Калоян Методиев: Отговорността не трябва да се прехвърля на разузнавателните служби

Kaloyan Metodiev ISAНа източноевропейците им писна някой да се опитва да им налага модел, който очевидно е неработещ и очевидно виждаме, че е катастрофален за обществата, каквито ги познаваме

Г-н Методиев, защо разузнавателните служби на Франция не не разпознаха опасностите, за да се стигне дотук? Къде сгрешиха?
Не ги разпознаха политиците. Ако трябва да използвам една библейска метафора разузнавателните служби са овчарските кучета, докато политиците са овчаря, който отговаря за цялото стадо. Така че отговорността не трябва да се прехвърля на разузнавателните служби, те от години наред са деморализирани, притискани. Всяка форма на патриотизъм, която е ключова за всяка разузнавателна служба, се премахва, преследва. В Европа се говори за обща европейска политика, сигурност и така нататък. Етническите и национални елементи биват неглижирани. Това са едни очаквани резултати от цялата тази дейност.

А политиците защо не разпознаха сигналите, приспана ли беше тяхната бдителност, след като от 7 януари, знаете годината във Франция започна под знака на терора?
Въпросът, който ми задавате търси своя отговор сред около 500 млн. европейци. Защо политиците причиняват това на Европа, защо не действат, защо политическият елит продължава да е в ступор? Самият аз съм писал преди два месеца, без да разполагам с разузнавателна информация, че това нещо ще се случи и ще има участие на бежанските потоци. Както се разбра един от атентаторите е минал през Балканите. Просто трябваше да си сляп, за да не видиш, че този безконтролен поток, който се движи от Турция през Балканите – България, Сърбия, Македония, Гърция увлича хора и от „Ислямска държава“. „Ислямска държава“ не може да издържи на директен удар от страна на голяма армия – руска, американска, коалиционна или каквато и да е. Тези хора там са със много голяма степен на интелигентност, високо организирани, с подкрепа, международни мрежи, повечето имат европейски паспорти – френски, немски, белгийски и така нататък. Беше най-логично тези хора да се изтеглят по тези балкански маршрути и да дойдат в Европа, където могат да се разтворят в големите общности. Знаете, че в Германия, Франция, Белгия вече цели градове са мюсюлмански. Така че нещата бяха очаквани и за тях пишеше в интернет от месеци. А защо френските политици, тук отговорността трябва да се подели между Меркел, Оланд и Камерън не взимат мерки, защо продължават да се срещат в Брюксел на едни срещи, на които обсъждат тази бежанска криза и не могат да родят едно решение вече повече от година, е въпрос, който виси със страшна сила и на който не се получава отговор.

Всъщност възможно ли е някога стара Европа, тази която познаваме, да бъде онова спокойно място за живеене, каквато беше преди години, след като преди месеци Дойче Веле анализира, че два континента Азия и Африка се местят към Европа, а тя уви няма решение за това какво да прави?
Уви, Западна Европа е в ступор. Западноевропейските политически елити в момента са изключително опасни, бих казал вредни за това, което се случва в Европа. Те години наред проспиват процесите. Единствената надежда, която аз виждам в ситуацията е Източна Европа. Там, знаете, вече в Полша, Чехия, Словакия, Унгария дойдоха на власт едни национално отговорни правителства, едни правителства, които започнаха да следват своя политика, които се организираха в специфична група и които казаха, че няма да търпят този модел, който им се налага от Брюксел и чиито плодове виждаме сега в Париж. На източноевропейците им писна някой да се опитва да им налага модел, който очевидно е неработещ и очевидно виждаме, че е катастрофален за обществата, каквито ги познаваме.

16 ноември е денят, в който всички европейски граждани са поканени да се присъединят към минутата мълчание в памет на жертвите, но тази дата съвпада и със световния ден за толерантност. Доколко французите са толерантни към мюсюлманите? Нарочно ви задавам този въпрос, защото накъде четох една статистика, че във френските затвори над 70% от затворниците са мюсюлмани.
Това е показателно за етническия характер на престъпността, нещо което се крие във Франция. Имайте предвид, че разговорът, който с вас сега водим като журналист и гост е почти немислим във Франция. Там има, както и в повечето страни от Западна Европа, зловеща цензура. Думата толерантност беше до такава степен изкривена, че политическият дебат, откровеният журналистически разговор, публичното говорене, бяха свити. Но когато погледнете числата и се затворите в големите градове, местното население, френското, бяга масово. Париж се гетоизира. Това са и градове като Марсилия. Местните се скриват по селца и в провинцията, и гостите да ги наречем така, мигрантите, които идват, завземат големите градове. Това, което се случи във Франция ще ускори процеса, така че да се говори за толерантност в момента, както говорят различни либерални лобита съм съгласен, но да се говори с обратен знак. Наистина толерантността се използва като инструмент за политически натиск, но не в правилната посока и резултатите вече са налице.

След колко време Париж ще се излекува от нанесените рани?
Видяхте и при миналите атентати, говори се месец-два, после се анализира, малко се усилва контролът по гари и летища, малко дебати. Така че, предполагам, до седмица – две нещата ще се успокоят и ще продължат както досега. Не виждам политическа воля да се вземе категорично и ясно решение, да се решават проблемите по отношение на тези общности, които са гетоизирани, има провалена интеграция, а най-тревожното е, че няма изгледи това да се оправи. За мен перспективите са мрачни, перспективите са лоши.

Тъй като знам, че вие сте един от членовете на Международния съвет от Югоизточна Европа в сп. „Геополитика“, предполагам, че ще напишете своя коментар за това, което се случва във Франция през настоящата година. С кое изречение ще започнете?
Изречението, с което може да се започне е, че всичко което се случва вече беше написано. Всичко, което ще прочетете вече беше разказано. Всичко, което се случва вече беше прогнозирано. Това е трагедията на цялата ситуация е да знаеш, да виждаш и да си безпомощен пред връхлитащата те съдба.

Интервюто на Мила Маринова за БНР – Стара Загора (16.XI.2015), скрипт – Весела Георгиева (политолог)

16 ноември 2015

Общество.нет (цитирането на изданието и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=12802

Posted by on ное. 16 2015. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.