Комикът Зеленский срещу шоколадовия крал Порошенко или втори тур с предизвестен победител

Снимка: колаж Апостоф

На 21 април се провежда вторият тур на президентските избори в Украйна между Володимир Зеленский и Петро Порошенко. На първия тур на президентските избори от 31 март  в Украйна от гласувалите 18 893 864 избиратели на първо място се класира Володомир Зеленский с 5 714 034 гласа или 30,24 %, на второ място Петро Порошенко с 3 014 609 гласа или 15,94 %. Третото място беше заето от Юлия Тимошенко с 2 532 452 гласа или 13,40 %, четвърти остана Юрий Бойко с 2 206 216 гласа или 11,67 % и т.н. Володомир Зелинский е първи в 20 района от 25, като е втори в районите на Луганск и Донецк, трети е в Ивано-Франкивски район и четвърти в районите на Тернополск и Лвов. Порошенко е първи в два региона в тези на Тернополск и Лвов, като е на второ място в пет региона. Докато Тимошенко е първа в района на Ивано-Франкивски и втора в 11 региона, Юрий Бойко пък е първи в районите на Донецк и Луганск, както и втори в шест региона, който се намират в Южна Украйна.

            Във вторият тур подкрепата най-вече за Зеленский ще дойде на първо място от районите къде силен е Юрий Бойко, и на второ място от тези, където Тимошенко се радва на подкрепа. На останалите кандидати гласовете не са за подценяване, но те в огромната степен са срещу Петро Порошенко и трудно биха могли да бъдат привлечени от него. Съотношението е там преобладаваща за промяна в страната. Резултатите от първия тур показаха, че обратът е направен вече. Опитите на Порошенко да демонстрира през последните три седмици, че той е президента, който ще реши всички проблеми на страната, радващ се на международна подкрепа не доведоха до обрат в нагласите. Продължи с антируската си политика на говорене, противопоставяне и късане на мостове. За него изборите си остана между него и Путин. Социологическите проучвания даваха непрекъснато растяща подкрепа за Зеленский между двата тура. Опитите за черен PR и компромати също се оказаха безполезни. Последният от тях беше в деня за размисъл с включването на съпругата на Зеленский Елена в сайта „Миротворец“, раздел „Чистилище“, като информатор на въоръжените формирования в Донецк и Луганск. Този акт буди не само смях и недоумение, на е израз и на безсилието.

            Между двата тура на президентските избори бяхме свидетели на даване на изследвания на двамата кандидати дали са употребили наркотици и злоупотребяват ли с алкохол. Стигна се до ситуация един от братята Кличко да лобира за намесата на WADA относно неопровержимостта на резултатите. Опитите на щаба на Порошенко да вкара в обяснителен режим или да притисне своя опонент по темата Бандера, Луганск, Донецк, Крим и отношението към Путин не даде никакъв резултат. Самите отговори на Зеленский не са изненада, до голяма степен те са очаквани и разбираеми с оглед търсените цели на опонента му. Допълнителен удар върху Порошенко беше решението на съда, че национализирането на банката на Коломойски нарушава законодателството на страната. Самата Тимошенко припозна Зеленский като победител на втория тур. Русия не остана по назад. Обяви разширяване на списъка със санкции за търговия с Украйна, като включи нефт и нефтени продукти.

            Безспорно най-големият принос на президентските избори е проведеният на 19 април дебат на Олимпийския стадион в Киев между двамата кандидати пред над 20 000 зрители, което е три пъти по-малко от очакваното. В охраната на мероприятието участваха 10 000 души от органите на реда. Това е  първият президентски дебат в Украйна от 2004 г. насам, когато се състоя такъв между Янукович и Юшченко. Интересът към него беше огромен пред телевизорите и излъчванията в интернет не само в Украйна, но и в самата Русия. Стигна се до там от Кремъл да заявяват, че на Путин ще бъде предоставен дебат от дебата, който да може да гледа през почивните дни. Самият дебат протече като футболно мероприятие, започна се с хвърляне на монета, изпълни се химна на Украйна, като играта на двамата кандидата беше тактически оправдана .

На сблъсъка на стадиона си пролича как комикът Зеленский се чувства в своя среда сред този род политическо шоу срещу шоколадовия крал и действащ президент Порошенко. Зеленский нямаше за цел да победи Порошенко, а да не допусне да загуби сблъсъка, да не позволи нито един миг на надежда за своя опонент. Зеленский демонстрираше уважение към Порошенко, а последния не. Порошенко заложи на агресията и сбърка. Порошенко крещеше, докато Зеленский като добър актьор знаеше кога да повиши тон и кога не. Той имаше точно определени цели към избирателите, които трябва да бъдат спечелени от една страна тези, които не подкрепят Порошенко, но са гласували за други кандидати на първия тур и от друга страна избирателите говорещи руски език и не само те. И по време на дебата Зеленский съвсем целенасочено зададе въпроси към Порошенко на руски език, дадени му от избиратели. Това е знак и към останалите малцинства в страната, които са подложени на агресия и асимилация в политиката на силова украинизация. Театралният момент с падането на колене по инициатива на Зеленский също изигра своята роля в негова полза, тъй като Порошенко се обърна с гръб към избирателите си. Отказът на Зеленский да участва след това в продължение на дебата в телевизионно студио не е изненада. Това което обаче липсваше в дебата между двамата кандидата беше визията за бъдещето на Украйна.

Всичко извън убедителната победа на Зеленский поставя резултатите на изборите под огромно съмнение за манипулация и фалшифициране. С избирането на Зеленский за президент може да бъде поставено началото на една цялостна промяна в политиката на Украйна, която минава и през предстоящите парламентарни избори. На прекратяване на противопоставянето вътре в самата страна, на конфликта в Донбас, на подобряване на икономическото състояние в страната. Открит остава и въпросът ще успее ли да се еманципира от подкрепящите го олигарси самият Зеленский, още от 90-те години на миналия век политиката в Украйна е силно зависима от борбите между самите олигарси и техните интереси. Страната се нуждае от нормализация, а не от непрекъсната конфронтация на първо място със себе си, а след това и навън. Не само с Русия, но и с други нейни съседи, които са членове на ЕС и НАТО. Тези избори в Украйна се очертават като поредната надежда на промяна, а това, че президент може да стане комик е най-голямата оценка за провала на политическия елит на страната и подкрепящите го отвън.

Борислав Ангелов

политолог

20 април 2019 г.

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16264

Posted by on апр. 20 2019. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.