Интелектуалците трябва да се ангажират активно с политиката

Арбен Фетоши

Интервю с проф. Арбен Фетоши специално за Общество

Арбен Фетоши е професор по комуникации и медии в Прищинския университет

– Уважаеми проф. Фетоши, Вие сега сте кандидат за депутат от Демократическата партия на Косово (ДПК), една от основните политически сили в Република Косово. Можете ли да разкажете на българските читатели кои са причините, че един интелектуалец да се присъедини към политическа партия?

А. Фетоши: От моята интелектуална гледна точка дълбоко ми е залегнало убеждението, че интелектуалецът трябва да отговаря на своето време; със своето ангажиране той трябва да бъде позитивен критик спрямо трудните процеси, през които преминава обществото и особено за мъчителния и прекалено дългия преход в Косово. Косовският интелектуалец, бидейки за едно дълго време потопен, както би се изразил Жан-Пол Сартр в „дълбока екзистенциална криза”, смятам че е крайно време той да се издигне над тези реалности, да се надскочи и най-накрая да измени този курс на обществените деформации. Моето членство в ДПК е естествена последица на това решение, защото течението, към което принадлежа, е дълбоко вкоренено в тази партия, като политическа артикулация на ценностите на борбата на АОК.

– Кои са основните приоритети на Демократическата партия на Косово на тези избори?

А. Фетоши: Както може да се разбере и от нашия лозунг „Възстановяване”, основният приоритет е икономическото развитие. Негативните ефекти от пандемията Ковид-19, която удари целия свят, в икономиката на Косово се проявява и по-тежко заради общото положение. Нашите граждани имат нужда от един творчески подход, който стимулира развитието и въз основа на професионалните капацитети на ДПК, съм убеден, че програмата „Възстановяване” е най-добрият избор. При всичките забавяния и грешки на определени лидери в миналото, ДПК е показвала енергия и смелост във визията за трансформирането на страната, докато нейните конструктивни позиции като партия в опозиция през последния състав на парламента, я правят отново най-прогресивната и непопулистка сила в комуникацията с гражданите. Завършването на процеса на държавно изграждане е също така жизнен приоритет за ДПК, защото съм убеден, че сме влезли в най-критичната фаза що се отнася до международната правосубектност. Агресивните кампании на нашите противници като Сърбия и Русия, които се основават също така на усъвършенствани пропагандни методи, са съсредоточени да минират основата на държавата – ценностите на борбата на АОК. Това ще рече, че сръбските обструкции в процеса на диалога от почти 10 години, подсилени и с ударите от Специалния съд напоследък, представляват най-голямото предизвикателство в тази посока. Затова, благоденствието на гражданите в рамките на понятието за свобода, което има смисъл само с държавата като негов гарант, са основните приоритети на програмата на ДПК и нашия кандидат за министър-председател, Енвер Ходжай.

– Първите обвинения на Специалния съд причиниха големи промени в косовската политическа сцена. Президентът на Република Косово, г-н Хашим Тачи,председателят на ДПК, г-н Кадри Весели, както и други политици с тежест в Косово, понастоящем се намират в Хага, очаквайки съдебните процеси. Как смятате, работата на този орган може ли да донесе дестабилизация на Косово и предприети ли са нужните действия за защитата на тези лидери?

А. Фетоши: Самият Специален съд и особено обвинението срещу бившите водачи на АОК, са несправедливост и тежък удар срещу стремежите на Косово за свобода, просперитет и равенство с другите. Борбата на АОК беше най-благородното въстание срещу робството, оценена международно с подкрепата на НАТО през 1999 г. Непрекъснатите удари на Сърбия, увенчани с тенденциозния доклад на сенатор Дик Марти, предизвикаха още веднъж Косово да засвидетелства своята евроатлантическа и мирна ориентация и отдаденост. Съдържанието на обвинителния акт срещу водачите на АОК е тенденция срещу АОК и държавата Косово трябва да има предвид опасността. Ние разбираме, че съмненията трябва да се изяснят колкото се може по-рано и Косово да засвидетелства сътрудничество с правосъдието. Но, когато в името на международното правосъдие се изгражда преследване на водачите на АОК като „организирана престъпна група”, това показва опасната тенденция на ударите в основата на държавата. Затова, за мен е притеснително, че двете последни правителства в Косово не третираха с нужната сериозност това предизвикателство, макар че законовите механизми за предлагане на подкрепа са създадени преди време. Що се отнася до дестабилизирането, не виждам някаква опасност и не трябва изобщо да позволяваме това да се случи. Трябва да показваме внимание, обаче това не означава да изпращаме враждебно послание към правосъдието.

– Преговорите със Сърбия продължават главно по „технически” теми, макар че става дума за много тежки въпроси какъвто е съдбата на безследно изчезналите лица. Може ли да се прекъснат тези преговори, особено когато сръбската страна настоява за прекалено широки компетенции за Асоциацията на сръбските общини?

А. Фетоши: Преговорите със Сърбия трябва да продължат, защото Косово трябва да демонстрира политическа воля за нормализирането на отношенията с нашия северен съсед. Обаче, това не може да продължава безкрайно, докато Сърбия по систематичен начин показва агресивно поведение. Следователно, „да” на диалога, но вече стана необходимо директното включване на САЩ за постигането на споразумение. Европейският съюз не успява да наложи нужното поведение за преодоляването на натоварванията на историята. Не е достатъчно поставянето на условия на Сърбия, свързани с интегрирането в ЕС. На нея трябва да ѝ стане ясно, че не може да има връщане назад и това трябва да го направи Европа. Освен това, ЕС би трябвало да увеличи натиска особено по хуманитарни въпроси какъвто е този за изчезналите лица. Сърбия трябва да отговаря за тяхната съдба и трябва да иска извинение за геноцида в Косово.

– Проф. Фетоши, Вие също така сте и експерт в областта на международното право и се занимавате с журналистика. От Вашия професионален и научен опит как оценявате отношенията между Косово и България и къде виждате възможностите за тяхното развитие?

А. Фетоши: Историята свидетелства, че албанците и българите са имали блестящи отношения; те често са споделяли общата съдба на два народа, които са се борили много дълго за тяхната свобода от османското завоевание. През XIX век България е дала подслон на много албански възрожденци, които са се опитвали да консолидират албанската нация и държава от пепелта на Скендербег. По това време българските печатници в София отварят вратите си за издаването на много книги на албански език, нещо което в албанските земи не е могло да се направи. Българският народ се показа изключително приятелски към Косово, особено по време на войната (1998-1999) и бих искал да припомня по този случай една прочута българска поетеса и интелектуалка, Блага Димитрова, която стана силен глас в защита на Косово с книгата „Балканиада”, която осъждаше сръбското престъпление. Също така, албанците и специално Косово, са длъжни с много неща на България, като една от първите страни, които признаха независимостта на нашата страна през 2008 г. Днес България е може би единствената страна членка на Европейския съюз, която независимо от изцяло обратната позиция на нейния западен съсед, Сърбия, винаги третира Косово като равна, суверенна и независима държава на всички европейски форуми и регионални политически инициативи.

– И накрая, как оценявате политиката на Европейския съюз спрямо Западните Балкани и къде трябва, според Вас, да се концентрират основните усилия на институциите на ЕС за развитието на района?

А. Фетоши: Западните Балкани, като политически термин, е най-виталното пространство на Европа и Европейският съюз трябва да увеличи политическите усилия в тази част. Европейският дневен ред на шестте страни от района е заложник на историята и Косово е пъпът на бъдещата политика на ЕС. Инструментите в рамките на Предприсъединителната помощ са доста важни, те са необходимото „гориво” за трансформирането на нашите общества, но се страхувам, че не могат да бъдат напълно ефективни без една ясна и решителна политическа роля. Осъзнавам предизвикателствата пред запазването на кохезията, особено след Брекзит, но виждам успеха на европейския проект в Западните Балкани обусловен от два фактора: първият, който изисква една политическа яснота и решителност на Брюксел спрямо района; и вторият, който се свързва с едно функционално трансатлантическо пространство, за съжалени разклатено през последните години.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16852

Posted by on ян. 20 2021. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.