ЙОРДАН БАКАЛОВ:АКО ИМА КОРУПЦИЯ В МВР, ТЯ Е НА ВИСОКИТЕ НИВА

ПРОБЛЕМА С ПРЕСТЪПНОСТТА МОГАТ ДА ГО РЕШАТ ХОРА, КОИТО СА АБСОЛЮТНО НЕЗАВИСИМИ. „НЯКОЛКО ЛУДИ ГЛАВИ”

 

Йордан Бакалов е роден на 1 септември 1960 г. в Асеновград. Депутат е от СДС трети мандат. По време на управлението на ОДС – председател на комисията по национална сигурност в 38-ото Народно събрание, а в момента на комисията по жалбите и петициите на гражданите. Беше кандидат за председател на СДС на последната отчетно изборна конференция на партията. Женен, с две деца.

 

Как виждате бъдещето на дясното пространство – като обединение или като изкристализиране на субектите, при което ще оцелеят най-силните?
Всяко едно пространство се доказва на избори. Напоследък има политически заявки от политически сили, които са извън парламента и тяхното доказване тепърва предстои – не само на изборите, но и чрез действия. А тези, които в момента представляват дясното политическо пространство в парламента, са се доказали на избори, провеждали са дясна политика в икономиката, сигурността, здравеопазването, социалните грижи. Така че те вече са доказани субекти от дясното политическо пространство. Десните политически сили и по-специално СДС беше партията на промените, нещо което не трябва да се пропуска и не трябва да се забравя. Все пак това е история, история, която този, който не може да прочете и анализира, ще продължи да прави грешки. Идеите, с които започна СДС след 90-та година, ги реализира. Щом в момента управляващите от тройната коалиция са прегърнали толкова много тези идеи и ги защитават като виждане за развитието на България, това е достатъчно доказателство, че дясното политическо пространство в България идейно е победило левицата. Всички говорят в един глас, включително и президента Първанов, който навремето аз, като председател на комисията по национална сигурност, много добре си спомням каква позиция защитаваше и никога няма да забравя клетвите, които се произнасяха на водените от него митинги. Той сега  говори точно обратното. Което означава, че десницата със своите идеи и с политиката, която провежда, е победила левицата.

Постигнахме целите, които си поставяхме – да променим икономиката, България да стане член на НАТО и на ЕС. В политиката е много важно да бъдеш последователен, а не да променяш вижданията си.
До колко биха могли да се разклатят някои политически позиции при отварянето на досиетата?
Не бих казал, че ние като управляващи през 1997-2001 година прахосахме този процес, но доста късно го започнахме и той трябваше още тогава да тръгне. А това, което левицата през цялато време досега е правила, е единствено да се опита да игнорира този процес по същия начин, по който със своите методи и хватки се опитва да компроментира самия процес на отваряне на досиетата. Аз не съм чул и видял за толкова години доносник, който да се е разкаял. Лошото е, че в резултат на това в българското общесто вече няма чувствителност на тази тема така, както в други страни от бившия соцлагер. Така че това е един процес, който благадарение на двойната коалиция НДСВ и ДПС  беше спрян през 2002 г. И сега отново се подхвана темата, но пък сега наблюдавате, че мина доста време от приемането на закона и го няма бързането, желанието и политическата воля не се покрива с това, което казват. В момента този закон е влязъл в сила, но не се изпълнява, а даже и се нарушава, защото според него вече никой няма право да борави с документите от 9 септември 1944 г. до 1991 година. Но там, където са в момента – продължава да се борави с тях, така че това е нарушение на самия закон.
Бил сте пряк свидетел на работата на четирима вътрешни министри. Как ще коментирате работата на  Бонев, Йорданов, Петканов, Петков?
Нещото, което наблюдавам в момента е, че от мига, в който започнаха похвали към министъра на вътрешните работи, от другия ден започнаха по едно, понякога и по две убийства, бих казал доста показни, доста нагли, в центъра на София. При положение, че бяха изхарчени доста средства за поставянето на камери и не забелязвам някакво движение по въпроса за този опит за убийство, който стана наскоро. Нещото, което наблюдавам е, че с този министър беше приет закон за МВР. На този закон този министър залагаше много. И дори заяви пред нашата комисия, че това е законът, който ще свърши работа с престъпността и месец след това започна да твърди, че има нужда от поправки в него. Дори и днес, 28.02, самата ни комисия се събира по един такъв въпрос, специално за дознателския апарат и общо взето блокажа на работата се вижда в МВР. Достатъчен факт е, че доста хора бяха пуснати, при положение, че има достатъчно доказателства срещу тях, за да бъде произнесена някаква присъда. Това е ясен показател за работата на МВР. Можете да се ориентирате за сегашната работа на министъра по това, че когото има преследван добър PR-ефект, той е по екраните, а когато има негативен ефект, той се покрива.

Георги Петканов беше емблематичен с няколко случая. Оценката за неговата работа я даде самата тройна коалиция, след като не го остави минъстър на вътрешните работи, а го прати в правосъдието.  Но искам да кажа, че няма министерство на вътрешните работи, на която и да е държава, което да работи безпристрастно и независимо, което да умее да мотивира своите служители и което да не се е справило с организираната престъпност. Тази мотивация на този етап не се забелязва, това е достатъчно показателно, за да се разбере, че няма политическа воля. 40 години ни хвалеха от Изток, а народът роптаеше. Сега историята май се повтаря – започват да ни хвалят от Запад, а в същото време виждате какво се случва. След  като всяка вечер гледаме такива събития, търпимостта на българския народ започва да се притъпява. Но за да се включат гражданите в битката с престъпността, трябва да има доверие към тази система. Доверието отсъства. Например, когато има обаждане и съдейстие на граждани – има реакция, но когато няма спомощни дейсвия, реакцията е  – „Не чухме, не видяхме, не разбрахме”….

За да се оправят нещата, девизът на полицията трябва да бъде – „Аз служа на тоя народ, затова съм там, за да служа”. Това трябва да го направи политическото ръководство.

Има ли корупция в МВР?
След като има такива изследвания, може би има. Аз съм от хората, които работят конкретно с документи и не искам да давам категорични оценки, а ако има, тя е на високите нива.

Наскоро имаше стрелба по Марто Къдравия. За какво говорят показните убийства, какво означават?
Посред бял ден, в центъра на София, се случва това събитие. Има апатия на общестото. Но бих казал, че един бивш премиер зададе този тон, той каза „Е, там някакви си се избват, какво ви касае вас”. Само че след два дни имаше и ранени мирни граждани, попаднали на неподходящо място,  в неподходящо време. Така че борбата с престъпността в България трябва да продължава, но не с тези, които в момента оглавяват това министерство.

Като председател на комисията по жалби и петиции, бихте ли казали от какво най-често се оплакват гражданите.

Жалбите вървят сериозно. Най-много се оплакват по земеделски въпроси, от неизпълнения на съдебни решения, от отношението на администацията към тях, жилищни проблеми, изобщо неща, които касаят отделния български гражданин. Аз мисля, че на този етап комисията успява да си свърши работата и за тази година и половина имаме над 40 благодарствени писма за свършена работа и то, забележете, все за неща, за които има съдебно решение и някой си там чиновик не желае да изпълни. За мен това е недопустимо при положение, че се носи наказателна отговорност за неизпълнение на съдебно решение. След като някой гражданин е спечелил делото, питам аз, и някой си чиновник съумява да спре изпълнението на това решение, той на кой да се оплаче повече? Има и граждани, които не са доволни от становището и решенията на нашата полиция. При забавяне на дела има доста жалби. Тази комисия не беше толкова известна, но фактът, че вече тези жалби се пишат лично до председателя, с неговото си име, сочи, че има движение по жалбите, защото комисията, освен че провежда заседанията, всеки вторник в София има приемна. Към края на месеца пък има изнесена приемна към всеки един областен център. Миналата седмица бях в Ямбол. Следващия месец сме в Ловеч, така че обиколките на комисията из страната си продължават.

Как може да се разчупи моделът на неизпълниние на вече взетите съдебни решения?
Това ще се промени тогава, когато се работи с администрацията и на нея й стане ясно, че този, на когото трябва да бъде изпълнено съдебното решение, му е работодател, не той на него. Само че това е процес на време и преди всичко на контрол. Не може да има диктат на чиновника над хората. Абсолютно винаги това са хората, които провалят всяко едно управление, това са хората, които неслучайно казват „ Аз съм сменил не един и двама министри, аз съм си тука и съм си вечно”. Контролът липсва.

Има ли промяна в сигурността ни, в сигурността на улиците ни? Безопосни ли са те?
Няма как да бъдат сигурни, просто няма как да бъдат такива. При положение, че в центъра на София може да бъде стреляно по човек, при положение, че в центъра на София има натикван насила човек в багажника на лек автомобил, означава едно единствено нещо – че тези от контингента не се впечетляват, не се плашат от властта, явно за тях тя отсъства, нямо го респектът. Тогава, когато има респект и всеки знае, че гражданинът на тази страна трябва да си живее, да си работи и да спазва законите, тогава действително нещата ще се променят. Но след като няма кой да го въведе, а това вече трябва да се направи от политическото ръководство, което в момента се занимава само с кадруване и демотивация на собствения си състав, така се получава.

Кои са най-големите проблеми с престъпността?
Най- големите проблеми се базират на това, че го няма респекта на гражданите от службите за сигурност, респект от силата на закона, това е демокрацията. Няма ги също превантивната работа и превантивните действия. Мога да дам пример с Иван Може.  Всички казват, че той е убиецът, а той спокойно може да се  отиде  в 12 часа примерно в Сливница и там да изчезне.

Кога ще има подобрение в това отношение?
Трябва хората да бъдат независими. Не може, когато си в опозиция например, да се договаряш с тези хора за спонсорирането на собствената ти партия и да се бориш после срещу тях. Проблема с престъпността могат да го решат хора, които са абсолютно независими. „Няколко луди глави”.  Някой веднага би реагирал – ами къде са тия хора. Има ги, стига да има човек, който да ги търси и да иска такива хора да заемат тези позиции, а не да се правят тънки сметки, че ако се осъдят еди кой си , може да се засегни твоят личен интерес. А когато си правиш точно такива сметки, се получава точно това, което в момента се случва.

Какви книги четете? Кой е любимият ви автор?
Исторически книги. Но обичам много и филми, също най-вече исторически. Историята ми е нещо като хоби, обичам да я чета. Интересувам се от историята на България, но и от тази на нашите съседи и се опитвам да си направя заключение защо такава мощна в миналото държава като нашата е стигнала до тоя хал. Оказва се, че през вековете ние не сме се променили като нрави, за голямо съжаление. Освен историческите книги, естествено, чета и специализирана литература, свързана с това , с което се занимавам. А филмът, който ме е впечатлил като малък, спомням си, 10-годишен бях, се казваше „Железният крипец”. Ставаше въпрос за мафията, Мусолини и т.н. Той си свърши работата, намесиха се политиците и отново всичко си влезе в нормално положение. Но това показва, че когато държавата реши да се справи с престъпността, това не е проблем. А книгите са доста – „Самуил”, „Златният век” – нея поне три пъти съм я чел. Аз съм прочел всички томове свързани с Втората световна война. Мисля, че умея да изваждам ползите и поуките от историята, да не ги повтарям като грешки. За човек, който се занимава с политика, е много важно лидерството. Лидерът е, за да води, да стои пред хората, а не зад тях.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ВЛАДИМИР ШОПОВ: ЧАКА НИ ТРИУМФ НА БЕЗРАЗБОРНОТО КОАЛИРАНЕ

  

Детелина Спасова: Празните приказки и обещания не могат да нахранят гладните

  

Преди 10 години виках „боклуци” по площадите, днес съм дълбоко разочарован от десните

  

Ива Николова: БЪЛГАРИТЕ СМЕ ЛЮБИТЕЛИ НА МЪЛЧАЛИВАТА СЪПРОТИВА

 

Рафаел Дел Рей: България трябва да се насочи към износа на стоки и услуги в ЕС

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=223

Posted by on мар. 1 2007. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.