщат една партия в законна ситуация. Диктатурата си вече я пишат в закони. Е, как хората да не губят доверие в тази институция Народно събрание. Казвам го с болка, защото работя там и искам да е съвсем по друг начин и полагаме усилия да е по друг начин. Но в един парламент политиката и законодателството се определят от мнозинството. Вие виждате, ние внасяме своите алтернативни предложения, гласуваме против, когато те правят такива неща, изказваме се. Мнозинство гласуват, решават го и продължават нататък. Затова и смятам, че този парламент е изчерпан като такъв. И затова и настояваме за предсрочни избори, една от причините е това.
Водещ: От БСП предлагате промени в изборния кодекс, свързани с избирателните списъци и избирателните протоколи, но по същество за това се говори от години. Защо няма политическа воля за изчистването на мъртвите души от избирателните списъци?
Корнелия Нинова: Защото има политически интерес тези мъртви души да бъдат отчитани като гласове. И ви гарантирам, че това ще се промени. Рано или късно някой ден. Ако хората решат, че могат да ни се доверят ние да управляваме, на това ще сложим край.
Водещ: Защо въпреки че го има по закон, не е създаден регистърът на избирателите?
Корнелия Нинова: По същата причина. Управляващите нямат интерес, защото тогава ще се види, че се отчитат гласове на хора, които или са починали, или са заминали в чужбина и не гласуват. Това е част от целия процес на фалшификация на изборите в България.
Водещ: Къде виждате границата между манипулиране и гладко протичане на изборния процес?
Корнелия Нинова: Изчистване на списъците, машинно гласуване, да не се приемат промените, които те предлагат в Изборния кодекс, да остане сега действащият и строго прилагане на тези правила, както и контрол върху прилагането на тези правила. Това са гаранциите. Чисти списъци, строги закони, контрол върху тяхното изпълнение.
Водещ: Какво ще се случи в пленарна зала? Какво ще подкрепи в крайна сметка парламентът и какъв продукт по Изборния кодекс и членски състав на ЦИК ще излезе от него?
Корнелия Нинова: За някои неща съм почти сигурна, за други не. Например, сигурна съм, че те ще отхвърлят нашето предложение за машинно гласуване. Това е голям срам за модерна държава, за европейска държава. След като го приехме в закона, сега се уплашиха от машинното гласуване и искат да го премахнат. Почти съм сигурна, че това ще го направят. Ще махнат машинното гласуване. Надявам се да приемат нашето решение за нов избор на ЦИК и да оттеглят предложенията, с които ограничават правото за обжалване в съда, намаляват кворума при взимане на решенията в комисията и още няколко такива предложения имат, които навяват на мисълта за подготовка за кражба на изборите и за фалшификация. Тук се надявам да направят крачка назад.
Водещ: Как БСП ще противодейства, ще противостои на кражбата на изборите, за която говорите? Консолидирана ли е партията срещу тази кражба?
Корнелия Нинова: По тази тема категорично. Категорично, правим и подготовка, тази техническата подготовка, която е за изборите, членове на секционните ни комисии, тяхното обучение и подготовка, подготовка на наблюдатели. Готови сме и да изпратим на място от Българска свободна телевизия екипи, които всичко да снимат, да се гледа всичко в реално време, защото те отхвърлиха и предложението на президента за камери във всички секции. Това е едната част, техническата подготовка на изборите. По-съществената обаче и за консолидацията, и за успеха на изборите ни е, че сме първата партия, която излезе с платформа за европейските избори. С много ясно разписани задачи, политики, които нашите евродепутати ще защитават в Европейския парламент. За какво ще бъдат категорично „за“ и за какво категорично „против“. Все още другите партии нямат платформа, нямат политиките, с които да излезем и да започнем спора по същество. Но нашето силно оръжие, смятам, е тази европейска платформа, която приехме на конгреса и с която тръгваме в кампания за изборите. Например, да кажа и някои конкретни неща: нашите хора категорично ще спорят срещу двойните стандарти в храните, срещу разделението на да кажем първо скорост европейски народи и втора. Ние не сме втора скорост европейски народ. Ние сме в основата на цивилизацията на ЕС и искаме достойно място в Европа. Против Истанбулската конвенция, против Пакта за имиграция. Твърда битка по пакета „Макрон“, защита на българските интереси на транспортните фирми, на българската икономика. Битка за ядрената енергетика на България и за газопреносната мрежа на България с аргументи в Европа, където трябва да защитим както българския интерес, национален, така и общия европейски. Защото такава енергетика би била в полза за цяла Европа. И още редица такива предложения в нашата платформа, която ви казах, за нас това е силата – в политиките, които ще отстояваме.
Водещ: А как си обяснявате процента разлика, който ви дават социолозите? Само един процент, дали е пред или след ГЕРБ, той е само един? Достатъчен ли ви е, госпожо председател?
Корнелия Нинова: Не е достатъчно, ние бихме искали по-убедителна победа и разлика. Но това зависи от българските граждани. Каквото те решат. Ние каквото можем, правим, предлагаме, доказваме с думи, с действия, с поведение. Оттук нататък решението е на народа. Каквото той реши. Но тези избори са не само европейски, за Европейския парламент. От това дали ГЕРБ ще загуби тези избори, зависи промяната вътре в България. Защото ако победим на тези избори, това означава и предсрочни избори вътре в България. Тоест и хората, които искат промяната вътре в страната, към тях се обръщаме да излязат и да гласуват. Защото не просто гласуваме за промяна в Европа, а и за такава тук вътре.
Водещ: Какъв резултат на европейските избори за БСП би бил неудовлетворителен за Корнелия Нинова?
Корнелия Нинова: А, не, такива сметки не сме правили…
Водещ: Не за БСП, лично за вас ви питам.
Корнелия Нинова: Разбира се, целта ни е да бъдем първа политическа сила. Но пак казвам, това зависи от народа ни. Дали ще ни избере.
Цоня СЪБЧЕВА

Назаем от ИА „Фокус“

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16083

Posted by on фев. 8 2019. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.