КОНСТАНТИН ВЕЛЕВ: ТРЯБВА НИ ЕНЕРГИЕН ТРАНСПОРТ (ОБЩЕСТВЕН И ИНДИВИДУАЛЕН) ВЪВ ВСЯКО БЪЛГАРСКО СЕЛИЩЕ

VelevЕКСПЕРТЪТ НЯМА ЦВЯТ – ПОЧНЕ ЛИ ДА ОБСЛУЖВА ПОЛИТИЧЕСКАТА КОНЮКТУРА ТОЙ СТАВА ПОЛИТИК ИЛИ СИ КУПУВА ЖАРТИЕРИ.

Експерт по енергетика. ЗавършилeТоплоенергетика“  в Киевския политехнически институт, специализирал е в Чехия „Промяна на горивните бази“, в Дания-„Енергийна ефективност“, в Германия и Финландия„Общински комунални мрежи“.  Бил е  директор на ”Топлофикация- Русе” и директор в „Топлофикация- София“. Експерт по лицензии в енергетиката. Привърженик на „Зелената алтернатива“ и децентрализация на енергийния сектор чрез създаване на  общински мрежи в  него.

Интервю на Валентина НИКОЛАЕВА

Инж. Велев какви са според вас основните енергийни проблеми на България към момента?

Липса на „социален маркетинг“ при монопол на пазара и отказ от синергийни решения и национално отговорна стратегията на ютилити сектора. Проблемите ги виждат всички потребители без да ползват подобна терминология, те си кътат паричките  за плащане, а няма алтернатива за намаляване на сметките…..или за доход на малки инвестиции на българина.

Кризата в Украйна ще задълбочи ли е ли  допълнителна енергийна несигурност у нас?

Нали газовата пъпна връв минава през тази страна. И най – малката инфекция ще ни се отрази. Дано поне имаме сили да придобием имунитет. Като нямахме ум да се ваксинираме предварително…

Ви сте експерт по енергетика, смятате ли , че вие и ваши колеги – експерти, които не са част от властта могат да помогнат за решаване на енергийната криза? Експертът няма цвят. Почне ли да обслужва политическата конюнктура той става политик или си купува жартиери. Както виждате  за експерти ни представят политици, които нямат един монтиран котел, един метър топлопровод или газопровод, не са се пописали под един наряд за обезопасяване на авария. Критичната ситуация изисква критичен мениджмънт. Експертизата не може да предлага друго освен алтернативи, водещи към енергийна независимост, ниска себестойност и достъп на всеки българин до бизнеса с енергии. Такива са иновативни решения ползващи опита на Австрия с Гюссинг, на Германия с Хале, на Финландия с Коюсюси, на Италия с Балансиращите им групи. Можем да изпреварим Датските енергийни кооперативи с въвеждане  на енергиен транспорт (обществен и индивидуален) във всяко българско селище.

Вие сте завършили в Киев, имате близки отношения с украинци. Смятате ли, че Украйна има  капацитет да се справи с кризата, икономическа и политическа?

 Много често се чувам и виждам благодарение на съвременните комуникации с много приятели и състуденти от Украйна. Сред тях,  като в представителна извадка на здравомислещи хора, има от всички етноси на тази голяма държава. Обсъждаме евро-еуфорията на украинците. Споделям евроскептицизма от опита на първите ни седем години. Разбирам и реакцията на руснаците, на които демократите от „Майдана“ ограничават ползването на руски език. Тази моя представителна извадка счита, че запазването на Украйна е чрез федерализация. Свобода на районите и отделни кантони като Швейцария. Никой не иска икономическия и политически диктат в енергетиката –  например на Киев, още по-малко на Москва.

Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9285

Posted by on апр. 14 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.