ИЛИЯ БОЖИНОВ: БСП Е РАЗДЕЛЕНА И ТО БИХ КАЗАЛ НА НЕРАВНИ ЧАСТИ

В ПОЛИТИЧЕСКАТА ЗИМА КАТО НЕ СИ ВЪРШИШ РАБОТАТА И НЕ СЕ ДВИЖИШ АКТИВНО – ЗАМРЪЗВАШ

Илия Божинов е роден през 1956 г. в София. Завършил е математика в СУ “Св. Климент Охридски”. Магистър със специалност математическо моделиране. Бил е асистент в СУ, директор на няколко държавни фирми преди 1989 г., зам.-шеф на Центъра за масова приватизация. Секретар е на сдружението “Гражданска инициатива за свободни и демократични избори”. Член е на ВС на БСП. Той е един от авторите на Избирателния кодекс, в който влизат правилата за провеждане на всички видове избори в страната.

Защо след изборите някои дават оставки в БСП, а други не?
Това бяха местни избори. Всичко е конкретно и трябва конкретна преценка, включително и лична. Ние спечелихме на някои места изборите за кмет, на други за общински съвет, така че не е редно навсякъде да се подават оставки. А там където нямаме успех – трябва да се прецени до колко и чия е вината и тя да бъде поета от виновните – било то партийния секретар, ръководството на общинската организация или други, които са вземали решения свързани с изборите. В повечето случаи е и въпрос на морал. Някъде оставки бяха дадени, но и на много места, където трябваше да има оставки, такива не последваха. Скоро ще имаме конгрес и аз се надям, че в процеса на отчетно-изборните конференции ще се даде оценка на местните избори и ще се вземат нужните решения .

Изпусна ли БСП влака на първа политическа сила?
Не, не мисля. ….БСП е тази политическа сила, която трябва да опонира на Бойко Борисов и на ГЕРБ.  На тази радикално дясна политика, която се опитва да вземе властта.  Ако погледнете програмата на ГЕРБ, ще видите, че е тя е много надясно и реализирането и ще бъде катастрофа за сегашните дори и минимални социални достижения. Ние в БСП сме по принцип лява партия, макар че в момента не се представяме много на ляво. Нашата роля е да опонираме на дясното. Освен нас засега никой не може да го направи и ако в следващите година-две покажем не само с думите, но и с действията си една нарастнала социалност хората може и да ни повярват.

Какви сигнали и знаци дадоха на БСП приключилите наскоро местни избори?
Сигналите бяха двояки. Първо се видя, че на места имаме добри структури и има на какво да се опрем. Трябва да оценим положителния опит и да се опитаме да го приложим и в другите общини. От друга страна там, където не се представихме добре, трябва да си направим съответните изводи. И да последват действия по стабилизация на партията на тези места. На второ място много важно е като цяло да оценим политиката, която водим. Тя е тази, която може да ни върне на първо място, но може и да ни направи треторазрядна сила. Предстоят ни парламентарни избори и политиката, която води ръководството на партията и съответно хората, които са във властта ще е определяща за изборните резултати. В следващата година и половина – две трябва да покажем истинското лице на една лява партия. За съжаление поне за сега бюджетът за 2008 година не е много окуражителен като сигнал каква политика ще се води. Това не е социален бюджет. Имам минимални надежди до второ четене бюджетът да се промени в правилната посока.

Опита ли се Станишев еднолично да овладее партийната власт вътре в партията?
Не. В БСП след 1989 г. никой не е постигал това, а и не мисля, че е възможно. Друг въпрос е, че за съжаление по-голяма част от ръкодството е с дясно корпоративно мислене и в повечето си действия макар и почти единодушни драстично се разминават с очакванията на нашите членове, симпатизанти и избиратели. Според мен това ни е основен проблем.

Плоския данък и автентичната лява политика?  Разделена ли е БСП по отношение на плоския данък от 10%?
Със сигурност БСП е разделена и то бих казал на неравни части. Привържениците на плоския данък са крайно малко сред избирателите ни, а дори и в ръководството. На последните пленуми на Висшия съвет на БСП, а дори на извънредното заседание на Конгреса на БСП болшинството беше против плоския данък. Не ми е ясно на какво основание и с каква смелост няколко души от ръководството станаха инициатори на внасянето в Парламента на текстовете за плоския данък. Против плосък данък е и становището на всички партии – членове на Партията на европейските социалисти. Дори повече – за всички членове на Социнтерна е аксиома, че плоският данък е ултрадясно решение. Особено във варианта, в който искаме да го приложим – без облагаем минимум. Показателно е, че плосък данък няма в нито една развита западноевропейска държава. Тук-там в „новите” демокрации някой си прави експерименти за съжаление на наш гръб. Оправданието, че сега с плоския данък ще съберем повече пари и ще ги дадем в социалната сфера е смешен. Първо – в бюджета за 2008 след въвеждането на плоския данък няма повече пари за социални цели. Второ – това е глупаво извинение, то е все едно да кажеш –  „понеже има някакви хора, които крадат от бюджета, т.е. не си плащат данъците, няма да отида да ги хвана за гушата и да им взема данъка, ами ще им го намаля, а пък те дано да си го платят.” Това е все едно да кажеш: „понеже тука има едни престъпници, които ги осъдихме на затвор, но някак си не можем да ги хванем – ще им намалим присъдата, а пък те, да дойдат сами, доброволно да си излежат в затвора намалената присъда.” Това не е логика на хора, които управляват държава.

Президентът и неговата роля в българската политика и в частност в левицата?
Президентът по принцип има важна роля и би трябвало да взема отнощение по повечето въпроси, но за съжаление напоследък нещо се умълча, особено по въпроса за учителската стачка.  Някак си деликатно премълчава доста неща свързани със социалните въпроси, които възникват и ще възникват през тази и следващата година. Той не показва активна позиция по тези въпроси, а точно Първанов беше избран като „социалният” президент. Аз очаквам той рано или късно да се активизира по социалните въпроси. И по-добре по-рано.
Каква е прогнозата Ви за политическата зима и ранната пролет?
Политическата зима за много хора ще е доста студена и в пряк и в преносен смисъл. Не само за хората от народа, но и за някои политици. Смятам, че е много важно в такава една зима човек да бъде активен и да си свърши работата, защото иначе като е студено и като не се движиш активно – замръзваш.

След разширеното заседание на социалистите от 18 ноември, споделяте ли мнението, че елитът на БСП се намира в един свят, а обикновенните социалисти в друг?
За съжаление по време на това заседание не бях в България. Но съм информиран и смятам, че от това заседание не може да се направи еднозначен извод. Чуха се доста разнообразни мнения от членове на ръководството на партията. Някой са в реалността, а други са във виртуалната реалност. Аз бих се радвал, ако накак си по-бързо дойде конгреса, защото тогава ще имаме един реален дебат в партията от долу до горе, хората ще си кажат мнението,  ще имаме нови делегати на конгреса, които се надявам, че малко по-реално ще мислят и вече при тях няма да може да се говори така сякаш се говори пред подчинени или пред зависещи от теб хора. Това ще е изпитание за вътрешнопартийната демокрация.

Имат ли основание обикновенните социалисти да ходят като наперен петел след последните избори и резултатите от управлението на страната?
Чак  наперен петел, това ми се струва прекалено като сравнение, но като цяло не трябва да се срамуват. На резултатите трябва да се гледа като на прудепреждение, че нещо става и то предупреждението е не толкова от резултата на социалистите, колкото от резултата на ГЕРБ, които за пръв път идват на избори и се представят доста добре. СДС в добрите си години не са постигали такъв резултат. ГЕРБ е една политическа сила, която е опасна за нас и то в политическия смисъл. Идва една откровено дясна вълна и ние трябва да се подготвим за нея, не просто да гледаме само нашия си двор. Защото винаги нещата се познават в сравнение, щом има някаква политическа сила, на която си увеличава подкрепата, трябва да видим защо е така и дали и ние нямаме вина за процеса при този наш опонент. Ако гледаме само нашия резултат сме си добре, ако гледаме и резултатите на другите, не сме чак толкова добре и трябва да се подготвим за битката.

Вие сте член на комисията за изработване на нов устав в партията, какво стана с него, кога ще видят бял свят промените?
Концепцията за нов устав беше готова преди повече от половин година, да не кажа, че е почти година и от тогава не виждам придвижване. Ние разчитахме точно на този нов устав, за да може да се увеличи вътрешнопартийната демокрация, да се разшири кръгът на вземащите решение и да не се допуска изкривяване на идеите по стълбата от симпатизантите и партийните членове до ръководството на партията. Дебатът върху този нов устав беше преустановен и то умишлено, защото някои хора това не ги устройва.

Необходима ли е смяна в избирателната система за проведжане на парламентарни избори на България и в каква посока?
Законодателството касаещо всички видове избори, а не само парламентарните следва да бъде не просто прецизирано, а на места драстично променено. Добре е да се стигне до създаване на избирателен кодекс и постоянна изборна администрация. Добре е изборните правила да станат много по-устойчиви, а не всеки път един месец преди избори, на който му хрумне нещо да го вкара в изборното законодателство и след това всички да си трошим главите. Много са областите, в които трябва да имаме трайно и по-добро от досегашното решение. Например: драстични мерки против купуването на гласове, сериозни изисквания към квалификацията и действията на членовете на избирателни комисии, въвеждане на подвижни избирателни секции за обслужване по домовете на инвалидите и неподвижно болните, мерки против манипулативните социологически изследвания подвеждащи избирателите, много по-подробно регламентиране на финансирането на предизборните кампании в посока на прозрачност  и много други … А що се отнася до парламентарните избори моето становище от години е, че е необходимо при запазване на пропорционалния елемент на избора да имаме и изявена мажоритарност. Идеален модел за това е избирателната система на Германия. Може дори да се помисли за промени в Конституцията с цел промените в изборното законодателство да влизат в сила не веднага, а след няколко години така, че да се стимулира перспективното мислене по тези въпроси.

Какви книги четете и имате ли любим автор?
Чета много книги, което е странно понеже в по-голямата част от свободното си време се ровя из интернет. Седмично си купувам две, три книги … понякога и повече но не винаги успявам да ги прочета всички. Така, че се натрупват . Чета и художествена литература и историческа, разбира се и професионална литература – компютри, програмиране, математика, социология … така че различни книги. Любими автори са ми Оскар Уайлд, Илф и Петров, Ярослав Хашек, Джоузеф Хелър, Кузма Прудков, братя Стругацки, от по-новите Сергей Лукяненко … много са.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ГЕОРГИ АНГЕЛОВ: В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН ОБРАЗОВАТЕЛНАТА РЕФОРМА Е НАЙ-ВАЖНАТА

ЯВОР ДАЧКОВ: В МОМЕНТА СЕ ВОДЯТ ПЕТ РАЗЛИЧНИ РАЗГОВОРА ЗА НОВО ДЯСНО, НО ОТ ТЯХ НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ НИЩО

ПАВЕЛ ШОПОВ: „ПРИНОС” КЪМ ТЕЗИ ИЗБОРИ ИМА КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ

МЛАДЕН ДОЧЕВ: СДС И ДСБ ОКОНЧАТЕЛНО ЩЕ СЕ КОМПРОМЕТИРАТ В ОЧИТЕ НА ДЕСНИЯ ИЗБИРАТЕЛ

Симеон Асенов : Изборният процес ще бъде затормозен и много избиратели ще искат…

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=294

Posted by on ное. 29 2007. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.