Калоян Методиев пред сп. Тема: Турбуленциите в парламента може да станат неудържими

Kaloyan Metodiev 2005Г-н Методиев, виждате ли заплаха за стабилността на правителството след ултиматума на Патриотичния фронт да преосмисли подкрепата си за кабинета, ако премиерът не отстрани зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов?
Виждам сериозен проблем. Моментът е деликатен, защото се приема бюджетът за следващата година. После турбуленциите може и да станат неудържими. Но ако Борисов загуби ПФ точно сега и се опре на ББЦ или ДПС, ще плати висока цена, защото е много вероятно да затъне в пазарлъци. Как се правят качествени и сериозни реформи в подобна ситуация, е въпрос, неизвестен за политическата наука. А България си иска своето.

Как ви звучат възраженията на Патриотичния фронт спрямо Орхан Исмаилов (че бил предложен от партията НПСД, която била близка до турския президент Ердоган; че през него щели да изтичат тайни към Анкара и пр.)? Това конфликт за принципи ли е или за рейтинг?
Избирателите им и конкурентната Атака няма да им го простят, така че в случая те нямат полезен ход. Такъв няма и премиерът Борисов. Нещата се отработват предварително. Казва се оценка на риска, маркетинг, пиар. Предполагам нашите служби са си свършили работата и господин Исмаилов е надлежно проверен. Все пак той само на 23 години става член на ключова за сектор сигурност институция, каквато е ДКСИ.

Как виждате ролята на многобройните националистически формации в 43-ия парламент – ще укрепват мнозинството или ще са източник на постоянни раздори? Дали ПФ няма да повтори ролята и съдбата на „Атака” от 42-ия парламент?
Виждам ги като реализираща се обществена потребност. Почти всяка формация в 43 НС си има дубликат, с който на живот и смърт се бори за близък електорат. Атака диша във врата на Патриотичният фронт и буквално ги следи за всеки ход. Подкрепата, която дадоха на управляващите, постави патриотите в деликатна ситуация, защото хем не са във властта и не могат да реализират никакви политически обещания, хем носят отговорност и трябва постоянно да се обясняват за едно или друго управленско решение. Раздорите ще са навсякъде – и сред управляващи, и сред опозиция.

В наш разговор точно преди година споменахте, че национализмът започва там където свършва консерватизмът. И че липсата на консервативна десница е „големият вакуум” в българския парламент. Запълнили се този вакуум с наличието на толкова много десни партии в настоящия парламент? Една от тях – ББЦ, дори се определя като консервативна…
По никакъв начин. Десни са само по самоидентификация, но разстоянието между желаното и реалното не е никак малко. У нас все още царува идейният хаос и именно затова избирателите или масово не гласуват, или се лутат из бюлетината. Именно те раздробиха настоящето народно събрание без да посочат ясен победител. ББЦ е консервативна, защото пенсионираният британски генерал Джефри ван Орден от години раздава консервативни значки на кило на всеки, който ги е пожелал. Предишните „автентични консерватори“ бяха РЗС, които бяха ощастливени от него в изпълнената с любопитни типажи зала 1 на НДК.

Въпросите зададе Калин Първанов

Сп. Тема / бр. 47/ 1-7 декември 2014

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=10594

Posted by on ное. 29 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.