ИСТИНСКОТО ПРОКЛЯТИЕ НА ИМПЕРИАЛИЗМА

356-analiz-mustafaOтивличането на почти 300 ученички от Боко Харам в Нигерия с право разтревожи света. Милиони заклеймиха престъплението и се присъединиха към призива: „Върнете ни момичетата“. Продължаващият терор от страна на Боко Харам, и подобни екстремистки групи като ал-Шабаб в Сомалия, също привлече повече внимание след този случай.

Обаче се чуха и гласове, че е грешно да се вторачваме върху престъпленията на Боко Харам и другите от този род. Особено мюсюлманите трябва да се фокусират върху „истинския проблем“, продължават аргументите, разбира нищо друго освен „западният империализъм“.

Миналата седмица четох редица статии в турската преса, които разпалено привеждаха този аргумент, и въпреки че ги намирам за разочароващи, въобще не бях изненадан. Защото в нашата част на света е типично: когато екстремистка групировка направи нещо ужасно в името на исляма, други мюсюлмани осъждат това нещо, но същевременно настояват, че виновникът не са екстремистите, а империалистичният Запад, който някак си дирижира всички зад сцената.

Според грубата форма на този аргумент, Западните сили (особено САЩ, ЦРУ или ционизма) носят отговорността, защото екстремистите не са нищо повече от техни марионетки. Боко Харам, например, се смятат за западна агентура, която създава претекст за западна военна интервенция в региона, за да се заграби петрола и останалите природни ресурси. Ал Кайда също е изобразявана като друга западна кукла на конци, която създаде претекста за нахлуване в Афганистан и Ирак.

Аргументът, че Западните правителства наистина умират да окупират нови страни почти не се подлага на съмнение или разследва. Той се приема за даденост. Невидимите нишки между екстремистите и империалистите също се приемат за истина, без нужда от доказателства – или се екстраполират от страничния факт, че американците са подкрепяли предшествениците на Ал Кайда в борбата им срещу Съветския съюз в Афганистан през 80-те години.

По-рафинираната аргументация е, че Западът е виновен заради своето колониално минало в Африка и Близкия изток. Това, разбира се, е вярно. Западният колониализъм не е виновен само за ограбването, потисничеството и зверствата, но и затова, че остава след себе си разпарчетосани региони с изкуствени граници и нестабилни нации. Обаче, това не означава, че Западът дирижира всичко, което се случва в бившите колонии.

Моят основен проблем с тези два вида аргументи е, че мюсюлманският интелектуален елит се фокусира върху обвиненията срещу Запада и е сляп за самоанализ и самокритика, от които толкова отчаяно се нуждае. Ние мюсюлманите винаги можем да обвиняваме Запада, и дори да сме прави, но това не променя нищо. Можем да променим само себе си и да се опитаме да решим проблемите с нашата вяра и цивилизация като се обърнем честно към тях.

Когато погледнем жестокият Боко Харам трябва да видим специфична интерпретация на исляма, която оправдава необузданото насилие като злоупотребява с религиозни идеи като например с понятието „джихад“. Може би Западът е щастлив, че ги има – може би не. Но ние със сигурност не трябва да се радваме, когато те говорят от името на нашата вяра.

И трябва да се фокусираме върху този горещ проблем поне колкото се фокусираме върху „империализма“ и неговите безкрайни конспирации по света.

Автор: Мустафа Акьол (в. Хюриет)
Превод: Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9513

Posted by on май 14 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.