Корман Исмаилов: Опасността от разложение и разпад на социалната тъкан на обществото ни е изключително висока

OLYMPUS DIGITAL CAMERAМалките населени места са обречени на упадък, бедност и обезлюдяване

Корман Исмаилов е роден на 13 септември 1972 година в София. Завършва 19та гимназия в столицата. Бакалавър по икономика в университета в Кония, Турция. В периода 1998-2001 работи в софийския клон на Зираат Банк, след което създава собствена бизнес консултантска компания. Председател на младежката организация на ДПС (2006-2009). Депутат в 41–вото Народно събрание от листата на ДПС в Добрич. През април 2011 г. е изключен от ДПС заради острите си критики към политиката на Ахмед Доган и тясното му обкръжение. На 1 декември 2012 е избран за председател на Народна партия „Свобода и Достойнство“. На предстоящите избори е номер 3 в листата на Реформаторския блок в 23 МИР в София и водач на листата в Кърджали.

Г-н Исмаилов, вие обикаляте страната в предизборната кампания. Как ви се струва провинциална България?
В самото начало бих искал да споделя покрусата, която ни сполетя с трагичния инцидент в Горни Лом. Днес вниманието на цялата нация е насочено към мястото на инцидента и действията на държавните институции. От друга страна е съчуствието към тези, чиито близки и познати се считат изчезнали след взрива и единствено упованието в Господ би ни помогнало да превъзмогнем тежките загуби и щети. Положението на този регион на страната ни, подобно на десетки други, е изключително тежко заради неадекватното управление през годините, липсата на стратегия и приоритети в развитието и управлението на ресурсите. Все повече изглежда, че малките населени места са обречени на упадък, бедност и обезлюдяване. Недоверието във възможностите на местната и централна власт да промени нещо към по-добро е достигнало критично високи размери. Елементарните условия за работа, достоен живот и съществуване и каквато и да било по-добра перспектива липсват. Достъпа до добро образование, здравеопазване и що годе нормална материална и социална инфраструктура са силно ограничение.

Толкова ли е тежко положението?
Това е което не само аз виждам и споделям. Демографската криза и възможностите за работа, образование и живот в чужбина ще продължат да обезлюдяват десетки селца и градчета. Изхождайки от случващото се в малките населени места опасността от разложение и разпад на социалната тъкан на обществото ни като цяло е изключително висока. Ако селото и малкото градче загиват и загубват способността си да възпроизвеждат традиционните културни ценности, то миграцията и животът в големия град няма да предложат необходимите решения.

А родната ви София?
София със сигурност не е България. От една страна столицата се стреми да запази един по-красив облик, културна и интелектуална среда, а от друга силно се затруднява да интегрира и преработва пошлото, грозното и упадъчното. Един турски израз казва: „Нерде чоклук, орда боклук“ т.е. където е струпването там е и боклука. Градът ни трябва да може да сприятелява, а не да отчуждава.

Актуализацията на бюджета спасение ли е?
Нуждата от актуализацията на бюджета е резултат на влошаващата конюнктура и провалено управление. Това е кърпеж и временна мярка за да прескочим поредния трап който сами си копаем.

Обявеното повишение на цената на тока?
Отлагано частично решение на една боледуваща и източвана система.

Кои сектори се нуждаят от спешни реформи?
Със замитането на проблемите във времето, отчитайки и задкулисните икономически интереси и схеми за кражби, тези сектори стават все повече и повече. На първо място съдебната система, здравеопазването, образованието, енергетиката, публичната администрация и обществените поръчки.

Как виждате представянето на основните играчи на тези избори?
Борбата е преди всичко за реализация на тясно партийните цели с всички средства и на всяка цена. Липсва политическо лидерство с визия дори за 2-3 години напред. От тази гледна точка това, което ще се случи на предстоящите избори ще бъде част от агонията на прехода или мъката на политическото безсилие. Дефицитът на честност, некорумпираност, грижа и идеи насочени преди всичко към хората ще удължи периода на политическа кризисност и с това болестното състояние на обществото ни като цяло. Усилията на Реформаторския блок са първо, да се противопоставим на тези които петнят името на народа ни, които злоупотребиха с доверието му през годините и управляваха с лъжа, корупция и натиск. И на второ място, да се нагърби с тежките и неотложни реформи, в това число и конституционни за да възстановим достойнството на България и нейните граждани в Европа.

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=10289

Posted by on окт. 2 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.