Кой е опозиция и кой – в управлението

Снимка: в. Дума
Бъдещето на властта зависи от прищевките на ДПС

Политическото поведение на една формация при гласуванията в пленарната зала по важни и предизвикали силен обществен интерес законопроекти и предложения дава основания да се определи дали тя е опозиция на управляващите по един или друг начин, по един или друг въпрос и тема. 

В Седмата сесия на 44-то Народно събрание от 7 май до 31 юли 2019 г. можем да откроим няколко ключови гласувания, които разкриват кой от коя страна на барикадата е, кой е опозиция и кой подкрепя управлението на правителството на Бойко Борисов. 

През май това са гласуванията за персонални промени в правителството и ветото на президента по промените в Закона за държавната собственост. На 15 май след подадена оставка на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов НС с гласовете на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и независимите избра на негово място Десислава Танева. Промяната в правителството е осъществена без никакви дебати. БСП бойкотира работата на Народното събрание и един от ключовите въпроси за него е как да се осигури кворумът, за да започне работа. Този въпрос е решен още в самото начало на заседанието

с помощта на 6-ма депутати от ДПС

които се регистрират, но гласуват против смяната на Порожанов с Танева. 

На 29 май 2019 г. парламентът единодушно с гласовете на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС, „Воля“ и независимите депутати преодолява наложеното президентско вето върху промените в Закона за държавната собственост. 

През юни, когато вече БСП е в парламента, вниманието на обществото е привлечено от два законопроекта, внесени от правителството. Първият е за изменение на Закона за политическите партии и засяга определянето на размера на държавната субсидия. До тази законодателна инициатива се стигна след запитване на „Шоуто на Слави“ до Министерството на финансите, от което стана известно, че партиите получават по 13,23 лв. на глас вместо по 11 лв. 

Вместо да се поеме политическа отговорност от министъра на финансите, който е принципал на бюджета на страната, за виновни се сочат законодателството и парламентът. На 6 юни 2019 г. парламентът приема единодушно с гласовете на депутатите от ГЕРБ, БСП, НФСБ, ВМРО, „Воля“  измененията в Закона за политическите партии. Този вот не бива да ни изненадва с оглед чувствителността и нагласите по тази тема сред обществото. Депутатите от „Атака“ и ДПС не участват в самото гласуване. На 14 юни се провежда второто гласуване на законопроекта, който е подкрепен вече от „Атака“ и ДПС.

Вторият законопроект е този за изменение на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с който се предлага намаляване на размера на годишната субсидия на партиите от 11 лв. за действителен глас на 1 лв. Самият законопроект е внесен с политическа цел, поставя под въпрос политическия плурализъм, който е основен конституционен принцип, тласка партиите да бъдат зависими от бизнеса и корпоративните интереси. Насочен е срещу опозицията като опит за заглушаване на нейния глас и осигуряване на служебна победа на предстоящите местни избори. В демократичните страни промени, свързани с партийното финансиране, не се приемат прибързано, не се правят напук на опозицията. На 12 юни с гласовете на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ е приет на първо гласуване, докато БСП и ДПС са против. Нещата придобиват малко по-различен вид по време на второто гласуване на 4 юли. ДПС променя позицията си и заедно с ГЕРБ, „Атака“ и „Воля“ подкрепят предложението за намаляване на държавната субсидия. Промяната в позицията на ДПС идва

от договорките с ГЕРБ

за отваряне на вратата за финансиране на политическите партии от страна на юридически лица и еднолични търговци. БСП заедно с ВМРО и НФСБ не подкрепят предложението. Промяната в позицията на ВМРО и НФСБ идва от последиците на законопроекта. Интересното е, че ако двете формации още при първото гласуване не бяха подкрепили законопроекта, той нямаше да бъде обект на по-нататъшно разглеждане.

Широкото отваряне на вратата за финансиране на политическите партии от страна на бизнеса, без да има механизми за прозрачност и контрол, дава основание на президента Радев да наложи вето върху тази част от закона. На 24 юли парламентът с гласовете на ГЕРБ, НФСБ, ДПС и „Воля“ повторно приемат закона, докато БСП и ВМРО не го подкрепят, а от „Атака“ не участват в гласуването.

На 10 юли с гласовете на всички парламентарни групи без БСП са приети повторно промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Мнозинството не се съобразява с мотивите на президента срещу разпоредбите, регламентиращи по-рестриктивен от досегашния режим на „дивото къмпингуване“. 

На 16 юли Народното събрание приема на първо гласуване предложените от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ изменения на Изборния кодекс, с който се предлага отпадане на машинното гласуване за местни и парламентарни избори. БСП и ДПС не подкрепят предложението. Народните представители от „Атака“ гласуват против с изключение на Явор Нотев, който е един от вносителите на законопроекта. След като по предложение на ГЕРБ остава вариантът да няма машинно гласуване само за местните избори, ДПС променя позицията си и на 24 юли по време на второто гласуване заедно с депутатите от ГЕРБ, ВМРО, НФСБ и „Воля“ подкрепя измененията в Изборния кодекс. БСП не променя позицията си и гласува против, докато народните представители от „Атака“ отсъстват от залата.

При избора на член на СЕМ на 17 юли ГЕРБ и ДПС гласуват за една кандидатура, докато БСП, ВМРО, НФСБ и „Воля“ – за друга, като депутатите от „Атака“ отново се отличават с пасивното си поведение.

На 17 юли парламентът разглежда промени в Закона за семейни помощи за деца, внесен от Корнелия Нинова и народни представители от БСП, с който се предлага еднократна помощ от 10 минимални работни заплати за второ и трето дете, за родители, осигурявали се минимум 24 месеца преди раждането на детето, както и за разширяване на обхвата за еднократна помощ в началото на учебната година за ученици от 2-ри до 4-ти клас. Участвалите в гласуването народни представители от БСП, „Воля“ и по един от „Атака“ и НФСБ не са достатъчни, за да се приеме законопроектът, който не е подкрепен от ГЕРБ, ДПС, НФСБ и ВМРО. 

На 18 юли се провежда гласуването за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, който е внесен също от Корнелия Нинова и народни представители от БСП. С него се предлага от 1 септември 2019 г. да се преизчислят пенсиите за трудово дейност, които са отпуснати до 31 декември 2016 г. Това предложение е подкрепено от БСП, „Воля“ и трите формации от коалицията „Обединени патриоти“, което отново не е достатъчно, за да се преодолее

несъгласието на ГЕРБ и ДПС

На 19 юли парламентът с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двамата независими народни представители ратифицира международния договор за придобиването на самолетите Ф-16 Блок 70. От своя страна БСП, НФСБ, „Атака“ и „Воля“ не подкрепят договора. Президентът връща закона с мотивите, че по параметрите на договора не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие. При повторното гласуване на 26 юли разположението на силите се запазва, когато с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двамата независими народни представители е отхвърлено президентското вето. 

На 19 юли в парламента се провежда първо гласуване по внесените от ВМРО, ГЕРБ и НФСБ промени в Закона за военното разузнаване, с който се предвижда възможност длъжността директор на „Военна информация“ да се заема и от цивилен служител. Народните представители от ГЕРБ, ВМРО, НФСБ, ДПС и един от независимите подкрепят законопроекта, БСП е против, а „Атака“ и „Воля“ не участват в гласуването. По-време на второто гласуване на 26 юли предложението цивилен служител да бъде начело на военното разузнаване е прието с гласовете на ГЕРБ, ВМРО, НФСБ и ДПС. „Атака“ и „Воля“ отново не гласуват. На 5 август президентът Радев връща промените на закона. Той изразява несъгласие военното разузнаване да може да се ръководи и от цивилен служител. Развръзката по този случай е ясна. 

Тези гласувания показват, че парламентарната конструкция на властта се държи на ГЕРБ и ДПС при гласувания на законопроекти, върнати за ново обсъждане от президента, закони или избиране на членове на регулаторни органи от квотата на парламента. При разминаване на позицията между ГЕРБ и ДПС на първо гласуване се постига необходимият компромис, за да се постигне тяхната подкрепа на второ, а оттук и застраховката, че при президентско вето то ще бъде преодоляно.

 ДПС е много повече формация, подкрепяща правителството, отколкото опозиционна. Въпреки всички нейни възгласи и декларации, че формулата на управление е погрешна и в нея нямат място националистите. Тя е по-скоро за употреба пред техния електорат и навън пред либералните им партньори. Гласуванията на партиите от малката коалиция „Обединени патриоти“ показват различията и напрежението в техните редици. По отделни теми те се държат едва ли не и опозиционно на собственото си управление. Това е поставило управляващите под все по-голяма зависимост от ДПС.

С поведението си „Воля“ отдавна е част от формулата на аритметичния сбор за осигуряване на парламентарното мнозинство.

От проведените гласувания в Седмата сесия е видно, че единствената реално опозиционна формация е парламентарна група на „БСП за България“. Не е пресилено да се каже, че левицата предлага и алтернативи на водената от правителството политика, които ГЕРБ в различни комбинации с останалите формации не подкрепя, особено с подкрепата на ДПС. Връщането на социалистите в парламента доведе до разкриването на фалшивата роля на ДПС, както и на „Воля“ като опозиционни формации.

В стартиралата на 4 септември нова сесия на парламента ще продължим да бъдем свидетели на плаващи мнозинства, на безпринципни договорки, пазарлъци, смяна на позиции. Стабилността и бъдещето на властта не зависят от резултатите на правителството „Борисов 3“, а от прищевките на ДПС. 

Ангел Борисов

политически технолог

Назаем от в. Дума, сряда, 11 Септември 2019 / брой: 174

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16528

Posted by on сеп. 11 2019. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.