ЙОЛО ДЕНЕВ: ПРЕСТЪПНОСТТА НИ ЗАЛИВА

АНДРЕЙ ЛУКАНОВ МЕ Е ХВАЩАЛ ЗА ГУШАТА ПРЕД КОЛОНИТЕ НА ПАРЛАМЕНТА

ПРЕД НАРОДНИЯ ТЕАТЪР ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ ПРОДАВАХ КНИГА ЗА 20 ЛВ. И Я ПРЕДЛОЖИХ НА БОЙКО БОРИСОВ. ТОЙ ИЗВАДИ 50 ЛВ. И КАТО НЯМАХ ДА МУ ВЪРНА СИ ВЗЕ ПАРИТЕ И КНИГАТА, КАЗВА ОЩЕ ПОЕТЪТ-ОБЩЕСТВЕНИК

Йоло Денев е роден на 1 януари 1940 година. Завършил е Аграрикономическия факултет и История. Поет, писател, гл. редактор на в-к "Тангра – Велика България", Председател на Българска демократическа партия, Основател на Движение "Тангра и Велика България" и на "Център по Българознание и Възраждане на България". Участва в парламентарни и президентски избори. Една от най-колоритните, но и забравени фигури за времето на българския преход.

Господин Денев, през целия 20-годишен прeход вие сте постоянно присъстващ на митингите, протестните акции и т.н. за социална справедливост, против разграбването и разрухата. Какви бяха тези надежди и в крайна сметка какво беще постигнато през този период ?
Надеждите на народа, като изключим тези на червената номенклатура, бяха безкрайно големи – за по-хубав живот, за човешка справедливост. За себе си бих казал, че още с преврата (свалянето на Тодор Живков) разбрах измамата. Защо ли? Ами събирахме се по това време в разни тайни квартири – някъде присъстваше Доган, другаде Румяна Узунова и т.н. и т.н . И беше очевадно, че имаше план да се подготви една фалшива опозиция, която да измами народа. Част от нея бяха хора от бъдещото СДС. Тогава участвах в Клуба за гласност, Клуба за правата на човека и т.н. Още по–голямо разочарование дойде на 7 декември, когато бе учреден СДС и Желю Желев  направо ме изгони, независимо, че преди това ме караха да обикалям и да агитирам за тях. Моите стихотворения и статии не бяха допуснати и във в.”Демокрация”. Тогава се заговори и за икономическата прорама “Ран- Ът”, нещо повече –Андрей Луканов възложи на 40 души от СДС и БСП да изготвят неин съкратен вариант. Целта беше промяна  на съществуващата икономическа система от демократичен социализъм към демократичен капитализъм. На митингите, аз естествено, критикувах всичко това. Андрей Луканов ме е хващал за гушата пред колоните на парламента.

Сега, около 10 ноември тази година, тук там, като че се прокрадваше идея за известна реабилитация на Луканов…
Не, това абсолютно не може да бъде! Че той подготви България за този престъпен капитализъм, в най – върлата му форма. Всичко вървеше по негов план, самият той говореше за държавен капитализъм.
И най-неприемливото беше, че когато се заговори за СДС, на  сбирка в дома на Николай Хайтов, е бил обсъждан вариант Луканов да ръководи този съюз, понеже бил реформатор.

Вие самият сте основател на партия. Какви са Вашите убеждения?
Да, през 1990 г. основах  Българска демократическа партия, която беше извън СДС. През 1992 г. дори участвах в изборите, бях кандидат президент. Тогава Желю Желев спечели.
Колкото до убеждението ми…  По убеждение първо съм българин, второ съм за демокрация, справедливост. Смятам, че трябва да се създаде нов обществен строй – не глобализъм, не капитализъм на милионери и милиардери, а нещо съвсем различно, без едра и средна собственост. Нов строй, нова цивилизация с относително равноправие. Частните банки, корпорации, нотели и т.н. трябва да бъдат унищожени по-скоро.

Звучи като утопия. И, все пак, как според Вас се нарича този строй?
Справедливизъм.

Защо се спряхте на тази дума –справедливизъм?
За разлика от несправедливостта, която сега е в основата  на нашата действителност. Да започна от изборите. Всички провеждани избори през тези 20 г. са фалшиви, недемократични. На малките партии бюлетините се захвърлят с кашоните. Когато бях кандидат-президент парите за кампанита ми бяха дадени два дни след изборите.
И щом изборите са недемократични, то и правителствата през този период, президентите, законите са незаконни. И ето резултата – през тези 20 г. се извърши най-бандитската приватизация, заграби се създаденото от три поколения българи. България, която изнасяше хранителни стоки в половин Европа, стигна до трагичното положение да внася от чужбина чушки и домати.

Казват, че през прехода вие сте единственият човек, лежал в затвора, по политически причини?
Да лежах в Централния затвор при най-тежки условия цели шест месеца в килия с престъпници, изнасилвачи, убийци, крадци… Причината беше направо скалъпена – след като загубих президентските избори не успях в срок от два месеца да върна предоставената ми сума, според регламента. Върнах парите /380 000 лв./ с известно закъснение, представих и фактура, но не я уважиха. Прокурорът коментирал- “Върнал, върнал, ама злоупотребил”. Искаха ми 30 г. А колко други от малки партии взеха пари и не ги върнаха. А мен след това 7-8 години ме разкатаваха – разпити, разправии… И това ако не е политически терор… Съдебната система защитава престипниците, мафиотите, създават закони да ги оправдават. Затова казвам, съдилищата да се затворят, да им се сложи по един катинар и всички да си отидат.

Имате причини да сте огорчен, но това като че не пречи на идеите ви. В този смисъл какво стана с проектите ви “Българче” и “Тангра”?
Имах идея за организации “Българче” за деца и “Тангра” за младежи, които да стъпят на патриотична основа, за разлика от Комсомола, който беше на партийна. Но за съжаление нямам достъп до телевизии, радио и т.н. да се изяснят тези проекти, навсякъде искат пари. Като нахлу западната пропаганда, култура виждате какво се случва – престъпност, разврат и т.н.
Без патриотизъм държавата загива. Ако полицията беше патриотична, щеше ли да се отнася така зле с хората, отишли да протестират за хляб и лекарства? Правителството, което и да е то, щеше да постави въпроса за Ньойския договор. Държавата Югославия се разпадна, защо да не си върнем Западните покрайнини? Ако беше патриотично правителство, което и да е то, щеше да води само социална политика. Защо  непрекъснато се делят на леви, десни, център? А престъпността ни залива. На село девет пъти ми разбиваха къщата, откраднаха ми дори метлите и солничката. Три пъти крадоха жиците за ток, стоя в XXI век без електричество, пиша на свещ. Откраднаха и водомера, нося вода от километри.

Как може според Вас да излезем от това положение?
Със смяна на избирателната система, за да не могат мафията и олигарсите да  командват политиците, да се свика Велико народно събрание и се промени Конституцията. Да се въведат сурови, Крумови закони. Тези, които 20 г. грабиха, да върнат заграбеното. Да направим като в Ирландия – заграбеното да се национализира. Лошото е, няма да се съгласят нещичко да се промени.

Защо мислите така? Новото правителство е с хъс за промяна…
Амбицираха се да правят ревизии и това е много добре. Но колко от заграбеното ще се върне? Ще почакаме, ще видим.
Обаче има неща , които не одобрявам. На първо място, че не намалиха ДДС върху лекарствата. Да не говорим за плоския данък, който е най-престъпното нещо. Не мога да разбера защо тези от хазарта се жалват, че данакът им скочил на 15%? Малко е това – той трябва да е от 50 до 80%. А най- добре ще е да няма хазарт.

Вие, като че имате рецепта за всичко. Как ще се справим с битовата престъпност?
Повечето играчи там са ромите, особено в селата. Ами дава им се с договор земя да работят, пустееща земя колкото искаш. Ако откажат – никакви помощи. Да подпишат декларации в съответните общини, че няма да крадат. Освен това вкарва се престъпникът в затвора. Там ще работи и ще плаща за храна, вода, легло, охрана. Всичко!Такива закони е имало в Китай през втори век преди новата ера. Глоби, глоби и хайде на Великата китайска стена.

Казвате,че сте издали 20 – 30 книги. В тях пишете и за тези неща. След като никой не им обръща внимание не се ли обезверявяте?
Не, аз изпълнявам свещен дълг към майка България, без някой да ми плаща за усилията. Аз съм неин нещатен служител. Мен ме храни духът.

За да издадеш книга трябват пари. Вие как се справяте?
Продавам книгите си сам. Предлагам ги пред Народното събрание, на митинги, протести. Трудна работа. Политиците ме подминават. Желю Жележ взе една от немай къде. Книгата за Левски продавах по 2 лв.,  дори Първанов не я взе. Пред Народния театър преди изборите продавах книга за 20 лв.и я предложих на Бойко Борисов. Той извади 50 лв. И като нямах да му върна си взе парите и книгата. И Ема Москова ми отказа като бе министър. Решил съм да съставя черен списък  на политици, които отказват да купуват.
В момента подготвям за печат “Великата история на България”. Решил съм да отида при Вежди Рашидов, и ако  не ме подкрепи, ще излезе, че и той е службогонец, а не патриот.

 

ПОСЛЕДНИ ИНТЕРВЮТА:

ГЕОРГ КРАЕВ: ЧАЛГАТА Е ЪНДЪРГРАУНДА ПРЕДИ 20 ГОДИНИ

АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ: ПОБЪЛГАРИХМЕ ПРЕХОДА

ТОДОР ДИЧЕВ ЗА БЪЛГАРО-ЯПОНСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ, ЯПОНЦИТЕ И БЪЛГАРСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ

ПРОФ. ИВАН СЛАВОВ: ПРОМЕНЯМЕ СЕ САМО КЪМ ЛОШО

ДИМИТЪР ГРОНЕВ: ОСТАВА ДА СЕ ПОЯВИ ГЕНЕРАЛ НА БЯЛ ТАНК

РУСЛАН СЕМЕРДЖИЕВ: МИСЛЯ, ЧЕ СДС ВЕЧЕ НЯМА БЪДЕЩЕ

ЯНКО ЯНКОВ: ИМАШЕ СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ЕЛИТ И УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЗАПАДНИ ЕЛИТИ

ПРОФ. СТЕФАН КАРАСТОЯНОВ: ГЕОГРАФСКОТО ПРОСТРАНСТВО НА БЪЛГАРИЯ ИМА ВИСОКА ГЕОПОЛИТИЧЕСКА СТОЙНОСТ

ПЛАМЕН ДАРАКЧИЕВ: УЛИЦАТА НE ПРЕЛЯ В ОТВОРЕНИ ИНСТИТУЦИИ И МОДЕРНА ДЪРЖАВА

ГЕОРГИ ЛОЗЕВ ЕДИН БЪЛГАРИН ОТ ЧУЖДЕСТРАННИЯ ЛЕГИОН ПРЕД ОБЩЕСТВО.НЕТ

ОГНЯН САПАРЕВ: ПО ВРЕМЕ НА ПРЕХОДЪТ БЪЛГАРИНЪТ МАСОВО ИЗПРОСТЯ

ИВО ХАДЖИМИШЕВ: ДНЕС ИМА МНОГО МАЛКО МЯСТО ЗА СОЦИАЛНАТА ТЕМА

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2758

Posted by on дек. 2 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.