КОРМАН ИСМАИЛОВ: КАБИНЕТЪТ ОРЕШАРСКИ Е ДАЛЕЧ ОТ ИСТИНАТА

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПРАВИТЕЛСТВОТО В ТУРЦИЯ ВЕЧЕ УПРАВЛЯВА КОНФЛИКТА ГЕЗИ

Корман Исмаилов е роден на 13 септември 1972 година в София. Завършва гимназия в столицата. Бакалавър по икономика в университета в Кония, Турция. За кратко работи като зам. редактор във вестник „Права и Свободи“ — издание на ЦС на ДПС. В периода 1998-2001 година е банков служител. Председател на младежката организация на ДПС (2006-2009). Депутат в 41–вото Народно събрание от листата на ДПС в Добрич. Бил е и член на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС. През април 2011 г. е изключен от ДПС. На 1 декември 2012 е избран за председател на Народна партия „Свобода и Достойнство“

Г-н Исмаилов,  защо избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС взриви улицата?

Поради ред причини. Първо, защото Пеевски е продукт на тази част от политическата система, която упешно превръща големи групи от българските избиратели в контрoлирани и купени. А тези, които въстанаха са от търсещите и мислещи граждани, които искат да се противопоставят на системата и силно усещат дефицита на ценности като морал, чистота, справедливост, прозрачност и демократичност в този продукт. Въпреки възможностите на информационните технологии и интернет не можахме да открием нито едно изискуемо за поста директор на ДАНС качество, а точно обратното. Наред с всичко това, тази номинация стана поредното олицетворение на цинизма, двуличието и прикритите схеми на властта – явна и задкулисна, което преля чашата на търпимоста и взриви вълната на протеста срещу лицата на тази уж нова политическа власт. 

Сергей Станишев загатна, че е координирал назначението с неформалния лидер на ДПС – Ахмед Доган. Появяват се анонимни писма в тази посока. Възможно ли е според вас това наистина да е така?

В едно свое интервю, от началото на годината, бях казал, че смяната в ръководството на ДПС е просто една рокада. Топа и царя си разменят местата с което царя си остава цар и става по-защитен. Днес почти всеки знае, че основната фигура зад политическите, икономически, финансови и медийни пипала на Пеевски е Ахмед Доган. Лица като Лютви Местан, Камен Костадинов, Христо Бисеров, Йордан Цонев са единствено бранители и манипулатори пред обществеността на неговите задкулисни действия. Като примери ще дам случаят със сараите, когато излязоха на бял свят; неходенето му на работа в парламента; самоубийството на Ахмед Емин; случаят с милионния комисион по някакви си хидроенергийни проекти и др. Доган нито веднъж не излезе публично да даде отговор или обяснение. Това беше задача на говорителите му. Защото те зависят единствено и само от него, не от органите или членовете на партията. Някой днес сеща ли се за вицепремиера Емел Етем? Една от многото използвани и жертвани фигури. А за пешките няма да говоря.

Как ще управлява оттук насетне кабинетът Орешарски при нарастващи улични протести, сътресения вътре в БСП и ефимерно парламентарно мнозинство?

Под стрес и напражение, с нарастващ дефицит на доверие и лигитимност. Не мисля че, ще успее да да се концентрира върху трудните решения на тежките проблими. Защото с всеки изминал ден все повече и повече от съставните му части ще мислят все повече и повече за спасяване на кожите си, но преди това да си напълнят и някоя друга стомна от кранчетата на държавата.

Виждате ли някакви паралели между протестите в съседна Турция и България? Може ли да се каже, че Делян Пеевски беше българският Гези парк?

(Смее се) Нещата са много различни. В съседна Турция имаме силна, ефективна и в подем държава. Докато тук имаме двор в процес на разграждане и силно корумпиран политически елит. При нас по всичко личи, че царят/премиерът е гол, а там не е точно така. Ако оставим настрана исканията на еколозите в Гези, проблема с полицейското насилие, неглижирането от страна на една силна власт на диалога с гражданите по отношение реализацията на определени строителни обекти, използването на ситуацията от крайни терористични и сепаратистки елементи за чупене, палене и война с органите на реда, то в Турция става въпрос за пртивостоене на различни идеологии, ако щете на два мирогледа. Струва ми се, че там властта си взе някои важни бележки и ще се коригира. Докато тук при нас манталитета затруднява този процес.   

В големите турски градове сме свидетели  на задълбочаващи се улични сблъсъци, насилие, общонационална стачка… Позициите на силният доскоро лидер Ердоган изглеждат сериозно разклатени. Така ли е според вас?

Не мисля, че позициите на премиера Ердоган са силно разклатени и ще ви кажа защо. Днешна Турция се намира в един от най-сложните от гледна точка на своето геостратегическо,  историческо, културно и икономическо развитие региони в света. И единствено силното, и на моменти доста силово лидерство и управление, е, и във времето е било, в основата на разрешаването на тези проблеми и в основата на силното развитие на Турция. В различните периоди държвата е била изправена и е преминала през изключително големи трудности и проблеми. Така е и днес. Смятам, че правителството вече управлява конфликта Гези, защото има ясна представа за различните му компоненти и има стратегия за разрешаването му. Отчитайки от друга страна и коригирайки  своите пропуски и грешки. То успя да раздели мирните и демократични искания и протести за права и свободи от действията и целите на крайните и маргинални елементи. С първите стартира процес на диалог и отстъпки, а към вторите засили своята решителност и сила. Предприети бяха и действия срещу външните фактори и кръгове, в това число и медии, които работеха за своите интереси и за дестабилизация на обстановката. От друга страна проблемите бяха успешно пренесени в полето на обществения и политически дебат, като кампанията за месните избори догодина вече е стартирана. Проблемът Гези е шанс за повече ускорение по пътя на демократизацията на Турция и мисля, че Ердоган заедно с екипа си наясно с това и няма да го изпусне.       

Вие лично сте се срещали с турския премиер Ердоган. С какво той предизвика това недоволство, тази омраза сред част от сънародниците си?

Гези отпуши сами по себе си малки, но натрупали се във времето наслагвания и напрежения, във много трудни от гледна точка на процесите на глобализация, за всяко едно политическо лидерство, времена. Днес през социалните мрежи хората лесно могат да се обединяват зад всякакви позиции и каузи. Както заедно, така и всеки човек самостоятелно може да отправи своята реакция срещу думите и действията на всеки който е облечен във власт. От друга страна дезинформацията, информационното замърсяване и манипулация се използват много повече от преди и е съвсем естествено силните на деня да са обект както на силна подкрепа, така и на недоволство. Управлението на Ердоган започна да произвежда или възпроизвежда ценности, заради които е едновременно толкова мразен и обичан.   

Накрая една прогноза за бъдещето на кабинета Орешарски и кабинета Ердоган?

Кабинетът Орешарски е далеч от истината заради огромните проблеми и кризи на трите партии на които се крепи. И затова ще му е изключително трудно да даде отговор на нуждите на по-широката част от българското общество. Докато кабинетът Ердоган вече работи активно да спечели редовните местни избори догодина.

Интервю на Калоян Методиев (18 юни 2013, 9.00 сутринта)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=6618

Posted by on юни 18 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.