ЙОШИРО МОРИ: ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД СИТУАЦИЯ ПРИ КОЯТО ЯПОНИЯ НЕ МОЖЕ ДА ОСТАНЕ ПАСИВНА

Yoshiro Mori

БУДИЗМЪТ Е ДОШЪЛ В ЯПОНИЯ ОТ ИНДИЯ

Йоширо Мори е министър-председател на Япония от 2000 до 2001 година. Роден е на 14 юли 1937 година. Многократно е бил министър в правителства на неговата либерално-демократическа партия. Бивш ръгби състезател. Близък е до японското имераторско семейство и е почитан като политика с най-голям принос за индийско-японските отношения. Интервю за Аутлук Индия.

Какво има предвид вашият премиер Шинзо Абе, когато говори за „про-активни инициативи за поддържане на мира“ в региона?

Засега следвоенната японска конституция остава в сила. Няма да започнем война с никоя страна. Но днес сме изправени пред много предизвикателства – ядрени оръжия, кибер атаки и тероризъм. Изправени сме пред ситуация в която Япония не може да остане пасивна. Но за нас е невъзможно сами да защитаваме хората си срещу тези предизвикателства. Нуждаем се от сътрудничеството на света за това. Всички страни трябва да са заедно.

Войнствеността на Китай ли е основната ви грижа?

Сблъскваме се с различни предизвикателства от наши съседи като Китай и Корея. Но ние не можем да се изнесем оттам, защото не ги харесваме. Трябва да разговаряме с тях и да намерим мирен начин да оправим различията си.

Когато започнаха отношенията между Индия и Япония?

Когато свърши Втората световна война бях във втори клас. Япония беше победена. В училище ни учеха, че Япония се е сражавала срещу големите сили на света и е загубила. Разправяха се истории, че американците ще дойдат и ще завземат страната, ще арестуват всички възрастни и ще убият децата. Всичко това беше много потискащо за нас. По това време Индия ни подаде ръка. Министър-председателят Джавахарлал Неру ни подари едно бебе слон и го нарече Индира. То сякаш бе подарък от Буда.

Това ли е едно от трайните ви впечатления от Индия?

Това със сигурност е развило моят интерес към страната. Но аз също знаех, че будизмът е дошъл в Япония от Индия. Така че израснах с мисълта за страната и исках да я посетя.

Когато бях министър-председател имах рак и знаех, че скоро трябва да на напусна поста. Но преди това исках да направя нещо значимо. Мислех да създам някаква структура, която да дава лесен достъп до информация на хората. Така започнах да се концентрирам върху информационните технологии, а Индия неизбежно е свързана с тях, нейният IT сектор.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=8253

Posted by on дек. 8 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.