Комик, шоколадов крал и газова принцеса в битката за президент на Украйна

колаж УНИАН

На  31 март 2019 г. се провеждат изборите за президент на Украйна. Мандатът е от 5 години и постът не може да бъде заема повече от два мандата подред. За победител се смята, този кандидат, който е набрал повече от половината от действителните гласове. Ако никой не е постигнал този резултат ще се проведе на 21 април втори тур между първите двама.

Броят на участниците в настоящата надпревара в Украйна е своеобразен рекорд. В ЦИК първоначално бяха подали заявка за участие 73 кандидата, на 29 от тях им беше отказано участие, от регистрираните 44 5 се отказаха в полза на други и така остана 39 кандидата. Преди това най-голям брой участници в изборите в страната има през 2004 г. – 24 кандидата, а на предходните от 2014 г., където победителят беше предварително известен  те бяха 23 кандидата.

Големият брой участници е резултат от политическата фрагментация и разделението в обществото. То се явява и своеобразна репетиция за предстоящите парламентарни избори.

В изборите за президент през 2014 г. победителят Петро Порошенко спечели вота още на първия тур с 54,7%. Сега със сигурност ще има втори тур, за участие в него се борят комикът Володомир Зеленский, шоколадовият крал Петро Порошенко и газовата принцеса Юлия Тимошенко. Това е призовата тройка в президентския вот през 2019 г. в Украйна.

Лидерът в надпреварата е Володомир Зеленский, който е роден през 1978 г. Той по образование е юрист, но не е работил по специалността си. Популярен е като комик, актьор, продуцент, сценарист. Няма политически опит. В сериала „Слуга на народа“ играе ролята на учител станал президент на страната. Именно по този начин се казва и формацията, която издига, която издига Зеленский за кандидат за президент на Украйна. Смята се, че е близък с олигарха Игор Коломойски, който се води за един от най-големите опоненти на Порошенко. Именно по телевизията на Коломойски „1+1“ се излъчва сериала „Слуга народа“, също така в навечерието на 2019 г- се пусна обръщение по нея на Зеленский, когато по другите канали течеше на действащия президент Порошенко. На страната на кандидатурата на Зеленский е разочарованието от действащите политици в Украйна.

Настоящият президент Петро Порошенко е роден през 1965 г. Той е завършил международни икономически отношения, един от най-богатите украинци. Прозвището му „шоколадовият крал“ идва от основаните от него шоколадови заводи Рошен. За Порошенко изборите в Украйна са между него и Путин, макар последният едва ли предполага, че участва като кандидат в тях. Залага на милитаристичен PR, не само като начин на обличане в камуфлаж, но и като поведение, реторика. Това е кандидатът подкрепян от САЩ. Вашингтон подкрепи не само създаването на Православната църква на Украйна, но и беше флагманът за налагане на допълнителните санкции срещу Русия през март месец, заради задържаните украински моряци и кораби от края на ноември 2018 г. Със самата акция в Керченския проток започна и кампанията за втори мандат на Порошенко.

В периода ноември-декември 2018 г. Порошенко заемаше 5-6 място в социологическите проучвания с едноцифрен рейтинг. Мнозина наблюдатели и анализатори бяха отписали от битката за президент шоколадовия крал. Тогава Юлия Тимошенко беше едноличен лидер и едва ли не сигурен победител на президентския вот. Събитията се развиха така, че в края на януари Тимошенко отстъпи първото място на Володимир Зеленский, докато Петро Порошенко вече влизаше в тройката. В рамките на самата кампания Петро Порошенко съумя да излезе с едни гърди  пред Юлия Тимошенко в борбата за участие във втория тур и да е почти сигурен, че между него и Зеленский ще е борбата на 21 април.

Третият кандидат Юлия Тимошенко е родена през 1960 г. и по образование е инженер-икономист, била е премиер на Украйна. Два пъти е участвала в изборите за президент и двата пъти заема второто място през 2010 и 2014 г. Безспорно това е най-известният опозиционен украински политик в света. Издигната е за президент от партия „Баткивщина“ (Отечество). Влиза в политиката от газовият бизнес, от тук я наричат „газовата принцеса“. Възходът и в политиката идва Днепропетровската група бизнесмени. Юлия Тимошенко загуби инерция и от фаворит вече е трудно може да се надява, че ще стигне втория тур. Опитът и чрез втвърдяване на реториката спрямо Русия да привлече избиратели не дава особен резултат. Срещу нея се провежда кампания от страна на Порошенко и неговите поддръжници, за тях тя е по неудобен кандидат във втория тур, отколкото би бил Зеленский. Нещо повече в изборите участва и кандидат от мъжки пол с идентични инициали и фамилия, а именно Ю. В. Тимошенко. Издигането на депутата Юрий Володомирович Тимошенко с основание се смята, че е с цел да има грешка при гласуването за сметка на Юлия Володомиривна Тимошенко.

Социологическите проучвания преди първия тур на изборите дават победа на втория тур на Володимир Зеленский както срещу Порошенко, така и срещу Тимошенко. При вариант за втори тур между Тимошенко и Порошенко, победителят е Тимошенко. Предстои да видим развръзката на изборите, както и дали стратегията на кампанията на Порошенко така е направена, че на вторият тур той да е крайният победител. Времето между двата тура от 21 дни за мнозина е в негова полза, а и досега той върви във възходяща линия. Друг е въпросът, че тръгнеш ли да падаш един път на политическата сцена, достигната ли е обратната точка в обществото, то шансовете за победа намаляват, тогава спасението е натиска, контролирания вот, манипулациите, заплахите, компроматната борба и черния PR, накратко в задкулисието.

Борислав Ангелов

Политолог

30 март 2019 г.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16198

Posted by on мар. 30 2019. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.