„Исторически албанците и българите са имали добри политически, дипломатически и стратегически отношения”

Сюлейман Мехази

Интервю с г-н Сюлейман Мехази, анализатор от Република Северна Македония, специално за Общество

Г-н Мехази, Вие следите с внимание политическите процеси в Северна Македония. Кои са най-големите предизвикателства в политическия процес във Вашата държава?

– Освен споразумението с Гърция за промяна на името на Македония от национално на географското Република Северна Македония, най-голямото предизвикателство пред нашата държава е това с България, като споразумението, предложено от Франция и приемането на френските искания засегна езиковите, културните и историческите чувства на опозиционните македонци. Заслужава да се подчертае, че основен подбудител срещу това – поставящо условия – споразумение на правителството на Република Северна Македония с България за членство в ЕС, са двете македонски националистически партии ВМРО-ДПМНЕ на Мицкоски и „Левицата” на Апасиев, които със своите националистически действия разделиха македонските граждани на „за” и „против” ЕС, изразявайки омраза не само срещу България, и срещу Франция и ЕС. Предложенията на двете македонски опозиционни партии, ВМРО-ДПМНЕ и „Левица”, за народен референдум срещу споразумението на двете съседни държави, електризираха чувствата на македонските граждани до една патологична омраза срещу Република България. Докато македонската партия на власт, СДСМ, заедно с албанските партии в правителството: Демократичният съюз за интеграция (ДСИ), „Алтернатива” и Албанската демократическа партия, са за интеграцията на Република Северна Македония в ЕС, напротив, македонските опозиционни партии – ВМРО-ДПМНЕ и „Левица”, с техните задушаващи националистически действия, са за стагнирането и изолирането на Република Северна Македония от ЕС. Следователно, острите политически проблеми спрямо споразумението с България не идват от албанските опозиционни партии – „Съюзът за албанците” и „Беса”, които подкрепиха напълно в парламента интеграционното споразумение на Република Северна Македония с ЕС, а от македонските националистически партии ВМРО-ДПМНЕ и „Левица”, които със своите действия още повече влошават политически ситуацията със своята омраза към България и ЕС. Другите предизвикателства в Република Северна Македония са от различен вид – увеличаването на цените на енергията, повишаването на основните хранителни стоки, които надхвърлят тези в някои страни от ЕС, безработицата, образованието, корумпираните съдилища до върха на всичко – изнудването на Република Северна Македония от безотговорните политици и т.н.

Изборите за Общинския съвет в Тетово показаха, че доминацията на ДСИ може да се разклати. Може ли да се очакват големи промени на албанската политическа сцена през следващите месеци?

– Предсрочните избори за Общинския съвет на Тетово и победата на „Беса” на Билал Касами беше сигнал за Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети, че сигурността на последователните победи в Шеста зона на Тетово и Гостивар може да бъде загубена и на следващите избори ДСИ ще бъде сериозно предизвикан от двете опозиционни партии – „Беса” и „Съюзът за албанците”. Именно Шеста зона на Полог определя кой е победителят сред албанските партии заради това, че от двадесет депутати от тази зона излизат четирима македонски депутати и шестнадесет албански депутати. Обикновено ДСИ печелеше в тази зона между осен и петнадесет депутати, което предопределяше неговата победа. Победите на опозиционните партии на местните избори в Тетово и Гостивар обаче затрудниха възможностите на ДСИ за победа на следващите парламентарни избори в тази зона. Обикновено след парламентарни и местни избори албанските партии ги обхваща някакъв вид моментално мълчание и не вярваме, че през следващите месеци ще има коренни промени на албанската политическа сцена в Република Северна Македония. Освен избора на нов председател на „Съюза на албанците”, не вярваме, че албанските партии ще имат промени, но може да има вътрешнопартийни кариеристки полемики, но не разделения.

Отново в ДСИ излязоха наяве личните конфликти. Застрашена ли е тази партия от сериозно разделение?

– И по-рано е имало несъгласия, лични огорчения и гняв, както и индивидуални конфликти в партийните структури на ДСИ на Али Ахмети, но тези неразбирателства и конфликти повече бяха шумни, спекулативни, актьорски, медийни с кариеристични мотиви и не повлияха за разцепления, а за недоволства. Общоизвестен факт е, че отдавна във висшите партийни структури на ДСИ съществуват две фракции, едната е тази на Изет Меджити, Блерим Беджети и Муса Джафери, както я наричат „огнената група”, другата е на Али Ахмети, Артан Груби и Буяр Османи. Първата група или „огнената група” на Меджити, Беджети и Джафери сама се смята за вътрешнопартийна опозиция спрямо втората фракция на функционерите на ДСИ – Груби и Османи. Тези две групи на вътрешнопартийните фракции може да са формирани умишлено от самия председател на ДСИ, Али Ахмети, за да манипулира пред албанските граждани, че в ДСИ съществува демокрация на противоречивите мнения и конфликти под формата на вътрешнопартийна опозиция и управление. Със срещата на Али Ахмети с „огнената група”, намесите и неговите консултации с Изет Меджити и другите, всичко се смълча и си застана на мястото. Макар че в публичното пространство излизат някои персонални и кариеристични конфликти в ДСИ, но те не подхранват опасност от разцепление, освен персоналните недоволства и ревност на индивиди в партийните структури, но нищо повече. Хитрецът от Народното движение на Косово, Али Ахмети, по време на своята дейност е имал много по-големи предизвикателства от „огнената група” на Изет Меджити и е знаел да управлява проблемите на неговата партия.

Каква е ситуацията при опозиционните партии – „Съюзът за албанците” и „Беса”? Имат ли потенциала да победят ДСИ на бъдещите избори?

– Местните избори за Общинския съвет на Тетово за „Съюза за албанците” бяха доста отчайващи, тъй като тази партия не спечели нито едно съветническо място и тази тежка загуба принуди председателя на партията, г-н Зиядин Села, да подаде оставка. С избирането на временния, а със сигурност и на бъдещия председател на „Съюза за албанците”, Арбен Таравари, без съмнение ще се консолидира и заедно с председателя на опозиционната „Беса”, Билал Касами, на следващите избори ще застрашат ДСИ на Али Ахмети, но при условие, че се коалират, защото, ако тези две партии участват самостоятелно, отново ще загубят срещу ДСИ, който има двадесетгодишен опит във властта. Както никога преди това, ДСИ, в избирателната зона на Полог, населена с албанци, ще бъде близо до загубата, но само, ако двете опозиционни партии, „Съюзът за албанците” и „Беса”, по време на следващите парламентарни избори координират силите си срещу ДСИ. Казваме така, защото Шеста избирателна зона дава 65% от албанските депутати, а именно в тази избирателна зона ДСИ загуби Тетово от „Беса” и загуби Гостивар от „Съюза за албанците”. Така че, по време на следващите парламентарни избори, „Беса” на Билал Касами и „Съюзът за албанците” на Арбен Таравари ще се противопоставят на ДСИ на Али Ахмети с двойни сили –в Тетово Билал Касами ще „атакува”Али Ахмети и като общински кмет, и като председател на „Беса”, също така и в Гостивар, Арбен Таравари, също като Касами ще „атакува” Али Ахмети и като кмет на общината, и като председател на „Съюза за албанците”.  

Как оценявате инициативата „Отворени Балкани”? Може ли да донесе печалби за Албания и за другите държави в региона?

– „Отворените Балкани” са политическо изобретение на президента на Сърбия Александър Вучич по две причини: политически и стратегически. Политическите са, че посредством тази мечта, Сърбия на Вучич да излезе на Адриатическо море в Албания. В света, като държави в пълния смисъл на думата, се смятат тези, които имат морета и това ѝ липсва на Сърбия. Горчивата история на албанците е показала, че щом на сърбите им се даде една стая за престой, те след време вземат къщата с насилие, така ще се случи и  „Отворените Балкани”, че, ако г-н Рама даде морето на Сърбия, след известно време криминалните банди на Вучич на Рама ще му вземат държавата. Не можем да разберем министър-председателя на Албания как е възможно толкова убедително да подкрепя „Отворените Балкани” на г-н Вучич, когато сръбското правителство открито изразява голяма враждебност към албанско Косово.Не знаем каква икономическа, политическа и стратегическа полза ще има министър-председателят на Албания със сръбските „Отворените Балкани”, когато се знае, че пътят на Албания е по посока на ЕС, а не на сръбските „Отворени Балкани” с руското путинистко влияние. Неподкрепянето на „Отворените Балкани” от другите държави в Западните Балкани показва, че тази идея на Вучич и Рама е свързана с една тясна представа за Балканите, изолирани и в никакъв случай отворени за другите държави на Балканите. Просто и ясно, това е една сръбско-руска религиозно-православна идея, която не се подкрепя от другите държави на Балканите.

Къде ги виждате перспективите за развитието на албанско-българското сътрудничество?

– Исторически албанците и българите са имали добри политически, дипломатически и стратегически отношения. Вярваме, че тези блестящи политически и стратегически отношения ще продължат и в близкото бъдеще в Република Северна Македония. Споразумението, предложено от Франция още повече ще сближи албанците в Република Северна Македония с българските граждани на тази държава, като с конституционните промени в Република Северна Македония българите ще се признаят като равни граждани на държавата със своя език, култура и национални традиции, също като македонците, албанците, сърбите, турците и ромите. В близко бъдеще е възможно албанските партии да се коалират с новите български партии, за да управляват Република Северна Македония.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=17004

Posted by on окт. 3 2022. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.