ИСТИНСКАТА ВЪЛНА ОТ БЕЖАНЦИ ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ

Malik

БЕЖАНЦИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ  ЗАДЪРЖАНИ НА ГРАНИЦАТА, НО ДА ОСТАНАТ НА ТУРСКА ТЕРИТОРИЯ. СТЕНАТА, ЗА КОЯТО СЕ ГОВОРИ, ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗГРАДЕНА МНОГО БЪРЗО, КАЗВА ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СИРИЙСКАТА ОБЩНОСТ В ПЛОВДИВ – Д-Р МАЛЕК НАСЕР

Д-р Малек Насер е завършил медицина в България и живее повече от 20 години в Пловдив. Семейството му обаче живее в сирийския град Хомс, където се водят най-ожесточените сражения между националната армия и бунтовниците. Д-р Насер оглавява Организацията на сирийците в Пловдив. В началото на септември, когато американският президент Обама обяви решението си да атакува Сирия и Америка бе на прага на войната, д-р Насер прогнозира с голяма точност развоя на събитията в интервю за  вестник “Марица”, който отново е потърсил неговия коментар по въпроса с бежанците. Интервю на Парашкева ИВАНОВА

Какво се случва в Сирия? Бежанската вълна стигна ли своя пик?
За съжаление прогнозите в това отношение са доста песимистични. В момента продължава освобождаването на окупираните от терористите територии край Дамаск и Хомс, но армията пипа с кадифени ръкавици. Истинската битка ще започне след 3-4 месеца.Тогава всички бунтовници- терористи ще бъдат изтикани към градовете Едлеб и Халеб, близо до границата с Турция.. Турция няма да иска бунтовниците на нейна територия, а от другата страна ще бъде сирийската армия. И тогава ще се надигне огромна бежанска вълна от мирните граждани, живеещи в тази зона. Бежанците ще влязат в Турция, която ще им осигури коридор към Европа. Тя не може да ги върне в Сирия, защото подобен    акт ще предизвика конфликт със Саудитска Арабия, страните от Персийския залив и Европейския съюз. Турция знае, че това е бомба със закъснител, ще осигури коридор и десетки хиляди сирийци    ще се окажат на българската граница. Проблемът пред България тепърва предстои.

Каква трябва да е реакцията на българската държава в такъв случай?
Ситуацията е патова.  България трябва отсега да иска решение от Европейския съюз. Това трябва да е общо решение. Бежанците трябва да бъдат  задържани на границата, но да останат на турска територия. Стената, за която се говори, трябва да бъде изградена много бързо. В крайна сметка, ако на границата се съберат 40-50 хиляди бежанци, Европейският съюз ще бъде принуден да се намеси, тъй като проблемът не е само на България. България сама не може да поеме тази тежест. Но досегашната политика на прием не бива да продължава. В крайна сметка сирийското правителство декларира желание и възможност да прибере всички бежанци, които желаят да се върнат. Но голяма част от тях са извършили престъпления на територията на държавата или са свързани с терористи, знаят, че ще бъдат съдени, и затова не искат да се връщат обратно. Не може да са избивали хора в Сирия, а тук да се правят на политически бежанци. Хората, които идват тук, трябва да минават през цедка.  Не може да отречем факта на човешката драма и че част от тези бежанци бягат от терора и ужаса в райони, окупирани от терористите. И затова е необходимо взаимодействие между службите на България и Сирия. Тези хора не бива да стигат до Европа, без да са ясни техните биографии. Иначе се превръщат в бомба със закъснител.

Ще се справи ли Сирия с разрушенията? Това може би е една от причините бежанците да не искат да се връщат обратно?
След 2-3 години Сирия ще бъде десет пъти по- силна държава. В момента в 70 процента от градовете хората живеят както ние в Пловдив. Разрушенията са в останалите 30 процента. Държавата има богати съюзници, които ще инвестират. Ето че след три години война доларът падна двойно. Това къде се е случвало? Не се притеснявам за бъдещето на Сирия. Но ако не се вземат адекватни мерки спрямо бежанците тук, в бъдеще българските служби за сигурност ще бъдат изправени пред сериозни проблеми.

Как гледате на идеите за разселване на бежанците в изоставените села, където те могат да намерят покрив и поминък?
Това е много лоша идея. Тези хора трябва да бъдат непрекъснато под око. По селата кой ще ги наблюдава – селските полицаи ли? Ако ги пръснат по селата и някоя чужда разузнавателна служба дойде да прави контакти с тях, да прави мрежи и терористични клетки, контактът с тях ще е много лесен. А от друга страна, те лесно могат да бъдат манипулирани от врагове на България и ЕС за създаване на напрежение и конфликти в тези региони. И Сирия дълги години живееше в комфорт и безпроблемни отношения със съседните държави. С Турция имахме безвизов режим. А сега двете държави са на ръба на войната. Големи мюсюлмански общности в европейски държави и създаване на етническо напрежение в бъдеще могат  да бъдат сериозни лостове за натиск, които Турция да използва за постигане на различни цели. А България е най-уязвима в това отношение.

Сирийската общност разтревожена ли е от ксенофобските настроения в страната и от инцидентите с бежанци?
Никой не може да прогнозира какво предстои да се случва, тъй като не са ясни профилите на хората, които влизат в страната. Някои може да влязат в мрежи за организирана престъпност, за отвличане, за рекет, наркоканали. Не изключваме и опозицията да използва някои от бежанците за разправа с другия лагер. В масивите на сирийските служби има информация за тези хора. За съжаление, ако бежанците извършват престъпления, това ще се отрази на сирийската общност, която от 30 години се ползва с  добро име тук. Ксенофобските актове могат да предизвикат много остра реакция у бежанците и да се стигне до конфликт от съвсем друг характер. Държавата трябва да е много бдителна.

Източник:  http://marica.bg/

Bejanska valna

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=7575

Posted by on ное. 10 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.