КИЙОТАКА АСАКА: 98 % ОТ МЛАДИТЕ ХОРА В ЯПОНИЯ ИМАТ ДОСТЪП ДО ИНТЕРНЕТ

SONY DSC

НАЦИОНАЛНАТА РАДИО-ТЕЛЕВИЗИОННА КОМПАНИЯ НА ЯПОНИЯ ИМА МНОГО ОБРАЗОВАТЕЛНИ И ИСТОРИЧЕСКИ ПРОГРАМИ, КОЕТО ПОМАГА ЗА ПОЗИТИВНОТО РАЗВИТИЕ НА СТРАНАТА

Кийотака Асака е роден на 24 август 1948 г. в Осака. От 2007 до 2012 е зам.генерален секретар на ООН, който отговаря за комуникациите и публичната информация. Заемал е редица важни постове в различни международни организации (ГАТТ, ОИСР, СЗО, ООН). Японски дипломат. Специалист по медии и климатичните промени. Един от топ дипломатите при подписването на Протоколите от Киото. Владее английски френски език.

Какви са отличителните характеристики на японските медии днес?

Имаме свободни и динамични массмедии. Телевизиите, вестниците и радиото са традиционните средства за комуникация, но интернет, SMS и новите технологии проникват на пазара.

Ситуацията не е наболяла като в Америка и Британия, където виждат 30 % спад на тиражите на вестниците. Това се дължи на добрата система за разпространение, където 99 % от вестниците се доставят у дома. Но традиционните медии бавно губят първоначалната си значимост, докато интернет нараства – 98 % от младите хора имат достъп до интернет. Старите хора все още използват вестници и телевизия, а младите смартфони и преносими устройства за новини и комуникация.  

Как японския икономически спад повлия върху състоянието на обществото?

Спадът беше преувеличен. Икономиката нараства бавно, докато населението намалява. Безработицата ни е 4-5 %, но това е само половината от европейската. Хората се радват на живота си, но там е и проблемът. Младите също са щастливи, вече нямат амбиции.

Моето поколение се стремеше да отиде в чужбина, да учи, да работи глобално. Сега, младите японци са толкова задоволени вкъщи, че броят на нашите студенти зад граница намаля. През 1995 година японските студенти в Америка бяха номер 1 като брой, следвани от Индия и Китай. Сега, Китай е на първо място с много по-големи резултати. Чудя се колко дълго ще успеем да задържим тази ситуация без стремежи?

Япония е известна като социално спокойна страна – помагат ли медиите за това?

Медиите играя положителна роля. Те помагат Япония да стане стандартизирана. Националната радио-телевизионна компания има много образователни и исторически програми. Вестниците имат много добро съдържание, включително как да се държим в стресова ситуация. Понякога чувате за анти-японските вълнения в Китай, но в Япония вестниците насърчават обратното – толерантност и спокойствие.

Журналистиката в уважавана професия, чрез която научаваш много. Това държи медиите на много високо ниво.

Японските жени започнаха да излизат от положението на пълна зависимост – помогнаха ли медиите в този процес?

Чудя се – сигурно, днес японските жени не искат да се омъжват или да имат големи семейства, но тяхното овластяване остава проблем. Броят на жените депутати все още е под средните за света. Ако вземем факторът женска безработица, тя може би е двойна. По телевизията жените все още са показвани като сексуални обекти. Съгласен съм, че жените са по-красиви от мъжете, но третирането на жените единствено като физически обект е проблем на частните медии. Япония има нужда да направи повече, за да подобри образа на жените като равни.

Интервю на Шриджана Митра, Таймс Индия

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=6406

Posted by on апр. 14 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.