Институциите на Република Косово се справят със заплахите

Дризан Шала, експерт по въпросите на сигурността със специален коментар за Общество във връзка с напрежението в северните части на Република Косово

Кризата в северните части на Косово за момента е потушена след решението на правителството в Прищина за отлагане на прилагането на решението за сръбските номера на автомобилите и за издаването на едно 90-дневно удостоверение за влизане в Косово. Как виждате този едномесечен период – може ли да има напрежения, провокации от Сърбия?

– Държавните структури на Сърбия сега са въвлечени в нападенията срещу конституционния ред на Република Косово, като се използват криминалните групи, които са свързани с Милан Радойчич, а тяхната цел ще останат опитите за промяна на хода на дейностите на структурите на сигурността на Косово в тази част посредством различни нападения и с подчертана интензивност, но може да кажем, че институциите са действали според всички възможности и на ситуацията на терен, запазвайки институционалната стабилност, но и юрисдикцията в тази част.

След изтичането на срока как предвиждате да се държи Сърбия, ще заплашва ли отново, да подтиква мобилизацията на сърбите, бандите и други, за да възпрепятства свободата на движението с блокади и други?

– Сърбия вече е обявила мнението си относно действията, които се свързват с продължаването на всяка структурна криминална дейност в тази част, възпрепятствайки и застрашавайки разпростирането на официалната власт на Прищина в тази част, и възможностите, които могат да се използват са нападенията, блокадите и дестабилизацията на гражданите в тази част, подтиквайки ги срещу структурите на сигурността в Косово.

Би ли трябвало да започнат институциите на правосъдието арестуването на сръбските престъпници, на ръководителите на бандите и на другите нарушители на закона през това време?

– Разследващият орган, съгласно декларациите, е предприел всички конкретни разследващи действия за идентифицирането на лицето/лицата, които са извършили различни наказуеми деяния и е въпрос на време в зависимост от преценката, кога трябва да се осъществи техният арест и да се изправят пред правосъдието.

НАТО, неговият Генерален секретар Йенс Столтенберг, предупреди Сърбия, че в случай на провокация със сила НАТО с КФОР ще реагират със сила. Смятате ли, че Сърбия, независимо от тези предупреждения, „охрабрена” от Русия ще осъществи отново провокации, ако Косово реши да прилага своите решения?

– Сърбия ще опита максимално да не се въвлича в открити военни действия по отношение територията на Косово, защото знае, че ще се накаже заради Резолюция 1244, ако се намеси под тази форма. Но, тя ще се опита по всяка друга хибридна форма да бъде активна на терен, изпращайки държавни сили под цивилна маскировка във вътрешността на територията, която тя ще опита да държи под контрол и така да направи невъзможна намесата на КФОР в тази част, защото Сърбия и нейният военен щаб са пресметнали силата на първата и втората реакция и затова тя ще опита да отложи интервенцията на КФОР, за да има след това политически изменения на терен в нейна полза. Косово трябва да има този елемент като основа и да предприеме всички адекватни действия в негова полза в търсене на политическа подкрепа, но и на такава по сигурността в поддържането на юридическия процес във всяка част на своята територия.

Как оценявате отговора на институциите на сигурността на 31 юли, неделя? Имаше ли моменти, когато те се показаха неадекватни, не успяха да предотвратят затварянето на пътищата навсякъде?

– Институциите на Косово са взели и са предвидили всички възможности, които могат да се развият на терен и така успяха да предотвратят блокирането на пътищата, както през септември 2021 г., но имахме едно различно поведение в сравнение с миналото, което беше в полза на поддържането на оперативната стабилност за нейното разполагане в тази част, поддържайки и гарантирайки присъствието на държавата в точка 1 и 31 (двата гранични пункта със Сърбия – б.пр.).

Агенцията на Косово за разузнаване се показа като неинформирана относно това, че можеше да има толкова бърза мобилизация на сърбите?

– Аз смятам, че тази институция успява като в миналото да покрива всяка акция в тази част посредством областта на действие, което има според закона за нея, гарантирайки релевантни информации за институцията на полицията, върху които да предприема конкретни оперативни действия, за да елиминира заплахата срещу оперативния план, който е развила полицията.

Трябва ли да се увеличават инвестициите на държавата в институциите на сигурността – полицията, Агенцията на Косово за разузнаване и Силите за сигурност на Косово?

– Правителството, парламентът и президентството трябва колкото се може по-бързо да изменят стратегията за инвестициите в областта на сигурността и отбраната, изработвайки и закона за специалните инвестиции и приносите, които могат да се постигнат посредством бюджетната институционална линия, а не както е сега посредством фонда за сигурност. В тази инициатива да се ангажират всички политически актьори, включително и опозицията, и така да се успее да се покрие, но преди всичко, да не се спира тази инвестиция и това е пътят, който гарантира стабилността на държавата спрямо политическите събития, които могат да се случат.

Смятате ли, че правителството направи добре, че отложи прилагането на реципрочността?

– Косово, на първо място, е добре през следващия период да ангажира своите дипломати в страните от ЕС (посланиците на Косово), за да им изпратят информационни писма как тече процесът и каква ще бъде целта на Косово спрямо агресивната сръбска политика по отношение на Косово и така да се аргументира, че реципрочността ще продължи и няма да имаме връщане назад, защото това е аргументът и ключът, с който разполага Косово спрямо Сърбия, която никога не се е отказвала от своите опити да дестабилизира Косово и във вътрешен аспект, но и във външен план също.

Също така, в Лепосавич са арестувани двама французи с руски автомобил. Смятате ли, че имаме работа с някой руски агент или френските агенти са под руски разпореждания?

– Арестуването на двете заподозрени лица, които, ако се анализира начинът на действие, се оставя пространство да се интерпретира като опит за инфилтриране от съмнителни структури на Русия в пространството на територията на Косово, опитвайки се да извършват действия, които могат да застрашат сигурността на страната. Но благодарение на ангажирането на институциите на страната, споменатите лица сега са задържани и спрямо тях се провеждат разследвания, които могат да изяснят евентуалните претенции, че са част от съмнителни държавни структури на Русия и тяхната мисия е дестабилизирането на това пространство. Ние сме имали и различни служители, които са работили в международни мисии и са се проявявали като съмнителни личности, които са били изгонвани от Косово като лица, които са застрашавали конституционния ред и сигурността и които са тясно свързани с руски структури, които оперират на Балканите.

Една тема, по която също се говори много, остава контрабандата, като преди няколко дни в северните части на страната полицията спря една линейка без документи, която контрабандираше лекарства. Как коментирате тези случки, успяват ли институциите да се борят или да са подобрили борбата срещу контрабандата?

– Криминалната дейност на контрабандата, която се развива в тази част, органите на реда винаги са действали за нейното предотвратяване арестувайки и идентифицирайки лицата, които са въвлечени в тези криминални дейности. Но трябва да се анализира, че в случая „Линейката” това средство дали е използвано за контрабанда или е използвано от структурите за сигурност на Сърбия в миналото, за да се контрабандират и неща, които могат да представляват опасност за инфраструктурата на сигурността на страната, това остава да се види как ще се развият разследванията от страна на прокуратурата и полицията.

Какво е Вашето послание към институциите на сигурността в страната? За какво трябва да внимават?

– Институциите на сигурността предприеха всички действия, които могат да предприемат за постигането на техните цели, което е гарантирането и защитата на суверенитета на Косово във всяко възможно измерение. Но моето послание би трябвало да се отправи към политическото равнище в Косово (управляващи и опозиция), че когато под въпрос са интересите на Косово, не трябва да има разделения, които могат да се отразят върху действия с последствия за сигурността на страната. Правителствените структури трябва да включат в рамките на сигурността като концепция и експерти от различни области, свързвайки ги с Националния съвет за сигурност, като органа, в който експертизите и мненията могат да допринасят за изработването на конкретни действия, които органите на сигурността да прилагат в полза на националната сигурност на страната, а не както е сега, когато експертите са останали извън правителствената орбита като последица от пречките, които се основават на политическо „неподчинение”.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=17001

Posted by on авг. 11 2022. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.