Калоян Методиев: България е къща от гредоред проядена от дървеници

След политическата вихрушка, отронила от политически позиции някои знакова лица, следва смяната им с други. В точно този момент ще питаме какви стандарти за морала в политиката подсказа постановката „оттеглям се, но пак оставам“ и какви сигнали за състоянието на ГЕРБ и политическата сцена даде  оставката на Цветан Цветанов  от НС и замяната му с д-р Даниела Дариткова. Въпросът задаваме към политолога и член на Стратегическия съвет към президента д-р Калоян Методиев. Добро утро.

Добро утро.

Откъде да започнем с толкова труден, като че ли за ориентиране в ситуацията факт, който се случва, може би сага, дали това променя това променя по някакъв знаков начин политическа сцена или поне поставя във фокус най-голямата управленска партия?

Може би трябва да тръгнем от най-голямото – от България и да стигнем и до управлението. Според мен България днес прилича на една къща с гредоред проядена от дървеници. Другите в ЕС, с които трябва да се сравняваме вече са на друго ниво. Казвам го понеже строителството е модерно като тема. Там вече има къщи с биотехнологии, чисти, уютни, подредени, обществата с друг дневен ред, докато ние се върнахме в едно 30 годишно минало като проблеми, перспективи и като функциониране.

И тук вече идваме до модела и до конкретния случай, който ни дава повод за разговора – „Апартамент-гейт“, който разкри положението, което не беше и особена тайна за обществото, до което е стигнала политическата класа в страната в момента. Тя е нарушила основния принцип в политиката, дефиниран преди 120 години още от Вебер, че в политиката трябва да отиват хора, които живеят „За“ политиката, а не „От“ политиката. За съжаление в България ставаме свидетели на политическа гарнитура, която не просто живее „От“ политиката, а граби с пълни шепи. И в този контекст, най-злополучното е, че това не някакво световно изключение, навсякъде има политици, които живеят „От“ политиката, но имат и резултати. Докато в България, не стига, че я използват за лично облагодетелстване и то в особено големи размери, станахме свидетели на депутати милионери, които не са работили един ден извън системата на държавното управление, но в един момент резултатите, които показваме като държава са повече от трагични. Това са всички възможни класации в ЕС – социално, икономическо развитие, демография, всички негативни явления, които вървят след този срив на управленски решения.

И за конкретния случай, какви мерки се взеха с отстраняването на Цветанов от групата, което самият Борисов определи като „петно, което е хвърлено върху партията“ и трябва да бъде изчистено….

Много тежък удар, каза той.

Да, много тежък удар. Ако е виновен – изкарваш го изцяло от политиката. Ако е невинен – заставаш зад него и го защитаваш, защото вие сте от една партия, 15 години вървите заедно и трябва да защитавате една политика и едни резултати.

И точно тук стигаме до двойните стандарти за морал в политиката, които са безспорно видяхме, че съществуват, защото видяхме, че парламентарното му присъствие е недопустимо, докато за партията е една много желана фигура, която трябва да излекува травмите нанесени на политическа цена.

Тук идваме до опасния момент в цялата ситуация, което ми прави впечатление в последните 24 часа. При това хибридно решение, което се взе – за парламента е лош, за партията е добър, как точно този човек ще прави изборите на управляващата партия в следващите седмици? Имаме по-малко от два месеца до тези избори, при положение че парламентарната криза започна именно заради скандал свързан с Изборния кодекс и с опит да се пренапишат правилата в последния момент за изборите. Тоест, тези избори пак ще бъдат поставени под заплаха. Прави ми впечатление, че хората се уплашиха в последните 24 часа, след като излизаха с по-ярки позиции като Фейсбук динамика, защото видяха, че всъщност вдигането на пара отиде в свирката и особени промени от тази ситуация няма. Опитва се да се замете скандала и да се спечели време. Страхът се върна.

Да ви попитам, това, което ми направи впечатление в днешната преса, при представянето на д-р Дариткова, знаем че днес ще има едно много знаково гласуване в Народното събрание, но в пресата тя е определена като лечителката в ГЕРБ. Може би е по-точно да се каже лечителката на ГЕРБ. Това вече е моето вмятане, но нещата, които ми направиха впечатление при представянето й като заместник на Цветанов, ситуацията наистина е кризисна, както каза тя и потвърди. А от друга страна това, което заяви премиерът, че депутатите от ГЕРБ трябва да бъдат контролирани, за което разчита на Дариткова. Как ще го коментирате?

Виждате, че се говори за взимане на групови решения, но се казва: днес сме в коалиция с еди-кой си, еди-кой си влиза в листата, еди-кой си става шеф. Тоест, еднолично Борисов си ги решава нещата и в такива ситуации разчита на хора, които са му по-близки и по-верни. Разчитам го като знак за задълбочаване на кризата, защото ще трябва там да се продължи с ролята на силово събиране на кворума. И за поддържане на този параван, който не е особен параван след последните решения, знаете снощи беше гласуван Закона за вероизповеданията, който предизвика….

…гръмовен скандал

Гръмовен скандал, който тепърва ще се развива, но тук важното е, че Дариткова трябва да осигурява коалицията ДПС-ГЕРБ, която не е тайна, става все по-видима и трябва да вкарва в уравнението групите на патриотите, които са все по-хаотични, не е ясно какво правят в това управление като цели или модели. Забравих Марешки, който трябва да бъде ухажван и привикван, за да осигури неговите гласове, за да тръгва заседанието. Тоест, наистина работата е за доктор. И то анестезиолог и реаниматор, който да спасява това неспасяемо положение на този труп, който се оказа това Народно събрание, което трябва да се държи на системи до изборите и да му се вливат разни течности под формата на лекарството „Кворум“.

Продължете още малко в тази връзка с кризата. Дали и тук да добавим факта със закъснялото обявяване на следващото име – заместника на Цецка Цачева? Трябваше да бъде факт вчера, поне с това се ангажира българския премиер, но това не се случи.

Да, защото, знаете с „Апартамент-гейт“ се отвори въпросът за това всеки човек да е с безупречна репутация и да няма за какво да бъде атакуван, защото в така създалата се ситуация това вече се превръща във основен фокус и по отношение на съдебна система и политика. Предполагам, че не могат да намерят човек за поста. Не знам как ще се редят и листите за евроизборите при тази ситуация. Това е причината, кадрова е според мен.

Ще има ли разпад в ГЕРБ?

Труден въпрос. За първи път през този месец видяхме, че партията води вътрешнопартиен живот и има различни лобита. Стана достояние сблъсъкът Цветанов-Дончев. Досега, за 15 години, никога не са били във фокуса като партия, а винаги през управлението се идвали скандалите при тях, така че всичко е възможно.

Интервю на Веселина ПЕЕВА, БНР-Пловдив (29 март 2019 г.)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16190

Posted by on мар. 29 2019. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.