Каква външна политика ѝ трябва на Северна Македония?

Селим Ибраими

Селим Ибраими

Външната политика на една държава е свързана с това как една страна действа във връзка с другите държави и как се отнася към недържавните актьори. Макар че външната политика винаги е била важна и продължава да бъде и днес, когато въздушният транспорт е направил света по-малък и по-комплексен, външната политика остава единственият стълб на държавата и една невтвърдена структура и е динамична, за да постига целите на националната сигурност.

В някои моменти външната политика може да бъде агресивна, в зависимост от обстоятелствата, в които действа едно правителство или една държава. За да се пише относно външната политика на една държава непременно трябва да се върнем в Средновековието, във времето на Ренесанса, където много мислители в тази област на международните отношения поставят основите на модерната външна политика и на управлението. Добре известният кардинал и дипломат Ришельо, един държавник във Франция в началото на XVII век, става известен с консолидацията на френската държава, превръщайки Франция в първа сред Великите сили и влизайки в надпревара с Хабсбургите. Същевременно, Ришельо успява да издигне Франция в средата на Европа като сила, която щеше да решава по-късно съдбата на континента, произлязла от пост-наполеоновския свят.

Обаче, един важен исторически момент във външната политика и в международните отношения се случва през 1919 г., когато след Първата световна война с Версайския договор се създава Обществото на народите. Обществото цели да допринесе за един нов свят без конфликти и цели активизирането на една мирна дипломация след Първата световна война. Така както еволюират събитията, Западна Европа отново се обхваща от конфликта. Завладяването на Полша от Германия през 1939 г. връща европейската дипломация в годините преди да започне Виенския конгрес (1814 г.).

Краят на Втората световна война създава една нова международна реалност, формирайки нови държави и републики, които стават съставна част от федеративни системи. Краят на Студената война, също така има влияние в пространството на бивша Югославия, превръщайки се в бойно поле на войните и обявяването на независимостта на бившите републики в нови държави. По това време, моделът на югославската дипломация беше изграден за един студен свят на международните отношения и на равновесие, което трябваше да се поддържа между „Варшавския договор” и НАТО.

Но, в края на ХХ век, с глобализацията, която вече е засегнала и Западните Балкани и особено Република Северна Македония (РСМ), външната политика на РСМ се трансформира бързо в една дигитална дипломация на комуникацията и развитието на външните отношения. Пандемията има странични ефекти и принуди много институции да променят начина на работа в системите от дистанция, като основни части от дипломацията на РСМ се трансформира в дигитална комуникация с външния свят, т.е. като необходимост на държавата и на правителството да бъдат във връзка с международната система.

От друга страна, що се отнася до политическата част, след три десетилетия, е време РСМ изцяло да промени подхода си спрямо държавите и това важи за съседните държави. От една държава, която страда от езиков комплекс и от такъв на идентичността, в една държава, която стимулира мира, стабилността и сигурността.

За мрачната страна на македонската дипломация след 1991 г. ще пишем някой друг път, а сега нека да се концентрираме върху няколко версии за това какво друго тази страна може да предложи на района и на ЕС в десетилетието, в което навлизаме. Представяйки и изследвайки по критичен начин концепцията за „цивилната дипломация” на РСМ, свободно може да правим сравнения с швейцарския случай на организация на външните отношения като една парадигма за формирането на модерната многофункционална дипломация, която се стреми не към една агресивна дипломация, а за постигане на баланс в отношенията със съседите.

В „цивилната дипломация” на РСМ има много слабости, заради системата на непотизъм, национализъм и етнически предразсъдъци, кой може да се назначи на работа и кой може да представлява РСМ извън страната. Както се знае, Северна Македония още от обявяването на независимостта през 1991 г., наследи старата дипломация и мислене за развитие на външната политика и вече се знае колко главоболие донесе на РСМ тази външна политика в неразбирателствата с Гърция, България, Албания, Косово и Сърбия в някои моменти.

С идването на новото правителство настъпва времето да започнат промените, тръгвайки от външното министерство, изграждането на една нова концепция за действие и до външната дипломатическа мрежа на държавата. Невъзможно е да имаме етническа дипломация в една платформа, която иска пренебрегване на реалността и разпростиране на потенциала на държавата, който е различен от този, който е представян досега спрямо съседните държави и в международните институции.

Разузнавателните операции и събирането на данни за съседните държави, трябва да се прави и използва само тогава, когато се застрашава целостта и суверенитетът на държавата. Само заради географската позиция и историческото минало, РСМ трябва да се превърне в „Швейцария на Балканите” в развитието на дипломацията и на външната политика, обаче изглежда, че липсва един Ришельо, който би ръководил външната политика на държавата през XXI век.

Текстът е написан специално за Portalb.mk (https://portalb.mk/700821-cfare-politike-te-jashtme-i-duhet-maqedonise-se-veriut/). Преводът на български език  и публикацията в Общество са със разрешението на автора.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16790

Posted by on авг. 11 2020. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.