Ирина Бокова: Безпокойството за културното наследство е част от грижата за сигурността и хуманитарните проблеми

Irina BokovaИрина Бокова в интервю за най-големия индийски вестник „Хинду“. Инициативата на най-влиятелния всекидневник е знак, че при умела дипломация от нашата страна може да си осигурим подкрепата на Индия.

Автор: Сухашини Хайдар

Вашата страна, България, обяви кандидатурата ви за поста генерален секретар на ООН, който ще се избира през 2016 година. Имате ли шанс да станете първата жена на тази позиция?
Бъдещето ще покаже. Предстои официалното начало на процедурата, а към момента съм напълно отдадена на ЮНЕСКО и работата си там. Има много работа за вършене и си мисля, че моята кампания е работата ми там. Това, което правя сега е реформиране на организацията и работа с политическите предизвикателства пред свете – младежкия радикализъм и екстремизъм, разрушаването на културното наследство от Ислямска държава и други… Върху това съм се фокусирала. Нека видим как върви процеса догодина и тогава моето правителство ще предприеме следващите стъпки.

Смятате ли, че е дошло време жена да стане Генерален секретар на ООН?
Да, така мисля. Това е идея, чието време дойде.
Въпреки, че играта едва сега започва, успяхте ли да говорите с ръководството на Индия за подкрепа?
Още не, рано е. Но, ако някой трябва да говори, то това не трябва да съм аз, а българското правителство и дипломация.

Това предизвикателство. Искам да ви питам дали самото ООН е в опасност и се нуждае от помирение, защото виждаме разделението между Запада и Изтока, Съединените щати и съюзниците им срещу Русия и Китай… нуждае ли се ООН от реформа?
Това, което мога да кажа е, че твърдо вярвам в ООН и неговият мултилатерализъм (многостранност). С глобализацията ролята на ООН става ключова, независимо дали гледате Дневен ред – 2015 или конфликтите, ООН има централна роля. След всички дебати за реформиране на ООН, те са важни и както казах силно вярвам институцията.

Какво ще кажете за ролята на Индия, която иска място в разширен вариант на Съвета за сигурност? Бихте ли подкрепили по-голямата й роля?
О, да. Смятам, че Индия играе огромна роля в ООН. Индия е континент сама по себе си. Мисля, че ЮНЕСКО и Индия ще постигнат всичките си цели за устойчиво развитие. Мисля, че приносът на страната е ключов. Винаги ми е приятно да идвам тук, каквото удоволствие съм имала няколко пъти.

Индия отправи молба за даване на статут на Делхи като град от културното наследство… но трябваше да я изтегли заради притеснения, че това ще повлияе на развитието на града…
Това е дебат навсякъде по света. Делхи е прекрасен исторически град с Червената крепост и други паметници, които имат нужда от защита. Знам, че ЮНЕСКО е много критикуван, затова че е много суров по отношение на правилата за опазване на културното наследство. От друга страна, виждаме толкова много натиск върху паметниците от урбанизацията, икономическото развитие, от околната среда и накрая от войни, боеве и нарочно разрушение, каквото виждаме в Сирия и Ирак от Ислямска държава.

Мнозина ще ви опонират, че културните и монументални разрушения не могат да се сравнят с човешките трагедии – смърт, изнасилвания, продажба на жени и деца в робство от Ислямска държава… и че притесненията на ЮНЕСКО не са първостепенни.
Това е фалшив избор. Хуманитарното бедствие наистина е огромно. Осъждаме всички убийства и ужасните престъпления. Но разрушението на културното наследство е част от същата катастрофа. Това разрушение отделя хората от тяхната култура и разрушава спомените им. Затова ООН разглежда трафика на антики като престъпление. Така че Безпокойството за културното наследство е част от грижата за сигурността и хуманитарните проблеми

9 август 2015

Общество.нет (цитирането на изданието и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=12014

Posted by on авг. 9 2015. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.