КОЙ ОТ КАНДИДАТИТЕ ЗА ЛИДЕР НА БСП Е ФАВОРИТ НА ПЕЕВСКИ?

Stanishev i DoganКолкото и да им е неприятно на някои другари, през последните 13 години (т.нар. ера Станишев) БСП се превърна в скачен съд с Движението за права и свободи. И докато тежестта и ресурсите на последните нарастваха – правопорционално на тях намаляваше електоралното присъствие на социалистите.

Политическото инженерство у нас не е ново явление. Все още се помни прословутият въпрос на Румен Овчаров на форума на БСП –София: „Можем да създаваме въпроси за политическото генно инженерство. Кой и кога измисли, че създаването и подпомагането на РЗС ще ни помогне„.

Силната и монолитна ДПС и нейният юмрук – Делян Пеевски, очевидно също са наясно с този политически подход и според запознати вече го приложиха в различна степен спрямо ББЦ, ВМРО, СДС. Очевидно, преди да се разпадне тандема Пеевски-Василев, са го опосредствали и към „моралния“ коректив ДСБ.

Нарасналият апетит на Движението и интересите им в различни сфери (енергетика, икономика, ДАНС, околна среда, земеделие) ги карат да се подсигурят със свой човек и в тежката битка за лидерството в БСП. За ДПС никак не е безразлично кой ще оглави Столетницата. Ако имат свой човек начело там, и след като винаги са се разбирали прекрасно с ГЕРБ, ще имат пълен контрол над държавата. Ако на някой му се струва невероятно, да си зададе въпроса: защо НСО пази един пенсиониран преди година и половина  депутат и единствено почетен председател, а не, например, президент на ПЕС или бивши министър-председатели?!

Още през януари Георги Първанов заяви, че има една медийна група, която разпъва чадър над Станишев. Не е трудно да се досетим, че това е тази на Пеевски, както отбеляза и бившият президент. А сега, още преди Станишев да обяви, че си тръгва същите медии започнаха да лансират имената на Стойнев и Миков, а впоследствие да ги защитават и фаворизират. Като опитни играчи, обаче, депесарите не залагат само на един кон в състезанието.

Станишевият фаворит – Драгомир Стойнев вече открито се свързва с Пеевски и компания. Секторът, който управлява попада в близкия интерес на Движението. Красимир Премянов избухна по негов адрес, че е тяхната кандидатура. Според запознати младият кадър от Сорбоната е бил „заклещен“ още преди да заеме поста, на който е избран и с благословията на партията на Доган.

Вторият претендент, Михаил Миков също не е лош избор за тях. Говори се, че е в тясно взаимодействие по видинска линия с директора на БЕХ – Христозов, който в свързан с Видахим, ТЕЦ Видин и още няколко ТЕЦ-а и когенерации. Благословията отново е от Движението.

Бившият кадър на СДС – Корнелия Нинова, според слуховете, е прихваната изкъсо по линия на Булгартабак, за който няма съмнение, че никога не е изпадал от интереса и полето на действие на ДПС.

Вечният кандидат – Янаки Стоилов, който беше окарикатурен от Кирил Добрев с намека, че се е продал на Станишев заради зам.председателския пост в партията, също няма да създава проблеми на Доган, защото не се приема сериозно. Запознати с партийната история знаят, че той изпусна звездния си миг през 1992, когато Лилов зорлем го караше да стане председател на мястото на Жан Виденов. Малодушният и скучен Стоилов може да развълнува единствено представителите на 4-та възраст.

Като единственият проблемен кандидат за Пеевски и Станишев се очертава кюстендилката Мая Манолова. На Позитано упорито се говори, че русата фурия е била привикана няколко пъти на срещи със Станишев, на които дори е била заплашвана в прав текст да се оттегли от надпреварата. На едната от очните ставки е присъствала и Моника Станишева. Мадам Станишева е вдигнала грандиозен скандал на работещите в пресцентъра на партията, че допускат Манолова да излиза по медиите. Пеевските медии не пропуснаха да пуснат няколко ударни материали срещу Манолова и да се опитат да бият клин между нея и Ангел Найденов.

Битката се очертава като изключително оспорвана и от нейния изход до голяма степен зависи не само бъдещето на БСП, но и бъдещето на ДПС, което с неутолимия си апетит вече е национален проблем. Затова залогът е много голям и 800-те делегати на Конгреса ще бъдат подложени на зверски натиск само и само да не гласуват по съвест!

Боян Магдаленов

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9953

Posted by on юли 22 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.