КАМЕЛИЯ НЕЙКОВА: В МИНИСТЕРСТВОТО СЪМ НА ВИСОКИ ОБОРОТИ

Българската армия заслужава авторитет и доверие от страна на хората, казва Нейкова, която от два месеца е зам.-министър на отбраната.

Камелия Нейкова е родена на 16 август 1969 година. Завършва Икономическия техникум в Русе, а после и “Право” в Русенския университет. Има допълнителна професионална квалификация по специалност „Регионалистика и Европейска интеграция" в СА" Димитър А. Ценов"- гр.Свищов. През последните четири години Нейкова бе директор на Агенцията за държавни вземания в Русе. Шеф на Общинската избирателна комисия на последните местни избори. Преди два месеца тя стана зам.-министър на отбраната, след като прие отправената й покана от ръководството на НДСВ.

Г-жо Нейкова, Вашето назначение за зам.-министър на отбраната бе много изненадващо, кой точно Ви покани и как решихте да приемете поста?

 

Поканата ми беше отправена от политическото ръководство на НДСВ. Решение да приема поста взех след обмисляне на предложението, тъй като винаги съм имала убеждението, че човек трябва да има ясна самооценка на възможностите си и отговорностите, които може да понесе. Действително първоначално поста в Министерство на отбраната леко ме смути, но от друга страна това си е истинско предизвикателство за една жена. Мисля, че юридическото ми образование и ръководния опит, който имам ще ми помогнат да се справя с новата си длъжност и да оправдая гласуваното към мен доверие.   

 

Навлязохте ли вече активно в новото за Вас поприще?

 

Наложи се доста бързо да навляза в работата на министерството. От 01.08.2008 год. е в сила новия Устройствен правилник на ведомството, с който се направени редица структурни промени. Подготвен е проект на нов Закон за отбраната на Република България, който в момента е предоставен за съгласуване от другите министерства. Този проект има за цел да отговори на обществените очаквания за създаване на нова правна рамка, гарантираща ефективното провеждане на държавната политика в сферата на отбраната, както и да въведе т.нар. Интегриран модел на Министерството на отбраната. Работи се усилено и върху някои „горещи точки” от дейността на ведомството- например темата, свързана с недвижимите имоти. Приоритетно място в това отношение ще има прозрачността на разпореждането с имоти; преустановяването на извършването на замени; насочване на усилията ни към изграждане на ведомствения жилищен фонд за решаване на жилищните въпроси на военослужещите в изпълнение на социалната ни политика и т.н. Всичко това налага да се работи изключително интензивно по приоритетите на министерството. 

 

Как минава един работен ден в министерството?

 

На високи обороти, ако ми позволите да се изразя така. Изпълнението на поставените задачи на всички нива следва да е в кратки срокове за да може да се постигне ефективност, както и да се оптимизира дейността и нейното администриране. 

 

Възнамерявате ли един ден да се върнете в провинцията или тепърва ще градите политическа кариера в София?

 

Не мога да ви отговоря категорично на този въпрос, тъй като не съм мислила в тази посока. Връщането в Русе и политическа кариера в София са две различни неща. Напълно е възможно да остана да работя в София и това да няма нищо общо с политиката.  Въпреки всичко моят град е Русе и независимо къде и какво работя ще се стремя да му бъда полезна и да помагам с каквото мога.  

  

Малко след като заехте поста гръмна поделението в Челопечене, какво е положението днес там?

 

Продължават оперативни дейности по прочистване на района, като специалистите от Българската армия предприемат всички необходими действия по информирането на населението. Извършва се ежедневен екологичен контрол и до момента не са констатирани отклонения от нормите за чистота на въздуха. Министерството е предприело и действия по обезщетяването на лицата с имуществени щети от инцидента. 

 

Като председател на ОИК в Русе, какво е Вашето лично мнение по казуса с отсъствията на Ваньо Танов от Общинския съвет, заради които той може да бъде изключен?

 

Не мога да коментирам, тъй като не съм участвала в заседанията на колегите от ОИК. Като юрист бих казала, че в такива случаи следва ясно и точно да се прилага закона и към прекратяване на пълномощия да се стига след наличие на правно основание, подкрепено с безспорни доказателства. Надявам се, че моите колеги са съобразили това.

 

Силна ли е днес Българската армия или се разсипа повече през последните години, според Вас?

 

От скоро съм в Министерство на отбраната и не мисля, че мога да правя такава оценка. Експертния екип впечатлява със своята компетентност и професионализъм. Получават се благодарствени писма от международните ни партньори по линия на НАТО и ЕС за отговорността с която се справят нашите военнослужещи в мисия. Считам, че българската армия заслужава авторитет и доверие от страна на хората.  

  

Какви книги четете, имате ли любим автор?

 

За съжаление нямам време да чета книги, освен правна литература, тъй като ми е необходима в работата. Винаги съм си „сверявала часовника” с актуалната нормативна уредба, а това изисква непрекъснато да си в тази материя. Чета  вестници и различни информационни сайтове и забелязвам, че едно и също нещо може да бъде представено по различни начини. Обичам да купувам и чета много списания. А когато все пак намеря време за книги – харесвам произведенията на Гришам и всичко в което има някаква загадка.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ПЛАМЕН ЮРУКОВ: РАНО Е ЗА ХОМОСЕКСУАЛНИ БРАКОВЕ В БЪЛГАРИЯ

МАРТИН КАРБОВСКИ: ДНЕС СМЕ 2008-МА

МАРИЯ ПИРГОВА: ДЕФИЦИТЪТ НА ДЕМОКРАЦИЯ СТАВА МНОГО СЕРИОЗЕН

АНТОНИЙ ГЪЛЪБОВ:ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ МОЖЕ ДА УДЪРЖА ВЛАСТТА, НО НЕ И ДА УПРАВЛЯВА

ОСМАН ОКТАЙ: БОЙКО ЩЕ ПОПАДНЕ В КАПАН

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=1345

Posted by on авг. 14 2008. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.