КОРМАН ИСМАИЛОВ: “ДОГАН Е НЕРАЗБРАН ОТ СЪВРЕМЕННИЦИТЕ СИ”

ОКОЛО ДПС ИМА ФИРМИ, ГРАЖДАНИ, СИНДИКАТИ, БАНКИ, МЕДИИ, НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ, УНИВЕРСИТЕТИ

Корман Исмаилов е роден на 13 септември 1972 г. в София. Завършва гимназия в София, след отбиване на военната си служба завършва стопанско управление в гр. Коня – Турция. В момента следва магистърска програма по “ Политически мениджмънт” в Нов български университет. Работил е като банков служител и журналист, а в момента се занимава с частен бизнес. Член на ЦОБ на ДПС.

През миналата година беше избран със смазващо мнозинство за председател на младежката партия на ДПС, към настоящия момент е кандидат за евродепутат на осмо място за евродепутат в листата на ДПС. Ерген.

Етническа партия ли е ДПС господин Исмаилов?
Това може би вече е най-баналния и неактуален въпрос, който може да бъде зададен към членовете и симпатизантите на ДПС. ДПС е партия, която като състав няма аналог на Балканите и в бъдеще ще се превърне в партия уникална за Европа. Представете си една либерална партия една трета от членовете на която са християни, една трета мюсюлмани и една трета представители на други религии и атеисти. И всички те да са представители на на етническия букет, който представлява България. Няма такъв анолог дори в света. Това е пътят и философията, по които се развива ДПС. Към момента християните са около 18 -20% в т.ч. етнически българи и роми. Предствителите на българските турци са около 68 -70% . ДПС е национална партия на достойни и родолюбиви български граждани, която съвсем скоро ще се разгърне и обогати на европейската политическа сцена.
На какво се дължи успеха на ДПС? Неизменно сте във или около властта?
Успехът на ДПС е заложен в няколко компонента. Най – общо това са идеологията, развитието и последователната работа за постигане на стратегическите цели. В идеологията, която, държа да подчертая, е изстрадана в пълния смисъл на думата, са заложени основни либерални ценности, като демокрацията, плурализмът, свободата на личността, човешките права и отговорности, свободната пазарна икономика, толерантността, партньорството и диалога. Ако проследите политико-организационното развитие ще забележите, че то започва от митингите и демонстарциите по поляни и площади, прелива се в партийните структури, местната и законодателна власт, в последствие изпълнителната власт и най-накрая, по естествен и демократичен път, европейските институции. Последователната и отговорна работа на всички нива в полза на българските граждани, бизнеса и неправителствения сектор неминуемо дава своите резултати. Така, че няма нищо случайно и нелогично. В новата демократичнополитическа история на България ДПС е най-стабилно и най-предвидимо развиващата се политическа партия – превърнала се в институция с най – голям потенциал за дългосрочно развитие и управление.
Как знаете колко точно гласоподаватели имате на всеки един избор?
Никой с точност не може да знае колко гласове може да има на изборите. Но когато имаш живи местни структури и активно работиш в местната власт, това води до непрестанен диалог с избирателите. И когато в основата на този диалог стои растящо доверие, взимаш молив и хартия и събираш. В нашите анализи допустимата статистическа грешка е не повече от 1-2%. Обърнете внимание на разултатите от проведените местни и парламентарни избори през последните 15 години и ще видите постепенен ръст, базиран на вярно целеполагане.
Доган е несменяемия лидер на партията ви вече 17 години. Какво е професия политик според вас?
Той е лидерът, какъвто пожелавам на всяка една партия, но за съжаление такива хора се раждат веднъж на много години и естествено, в съвремието си остават неразбрани за много от съвременниците си, защото имат визията и смелостта, която останалите нямат. Политиката е поприще, в което отдаването, служенето и каузата са водещи. Където решителността и прагматизма са жизненоважни. И където отговорността е смазваща. Няма по – достойни за съжаление хора от загубилите доверие политици.
Има ли фирми близки до ДПС и около ДПС?
Около ДПС има фирми, граждани, синдикати, банки, медии, неправителствени организации, университети, международни организации и т.н и т.н. Това е реалната среда на правене на политика, в която интересите са водещи и много често противостоящи. Партиите са толкова по – успешни, колкото по – широк кръг от тези интереси успеят да задоволят и балансират с политиката, която провеждат. Политическата отговорност, от своя страна, се състои в избора и реализирането на определени приоритети, понякога дори и за сметка на други. А изборите са часът на истината.
В публичното пространство постянно излизат информации за голямо напрежение между ДПС и НДСВ. Има ли напрежение вътре в тройната коалиция?
Не съм член на правителството, нито на парламента, но като член на ръководството на партията ни мога да кажа, че нищо подобно не усещам. Нашите министри работят много интензивно и в добро взаимодействие с коалиционните партньори. Не разбирам внушенията като инструмент за правене на политика. Те са за тези, които са гости в политиката.
Членът на ГЕРБ Сезгин Мюмюн предприема една кампания срещу вас. Доколко това е инспирирано от самия Борисов според вас?
Нито е първият, нито ще бъде последният. Щом като имат време и сили за това, нека ги изразходват. В правенето на политика има два основни подхода. Единият е да се занимаваш с конкурентите си, като уронваш техния авторитет, за да изпъкнеш. Вторият е да насочиш целия си ресурс за решаване на проблемите на избирателя и повишаване на качеството му на живот. Нашият човешки, времеви, финансов и управленски ресурс е прекалено скъп, за да го хабим в странична на целите ни посока.
Каква ще е вашата реакция на нападките на Борисов? Пак ли ще замълчите?
Явно и в политиката има неща, които трябва да се изживеят. Проблема е в това, че грешките, направени в това поле, струват прекалено скъпо. На начинаещите политици, преди всичко, бих препоръчал да имат мъдростта да се поучат от опита и грешките на другите. Също така бих припомнил, че когато човек много говори, вероятността да каже някои глупости е по-голяма, а вероятността да чуе околните – по – малка. Тази година е година на избори и ще има възможност за много отговори.
Опитва ли се той на тези избори да играе ролята на “добрата” “Атака”?
Мисля, че в сериозната политика няма място за опити. Ако правиш опити, няма да можеш да излезеш от блатото на популизма. Което от своя страна значи, че тавана ти е предопределен. А България не е Южна Америка.
Младежката ви структура е авангарда на ДПС? Защо вие като неин председател сте едва на 8-мо място?
Младежкото ДПС е основен потенциал и ресурс на партията. За разлика от другите партии, където бъдещето принадлежи на младите, при нас и настоящето им принадлежи. Самия факт, че 10 от номинираните в листата за евродепутати са младежи до 35 години, а сред първите 6 – трима.Това е показател за заслуженото голямо доверие към младите. Що се касае до мен, аз съм поел ангажимент като председател с три годишен мандат до края на който остават още 2 години. Убеден съм, че има път, който трябва да извървим тук. А бъдещето е пред нас и ни очаква.
Какво научихте за една година на председателския пост?
Научих, че във всичко трябва да има баланс. Никога да не подценявам човека срещу мен и да бързам бавно, колкото и трудно да ми се струва това.
Ще има ли смяна на поколенията в ДПС?
Тя не е спирала. Имаме петима млади депутати от общо 34. Петима са и областните ни председатели в младежка възраст. Още повече са кметовете и представителите ни във висшата администрация.
Какъв ще е акцента в кампанията ви?
Както винаги е било – равносметка и отчет пред избирателите. Поемане на нови ангажименти и отговорности. Експертност, откритост и отвореност към всички независимо от религия, етност, пол и възраст. С две думи, единни в многообразието.
Бихте ли направили една реалистична прогноза за броя на вашите евродепутати?
Трима, за мен, би било неуспех.
Какви книги четете? Имате ли любим автор?
Предимно научна литература. Икономика, социология, психология, религия, житейски философии. С неудобство трябва да призная, че нямам достатъчно време за четене. Имам разнопосочни интереси и обичам разнообразието. Може би затова не мога да посоча едно открояващо се име.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

СТЕФАН СОФИЯНСКИ: ”ССД Е ЕДИНСТВЕНАТА ПАРТИЯ, КОЯТО НЕ ЛЕГНА ПРЕД ЧЕРДЖЕТО НА ГЕРБ.”

  

Д-Р НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВ

  

КРЪСТЬО И ЕЛЕНА ЛАФАЗАНОВИ: ДОКАТО СЕ СМЕЕМ НА ПОЛИТИЦИТЕ, ТЕ НИ РАЗПЛАКВАТ МАЙКАТА

  

Проф. Огнян Герджиков: В политиката е така, както и в мафията – “нищо лично”

 

МИНЧО ХРИСТОВ:БЪЛГАРИЯ Е В ТОТАЛНА КРИЗА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=237

Posted by on апр. 19 2007. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.