Иса Акаев, специално за Общество.нет: Путин изпревари Турция, която искаше да влезе преди него в Крим

Isa AkaevЕксклузивно интервю на  Валентина Николаева, специален пратеник на Общество.нет на Конгреса на Кримските татари в Анкара

Иса Акаев е офицер, ръководител на „Кримско-татарски батальон“. Иса е позивната му, истинското име ще скрием от съображения за сигурност. Той е спокоен и разсъдлив, усмихнат и интелигентен. Не желае да крие лицето си, защото казва, че отдавна е претръпнал. И той е виждал прихванати от украинското разузнаване документи, в които за него дават сега 20 000$. С усмивка казва, че парите на Путин явно са намалели. Женен е за рускиня и се радва на любов вкъщи. По образование е инженер- строител, сега му се налага да руши, а винаги е мечтаел да създава сгради. Има много деца и само един брак. Между децата му има две двойки близнаци. Батальонът е легитимен, в него влизат само кримски татари. В украинската армия има няколко батальона с име Крим, наречени така по патриотични подбуди. Различават се помежду си по войнските знаци. По образование е инженер- строител, сега му се налага да руши. В батальона има банкови служители, учители, но всички се чувстват украинци и защитават държавата си като истински патриоти. Ние сме част от народа на Украйна. Казва още, че Путин е изпреварил Турция, която е искала да влезе преди него в Крим.

Според руските медии вашият батальон е създаден от Джемилев, той кара татарски момчета, насилствено да станат войници и да се бият.
В самото начало Мустафа Джемилев нямаше отношение към създаването на батальона. Бяхме доброволци от самоотбраната на Крим/става дума веднага след завземането на полуострова/. За съжаление тогава не получихме поддръжка нито от силовите министерства на Украйна, нито от тогавашното правителство. Затова бяхме принудени да се изселим в Украйна. Когато почнаха военните действия на изток, в Луганск и Донецк, предложихме официално да се създаде кримско- татарски батальон. Пак властта не ни подкрепи, Джемилев донякъде ни поддържаше. Пробвахме да създадем формирование на Днепър, не успяхме. После ни подкрепиха военните сили на Украйна и ние дойдохме на изток. Почнахме 10-12 човека, като ударна група с марката Крим. Занимавахме се с разузнаване. Нямахме боен опит, но украинските офицери ни обучиха.

И какво разузнахте за плановете на Русия?
Най-общо казано Русия има планове не само за Украйна, за Крим тя си изпълни плана. Русия има план за цяла Украйна, а също и за Балканите и за цялото Черноморие. Русия се укрепява много здраво в Крим, от военна гледна точка. Стегна си всички формирования, докара най- добрите си подразделения. Руснаците нямат никакви намерения да си ходят. Не са сериозни твърденията, че Украйна ще си върне полуострова чрез дипломация и с подкрепата на световната общност. Без война няма да стане. Русия не е държава, която на ментално ниво може да осъзнае грешките си. Те ще се сражават до последно.

Рейтингът на Путин скочи след завземането на Крим.
Такова е руското мислене. Тези хора започнаха да живеят много по-лошо отколкото преди 2-3 години. Но въпреки всичко руснаците в Крим го поддържат.

Как може да противодейства Украйна?
За 23 години украинската армия, на практика, беше напълно разрушена. В нея, на практика, работеше руското разузнаване и то умишлено скапваше армията. В началото на войната воювахме с униформи, в които имаше изкуствени нишки и момчета получаваха силни обгаряния при раняване. Сега украинската армия се възражда. Воюваме вече година и половина и виждам, че положението във войнските части се подобрява във всяко отношение. Въоръжението ни е старо, но се справяме. Помощта от чужбина е капка в морето. Ако имахме поддръжка щяхме досега да се справим. Трябва ни добро оръжие, което да не ни подвежда. НАТО ни помага с техника, дрехи, медикаменти, обувки, но не и с оръжие, което може да убие противника. Единственият ни завод за боеприпаси беше в Луганск и той вече е унищожен. Всичко трябва да се възстановява. Но хората, нашите хора, украинците са готови да воюват, защото се чувстват защитници. Готови са да възстановяват. Човешкият ни потенциал е огромен.

Кога ще свърши войната?
/Усмихва се/ Докато я завършим. Докато не изгоним тези, които нахлуха.

Възможно ли е Луганск и Донецк да станат част от Русия?
Не, не тези области не са нужни на Русия. Ако й бяха нужни отдавна да са си ги взели. На Путин и Русия й трябват слаба и нестабилна, воюваща Украйна, за да я контролират. През такава Украйна те могат да продължат нататък. През Румъния и България. Мисля , че далекосрочните им планове са такива. Съдя по това което правят руснаците. Затова ние в Луганск сме като фортпост. Трябва да ги спрем. Мисля, че Европа може и трябва да разбере това

10 август 2015

Общество.нет (цитирането на изданието и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=12000

Posted by on авг. 10 2015. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.