Кой е Яник Ядот?

Яник Ядот

Изминалите европейски избори откроиха ясно надигането на две вълни в Европа – екологичната и евроскептичната. „Зелените“ направиха ключови пробиви в Германия, Франция, Великобритания.

Във Франция те успяха да увлекат зад себе си много от поддръжниците на френския президент Макрон и на изпадналата в тежка криза Френска социалистическа партия.

На френските избори „Зелените“ се класираха трети (13.5 % с 3 милиона гласа), зад партиите на Марин Льо Пен и Емануел Макрон, но далеч пред традиционните леви и десни членки на ЕНП и ПЕС, които за пореден път тежко катастрофираха на политическия терен на Франция.

На голямата политическа сцена изплува името на лидера на партията – Яник Ядот. Изследването на социологическата агенция Одокса, цитирано от Файнейшъл Таймс, определя Ядот като най-популярния политик в страната.

Ядот е роден на 27 юли 1967 година. Дългогодишен активист на Грийнпийс и координатор на акциите във Франция от 2002 до 2008 г. От 2009 година е евродепутат, избран с рекордните за екологична партия почти 17 %.  На президентските избори през 2017 година започна да вкарва партията е големия дебат и да я налага като своеобразен балансьор. Тогава заяви, че Макрон и Льо Пен са като Хилари Клинтън и Доналд Тръмп в Съединените щати. Въпреки това призова поддръжниците си на втория тур да гласуват за настоящия френски президент.

В Европейският парламент той е активен в работата си по отношение на търговската политика на ЕС. Смятан е за една от най-влиятелните фигури в опозицията срещу свободната търговия и блокирането на СЕТА.  

С оглед на ръста от 40 % на броя депутати на зелените в Европарламента и рейтинга на Ядот в родната му Франция е много вероятно да стане едно от влиятелните имена в европейския политически пейзаж.

Общество Нет

05.06.2019 г.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16371

Posted by on юни 5 2019. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.