ИВО ХРИСТОВ: У НАС ИМА ГОЛЯМ ДЕФИЦИТ НА ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ

ИНЕРЦИЯТА НАДДЕЛЯВА НАД ИНИЦИАТИВАТА В РЕДИЦИТЕ НА ЛЕВИЦАТА

БОРИСОВ Е ПРОСТО ПРАКТИЧЕН И ЛОГИЧЕН БЪЛГАРИН, КАЗВА ОЩЕ ИВО ХРИСТОВ

Иво Христов e роден 1970 г. в  Истанбул.  Юрист по образование, преводач. Превеждал е  Ромен Гари, Маргьорит Дюрас, Филип Джиан, Андре Жид и др. Журналист по занятие. Публикува в „Тема”, „Сега” и сп. „L’EUROPEO”. Автор на блога leroisalomon.blog.bg  и създател на фейсбук-мрежата „СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ”

Интервю на Калоян Методиев

Г-н Христов, вие следите процесите в европейската и българската левица. Лидерът на БСП Сергей Станишев е млад, образован, говори няколко езика, има научна титла с други думи би могло да се приеме, че е подготвен като управленец. И все пак какво му липсваше, за да бъде успешен като премиер и партиен лидер?
Когато Джон Мейджър се яви на парламентарни слушания за премиер на Великобритания, някой му припомни, че като млад се провалил на изпита за кондуктор в градския транспорт. Мейджър отвърна: „Кондуктор е едно, премиер е друго”. Големият дефицит у нас не е този на компетентност, а на политическа воля. Полиглоти и доценти бол, но няма кой да се опълчи на квазимонополите, да речем. А те бъркат в джоба на гражданите. Няма кой да поиска оставката на провалени министри, а такива имаше. Политикът, казва Де Гол е човек, който умее да казва „не”. Станишев пропусна немалко поводи да го каже. На заменките, например.

Как гледате на разпространяваната в момента теза: „Да, Станишев се провали, но няма алтернатива в партията”?
Тоест БСП е обречена на безалтернативен провал. Това е теза неморална и в разрез с демократичната практика навсякъде другаде. Тя взема достойнството на цялата левица като заложник на тесен кръг хора, чиито позиции зависят от лидера. Вотът на доверие от НС на БСП в събота вкарва партията в безизходица поне до конгреса през октомври, ако не и за по-дълго. Твърдението, разбира се, е абсурдно. Истината е, че БСП не избира лидерите си, а чака те да й бъдат спуснати. Спомнете си как Станишев бе изваден от цилиндъра на Първанов. Към онзи момент никой не го възприемаше като алтернатива, но бе одобрен почти единодушно. Той бе разумен избор, но се появи изненадващо. Инерцията надделява над инициативата в редиците на левицата, а това е противно на лявата природа, която е динамична и реформистка.

От години вече се говори за вътрешнопартийното противоречие в БСП – социализъм или социалдемокрация. Вие къде виждате пътя?
Това е въпрос пред световната левица. Дилемата не е между социализъм и социалдемокрация. Въпросът е що е ляво в условия на информационно общество, световна финансова криза и климатични промени. Това са трите феномена, които задават рамката. По моему левицата трябва да отдаде приоритет на екологията, качеството на живот и преодоляването на културата на егоизма, национален и индивидуален. Българската левица не бива да се озърта за отговори, а сама да ги изработва, съобразно обществените тежнения.

Доколко проблемите на българската политика са поколенчески според вас?
Смяната на поколенията е естествен процес, но поколенческият прочит на политиката е спекулативен, особено в БСП. Забележете, че младите в БСП са основни крепители на статуквото: те бранят Станишев и нападат опонентите му, а е видно, че обществото загърби БСП. Преди година се водеше също толкова нелепа поколенческа война в литературата, когато кръгът Карбовски подкани геронтите да си ходят, с аргумента, че е време за младите. Те пишат, но нямат читатели. В БСП се лансират млади, които нямат избиратели, защото не са се откроили с позиции.

Първанов направи няколко гафа в последната година – представянето на мажоритарността като панацея, натискът му за промяна в Закона за политическите партии, грешни коалиционни задачи… Накъде отива неговата политическа траектория по ваше мнение?
Не съм сигурен, че това бяха грешки. По-скоро премислени действия. Грешки са, ако предпоставим, че той действа в интерес на БСП и бърка. Първанов е близък с едрия бизнес и прокарва неговите схеми. Мажоритарният елемент отнапред се очертаваше като пагубен за БСП при надигащата се вълна на ГЕРБ. Първанов обаче натисна БСП да го приеме. Вчера Овчаров попита реторично „кой ни каза, че създаването на РЗС ще бъде от наша полза?” Многозначителен и уместен въпрос. Този проект също води към президентството.

Ако виждате ярки имена, които да изведат БСП от създалата се ситуация кои са те?
БСП остава голяма, масова партия. За жалост тя практикува антиселекция, което пролича и на последните избори, когато младите бяха използвани за декорация. Има десетки подготвени млади и почтени хора, чийто единствен грях е свободомислието.

В  биографичната книга  „Митеран между Волтер и Русо” вие анализирате живота на един от големите европейски политици. Кой от неговите житейски моменти може да сравните с днешното състояние на българската левица?
1958 г. Франция променя конституцията си и става президентска република, а левицата изпада в 23-годишна опозиция. У нас няма да е толкова дълга, но страната навлиза в сроден период на конституционни реформи, силно лидерство и генералско управление, макар всякакъв паралел между Де Гол и Борисов да е карикатурен, разбира се. Борисов е просто практичен и логичен българин.

Как виждате близките месеци за левицата?

До конгреса ще стихва емоцията от преживения разгром. Наистина ми е трудно да прогнозирам, но левите трябва да спрат да се взират в кристалното кълбо в опит да прозрат бъдещето. Трябва да се самоорганизират, дискутират, издигат авторитети и говорят свободно за бъдещето.  Това е и смисълът на фейсбук-мрежата „СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ”. Тя обединява много ярки пера от пресата, голям брой мислещи хора от левицата, повечето млади, и с времето се превърна в единствения жив дискусионен форум вляво с над 120 теми само за няколко месеца. От него човек може да научи онова, което не изплува във вестниците. Впрочем сред членовете има хора от всички партии. Левите трябва да преодолеят и нелепото високомерие спрямо Борисов. След подобна загуба е непростимо да се самозалъгват.


Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2388

Posted by on юли 21 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.