ИВО ИНДЖЕВ: ПУТИН ИДВА ДА НИ ЗАТЕГНЕ ГАЙКИТЕ

Иво Инджев е роден през 1956 г. в София. Завършва ХI-та гимназия. След казармата заминава за Москва, където следва в Института за страните от Азия и Африка. Учи там история и арабски език. Бил е кореспондент на БНТ в Ливан. Главен директор на националната телевизия. Последователно главен редактор на в. „Експрес” и “Демокрация”. Журналист в радио “Свободна Европа” и водещ на обзорното политическо предаване “В десетката” на БТВ, свалено скандално заради изнесени данни за мезонета на Георги Първанов. Инджев е вицепрезидент на Асоциацията на европейските журналисти в мандата 1994-1996 година. Женен с 3 деца. Владее 4 езика сред които и арабски.

Едно интервю на Валентина Думанова

 

Вие сте известен външнополитически наблюдател, на какво ще станем свидетели на глобалната сцена през 2008 г.?

Вече тече най-интензивната кампания за номинации на президентски избори в историята на САЩ. Има вероятност за пръв път в Белия дом да управлява жена или американец от африкански произход ( и да обезсмисли любимия аргумент на едни другари по адрес на американците: „ а вие защо биете негрите”?).

Далеч по-предсказуеми са изборите в Русия, където гласуването вече се състоя с решението на Путин да извади пред строя своя избраник Медведев. Той, казват, приличал дори физически на Николай Втори, който пък наднича през рамото на Путин при официалните му аудиенции. Какво ли означава това като продължение на феномена монархо-путинизъм плюс видоизменен болшевизъм в условията на държавен капитализъм и световен газов монополизъм? Държавният капитализъм, впрочем, процъфтява в Китай. А индийската икономика щяла да настигне американската след някакви си 17 години, изчислиха икономисти.

Междувременно в своята хилядолетна история на вражди и войни двата азиатски колоса за пръв път се договориха за общи военни маневри. Освен Русия, която гледа на могъщите си съседи на юг като на контратежест на американското световно надмощие, самите американци се питат накъде върви света, пришпорван от амбициите на бързо развиващи се бивши бедняци, въоръжени с ядрено оръжие. Което с особена острота важи за пренаселения ислямски Пакистан, който на всичко отгоре е бавно развиващ се и на ръба на дестабилизацията след убийството на Беназир Бхуто.

Френският президент Саркози каза вече, че знае отговора и потърси нов световен ред като адвокатства на Индия, Бразилия, Германия, Япония и „ една африканска държава” да се присъединят към клуба на победителите от Втората световна война, какъвто е петчленният Съвет за сигурност на ООН. Ако Саркози е на прав път, колкото с реверанса си към Путин ( защото беше единственият западен лидер, който не съзря нередности в руския изборен фарс миналата година), то напористите кандидати ще трябва да почакат още. А Европа, за която се твърди , че е добра и стара, е на път да акушира на поредната млада държава на плодовитите откъм раждането на държавици Балкани. Как ще се отрази а Европа това цезарево сечение против волята на майка Сърбия? Младенецът напира. Ще видим.

За какво е знак посещението на Путин в София ?

Около президента Първанов пърхат распутиновци, някои бяха отстреляни буквално (като самия Распутин), други в преносния смисъл. Първанов пък пърха около Путин. И ето че нещата си идват на мястото. Бурната връзка получава своето логично продължение. Москва очаква от България послушание и го получи. Официална София не отговори на провокацията, когато България беше наречена от руски дипломат „троянски кон” на Русия в Европа. Така че потвърдихме желанието си да сме руско дървено съоръжение за проникване в тила на европейска Троя. За целта Путин ще ни навести, за да позатегне гайките на своя кон, да го потупа бащински по хълбока, да му подхвърли петролен морков и да му нахлузи газови юзди. Пък после нека се сърдим, ако европейците гледат на нас като на ахилесовата пета в югоизточната си периферия.

Нова телевизия застана зад гърба на Коритаров при скандала с Румен Петков. Почувствахте ли се предаден от БТВ след свалянето на предаването Ви заради Георги Първанов ?

Този паралел ми е като меридиан – засяда ми на гърлото.

Може ли да се говори за своеобразен ренесанс на бившата номенклатура по високите етажи на властта напоследък ?

Може, но на определени за целта места, които не вредят на здравето, правата и свободите на неговите душмани. И в рамките на такива интимни разговори, като този, по-далечко от големи аудитории.

Следите ли случващото се в българската десница ?

Няма нужда. То ме следи. Отвсякъде ме залива трогателна загриженост за спасяване на десницата. Тълпи от помагачи се надпреварват с цианкалий, сърп и чук да помагат на давещия се да изплува на десния бряг.

Върти ли Ви се идея за ново предаване ?

Върти ми се спомен за предавания и предателства и от това въртене свят ми се вие. Трябва да съм мазохист, за да искам да се кача пак на тази въртележка. Кой знае?

Какви книги четете ? Имате ли любим автор ?

Разнообразни и по няколко наведнъж. Което не е добре за съсредоточаването, но пък и прекаленото задълбаване също може да е признак за плиткоумие. Любимите ми автори избледняват с годините, както много други неща в живота, който ни подлага на матура всекидневно. Появяват се нови ярки величини. И е удоволствие да откриваш умни книги. Това е тонизиращо за човек, който се ласкае от мисълта, че е търсещ.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ГЕОРГИ МЕТОДИЕВ: ЗВЕЗДИТЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ЕДИНСТВЕНО ОТ СЕБЕ СИ ИЛИ ОТ ДРУГИ ЗНАМЕНИТОСТИ

АСПАРУХ ПАНОВ: 2008-А ЩЕ Е СВЪРЗАНА С ПРИТАЕНО ОЧАКВАНЕ ЗА…

НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ: В МОМЕНТА ЕНЕРГИЯТА ЗА ПРОМЯНА Е СЪСРЕДОТОЧЕНА В ГЕРБ

ДОЦ. Д-Р ВЕЛИЧКО АДАМОВ: ПОДГОТВЯМЕ ХОРА ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА

ИЛИЯ БОЖИНОВ: БСП Е РАЗДЕЛЕНА И ТО БИХ КАЗАЛ НА НЕРАВНИ ЧАСТИ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=304

Posted by on ян. 10 2008. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.