Казахстан в зоната на турбулентност

KazahstanСъбитията в Казахстан за нас все още са загадка, независимо от това, че за Русия това е близък съсед, с който има относително слабо охранявана държавна граница. Още повече въоръженият сблъсък се провежда на по-малко от триста километра от Оренбург.

И ако ние изведнъж чуваме за екстремисти по отношение на Казахстан, то кой знае защо веднага възниква образа на ислямиста. Все пак Актобе (бившият Актюбинск) едва ли асоциира тази заплаха, повече характерна за Южен Казахстан – районите граничещи с Узбекистан. Ако ислямистите са могли да се появят в долната коремна област на Русия, то става въпрос за целенасочена операция срещу Русия.

Другият вариант, който не бива да се изключва от сметките е, че на повърхността са излезли някакви неконтролируеми адепти на руския свят, който се проявяват от време на време в Северен Казахстан. Но последните опити за „руско въстание“ се отнасят до началото на века. Да се повярва в това, че някакви „казаци“ ще започнат да водят бойни действия против надежден съюзник на Русия е трудно. Нали самата власт в Казахстан е известна със своята жестокост по отношение на подобен род дейност. За такива неща в републиката бяха осъдени няколко участници в бойните действия в Донбас.

Казахстан по принцип е взривоопасен регион, регулярно демонстриращ избухване на насилие. През 2011 г. се случи разстрела на нефтени работници в Жанаозен. По официални данни са загинали 15 души, а по неофициални – не по-малко от 60 души и около 400 са ранените. В средата на миналото десетилетие се проведоха младежките бунтове в Алмати, за които в Русия практически нищо не се пишеше.

Не трябва да забравяме и това, че безредиците в Алмати (тогава Алма Ата – б.пр.) през 1986 г. станаха фактически предвестник на разпада на Съветския съюз. Заради това недооценяването на събитията, случващи се днес в тази република ще бъде крайно самонадеяно.

Няма съмнение в това, че Казахстан встъпва в зоната на турбулентност, свързана с изострянето на борбата за наследството на Назарбаев. В тази борба непосредствено участие ще вземат специалните служби на САШ и Китай. При това американците пътьом ще поискам да решат задачата с отслабването на Русия. В перспектива ние можем да получим източник на нестабилност край нашата граница, а проектът за Митническия съюз може да бъде окончателно закрит.

При тези условия Русия трябва да направи Казахстан и Средна Азия приоритетно направление във външната си политика и да насочи всички усилия за съхраняване на стабилността в този регион. Увлечени по Украйна ние рискуваме да проспим развитието на ситуацията на нашите южни граници.

Андрей Тихонов (https://life.ru/416478 )

Превод от руски: Борислав Ангелов, политолог

6.06.2016

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13111

Posted by on юни 6 2016. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.